Akcie: Praha po silném růstu padla

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 19. 5. 2009
Akcie: Praha po silném růstu padla
Strmý růst pražské burzy se minulý týden zastavil a přišlo vystřízlivění. Index PX v tomto týdnu oslabil o 8,29 %, když největší ztrátu si připsal ve středu, a to více jak -6 %. Investoři realizovali krátkodobé zisky po silném růstu z předchozího období.

Velmi divoký vývoj zaznamenaly na pražské burze minulý týden akcie developera ECM, když v pondělí se obchodovalo bez konkrétních zpráv za ceny v blízkosti 550 Kč, týden však končily na 330 Kč (na týdenní bázi -12 %). Po silném růstu se pod hranici 500 Kč vrátily akcie Erste Bank(-17 %), ztrácela i Komerční Banka(-8 %). Ceny nad 145 Kč z úvodu týdne neudržel ani Unipetrol a oslabil o 12 %. Po zveřejnění výsledků v závěru týdne se pokles zastavil, přestože se společnost propadla do ztráty. Podstatně lépe prodejům odolávaly akcie ČEZ, když firma ohlásila dobré hospodářské výsledky. Defenzivní charakter tradičně částečně pomohl Telefonice O2(-2,5 %). Kladnou výkonnost si připsaly akcie Philips Morris(+6,5 %), když vedení poskytlo pozitivní komentář o budoucím výhledu.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX982,70901,20-8,29
Klíčové události minulého týdne
  • Míra registrované nezaměstnanosti v dubnu vzrostla na 7,9 % z předchozích 7,7 %.
  • Průmyslová produkce v březnu v ČR meziročně klesla o 17,0 %, po očištění od sezónních vlivů o 19,0 %. Ekonomové odhadovali pokles produkce o 17,5 % (bez sezónních vlivů).
  • ČNB předpokládá, že deficit veřejných financí by měl letos dosáhnout 4,3 % HDP. Pro rok 2010 očekává prohloubení deficitu až na 5,4 % HDP.  Předběžné údaje o HDP za první čtvrtletí tohoto roku ukázaly na meziroční bázi rekordní propad české ekonomiky o 3,4 %. Jedná se o největší pokles HDP v historii samostatné České republiky. Konečný výsledek včetně komentáře ke struktuře bude zveřejněn 9. 6. 2009.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
13/5 ČEZ dosáhl v prvním čtvrtletí čistého zisku ve výši 19,4 miliardy Kč, což je meziroční nárůst o 23 %. Výsledky na úrovni čistého zisku, tak na provozní úrovni byly částečně ovlivněny účetními změnami a mimořádnými položkami. Provozní zisk EBIT dosáhnul 24,8 miliardy Kč, po očistění 23,5 miliardy Kč. Výnosy společnosti vzrostly o 9,6 % na 53,3 miliardy Kč. Přes pokles spotřeby elektrické energie o necelá 4 % pomohly k lepším výsledků vyšší prodejní ceny, které byly realizovány s předstihem. I po odečtení jednorázových vlivů byly výsledky na všech úrovních lepší než očekávání trhu.
13/5 Valná hromada společnosti odsouhlasila dividendu ve výši 50 Kč na akcii.

New World Resources
11/5 Citigroup zvýšila cílovou cenu pro akcie NWR na 4,2 GBP z předchozích 2,8 GBP/akcii. Doporučení zůstalo na "držet."

Unipetrol
14/5 Petrochemická skupina vykázala za první kvartál slabé výsledky. Tržby společnosti se snížily o 34 % na 14,51 miliardy Kč kvůli slabé poptávce a klesajícím cenám. Další pokles marží způsobil propad hospodaření do ztráty. Na provozní úrovni ztráta dosáhla 127 miliard Kč, čistý zisk dosáhl záporné hodnoty ve výši 185 miliard Kč. Vedení na složitou situaci reaguje dalšími úsporami, když hodlá snížit počet zaměstnanců až o 8 % a snížit investiční výdaje o 30 %, což představuje více než 1 miliardu Kč. Vedení předpokládá, že složitá situace na trhu bude i v příštím roce, oživení čeká až v roce 2011.

Vienna Insurance Group
12/5 Rakouská pojišťovna vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 94,8 milionu EUR, zisk před zdaněním nepatrně klesl na 121 milionů EUR. Hrubé předepsané pojistné vzrostlo o 1,5 % na 2,35 miliardy EUR, což bylo méně než očekával trh. Výsledky na úrovni čistého zisku ovlivnil finanční výsledek, když společnost vykázala překvapivě vysoký zisk z investic ve výši 238 milionů EUR.

Očekávané události
  • 19/5 NWR – výsledky za první čtvrtletí
  • 20/5 Orco – výsledky za první čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

12. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

Druhý zkrácený týden v řadě přinesl na pražskou burzu další růsty. Index PX posílil o 11,6 % a vévodil statistikám ziskovosti jednotlivých trhů v Evropě.

Akcie: Zase rostou

5. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zase rostou

Po krátkém oddechu se pražská burza v minulém zkráceném týdnu vrátila k růstu. Index PX posílil o 5,6 % a od začátku roku se již dostal z červených čísel. V úvodu týdne panovaly na... celý článek

Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

21. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu přidala 0,43 % a drží se tak v zelených číslech již sedmý týden v řadě. Takto dlouhotrvající růst byl na trhu vidět naposledy v dubnu 2007,... celý článek

Akcie: Erste rostla jako o život

31. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste rostla jako o život

Pražská burza z velké části zopakovala vývoj z předminulého týdne. Růst indexu PX o 7,9 % je jen nepatrně vyšší, akcie shodně kromě pátku posilovaly ve všech ostatních seancích stejně... celý článek

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

24. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

Index PX posílil minulý týden o 5,45 %. V průběhu týdne se rozšířil počet růstových seancí v řadě na osm, mírná korekce a pokles přišel až v pátek. Největší růst index zaznamenal ve... celý článek

Partners Financial Services