Akcie: Růst táhly banky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 26. 5. 2009
Akcie: Růst táhly banky
Po výrazném propadu pražská burza dokázala minulý týden posílit a index PX přidal 2,73 procenta. Aktivita na trzích byla poměrně nízká a investoři nadále zaujímají vyčkávací strategii.

Na nejvyšších úrovních se index pražské burzy minulý týden pohyboval v polovině týdne. Růst byl tažen především finančními tituly, když Erste Bankopět atakovala hranici 500 Kč (+6,1 %). S blížícím se koncem období s nárokem na dividendu byl vidět stále zájem rovněž u akcií Komerční banky(+6 %). Růst cen ropy a energií pomáhal kurzu akcií ČEZ(+3 %). Největší rozruch byl kolem NWR, když společnost oznámila v předstihu velmi špatná čísla o hospodaření v prvním čtvrtletí. Její akcie na týdenní bázi oslabily o 16,5 %. Po oznámené vysoké ztrátě v prvním čtvrtletí oslabovaly i akcie Orco(-5,3 %). Investoři si zatím stále zvykají na nově zavedenou závěrečnou aukci, ve které je možné s relativně malým objemem prostředků posunout index až o 1 %, čehož jsme byli v tomto týdnu opakovaně svědky.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX901,20925,80+2,73
Klíčové události minulého týdne
  • Agentura Moody´s snížila výhled pro český bankovní systém na negativní ze stabilní. Změna výhledu odráží očekávání zhoršené situace na domácím úvěrovém trhu.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
18/5 ČEZ na více jak tři měsíce zavře černouhelnou elektrárnu v Dětmarovicích. Opatření má vést ke snížení nákladů v období s nižší poptávkou po elektřině. Výroba bude zastavena v období o 21.5. do konce srpna.
22/5 ČEZ zahájil arbitrážní řízení proti státní energetické společnosti v Bosně a Hercegovině. Spor souvisí s projektem modernizace elektrárny Gacko. ČEZ kvůli zpoždění v projektu chtěl uplatnit prodejní opci, smluvní partner však opci neakceptoval.

CETV
18/5 Mediální gigant Time Warner oznámil, že dokončil investici do mediální skupiny CME. Time Warner získal na základě dohod z úvodu roku za 241,5 milionů USD podíl ve výši 31 %.

New World Resources
20/5 Uhelná společnost vykázala v prvním čtvrtletí neočekávanou ztrátu 2,14 milionu EUR, což je výrazně horší, než trh očekával (tržní konsenzus byl zisk 13,7 milionů EUR). Tržby ve stejném období poklesly meziročně o 48 % na 270,27 milionu EUR. Provozní zisk propadl o 88 % na 19,9 milionu EUR. Za první tři měsíce tohoto roku poklesla produkce uhlí o 15 % na 3,1 milionu tun, nicméně objem prodaného uhlí se snížil o 38 % na 2,1 milionu tun. Společnost pro zbytek roku 2009 snížila odhady objemu produkce uhlí z 12,1 milionu tun na 10,5 milionu tun. Společnost také snížila plánovaný CAPEX z 289 milionů EUR na 234 milionů EUR.
21/5 Vedení NWR popřelo spekulace a oznámilo, že v současnosti se nevedou žádné jednání o spojení NWR a Ferrexpa.

Orco Property Group
20/5 Developerská skupina vykázala v prvním čtvrtletí ztrátu ve výši 45,7 milionu EUR, což je výrazně více než loňská ztráta 12,8 milionu EUR. Na provozní úrovni hospodařila firma se ztrátou 1,4 milionu EUR, když se podařilo zvýšit tržby o 16 % na 54,8 milionu EUR. Největší část negativního výsledku je ve finanční části výsledovky, když firma realizovala výrazné kurzové ztráty, ztráty z přecenění derivátů a došlo rovněž k přecenění jednoho projektu v Německu. Finanční výsledek dopadl záporem ve výši 58 milionů EUR.
20/5 V rámci restrukturalizace Orco prodalo divizi správy nemovitostí do rukou americké společnosti TVO Global Partners. Cena transakce dosahuje 2,5 milionu EUR a její plnění je rozloženo do dvou let. Vedení Orco zároveň potvrdilo, že jednání o kapitálovém vstupu Colony Capital pokračují dle plánu a měla by být dokončena v polovině června.

Pegas Nonwovens
20/5 Erste Bank snížila cílovou cenu pro akcie výrobce netkaných textilií na 350 Kč z původních 505 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „držet“.

Telefonica O2 ČR
20/5 UBS snížila doporučení pro akcie telekomunikační společnosti na „neutral“ z původního „kupovat“. Cílová cena je nastavena aktuálně na 430 Kč.

Očekávané události
  • 27/5 Ex-date dividenda KB na BCPP
  • 28/5 Výsledky ECM
  • 28/5 Výsledky Pegas, AAA Auto

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha po silném růstu padla

19. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha po silném růstu padla

Strmý růst pražské burzy se minulý týden zastavil a přišlo vystřízlivění. Index PX v tomto týdnu oslabil o 8,29 %, když největší ztrátu si připsal ve středu, a to více jak -6 %. Investoři... celý článek

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

12. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

Druhý zkrácený týden v řadě přinesl na pražskou burzu další růsty. Index PX posílil o 11,6 % a vévodil statistikám ziskovosti jednotlivých trhů v Evropě.

Akcie: Zase rostou

5. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zase rostou

Po krátkém oddechu se pražská burza v minulém zkráceném týdnu vrátila k růstu. Index PX posílil o 5,6 % a od začátku roku se již dostal z červených čísel. V úvodu týdne panovaly na... celý článek

Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

21. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu přidala 0,43 % a drží se tak v zelených číslech již sedmý týden v řadě. Takto dlouhotrvající růst byl na trhu vidět naposledy v dubnu 2007,... celý článek

Akcie: Erste rostla jako o život

31. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste rostla jako o život

Pražská burza z velké části zopakovala vývoj z předminulého týdne. Růst indexu PX o 7,9 % je jen nepatrně vyšší, akcie shodně kromě pátku posilovaly ve všech ostatních seancích stejně... celý článek

Partners Financial Services