Akcie: V Praze vládne optimismus

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 9. 6. 2009
Akcie: V Praze vládne optimismus
Pražská burza minulý týden posílila na první pohled o velmi silných 10 %, v tomto růstu je však zahrnuta deformace dat ze závěrečné aukce z předchozího pátku. Poslední den v květnu byl index v závěrečné aukci silně sražen dolů.

Optimismus na pražské burze minulý týden vládnul i nadále a i bez výkyvu z posledního květnového dne by byly české akciev plusu. Největší přírůstky zaznamenaly akcie bankovních titulů. Komerční bankarůstem o 20 % umazala předchozí propad a dokázala s novými doporučeními v zádech ještě přidat. Téměř 20 % přidaly i akcie Erste Bank, které se opět rázným způsobem vrátily nad hladinu 500 Kč, když v závěru týdne byla titulu oporou informace o navýšení podílu za strany významného investora. Třetím titulem s růstem o 20 % byly akcie mediální skupiny CME, tady byl však pohyb bez výraznější kurzotvorné informace. Vyšší ceny ropy a dohoda s ČEZem(+4,8 %) na dodávkách do Dětmarovic pomohly akciím NWR(+8,5 %). Silnější prodejní tlak nepustil na vyšší úrovně Telefoniku O2(+1,3 %). U Pegasu jsou již všechny pozitivní informace z poslední doby v kurzu zahrnuty a titulu schází nový výraznější impuls (-0,5 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX864,60951,0+10,0
Klíčové události minulého týdne
  • Průměrná měsíční mzda podle ČSÚ dosáhla za první kvartál 22 941 Kč, což je meziroční nominální růst o 2,4 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
2/6 Podle auditovaných údajů dosáhla ztráta společnosti v roce 2008 32,4 milionu EUR, což je o 4,4 milionu EUR více něž společnost původně oznámila. Prohloubení ztráty souvisí s účetními odpisy ukončených aktivit na zahraničních trzích.

ČEZ
2/6 ČEZ se dohodnul se společností NWR na dodávkách energetického uhlí do své elektrárny v Dětmarovicích. Podle původního plánu měla být elektrárna odstavena až do konce srpna, díky dohodě však bude provoz opět spuštěn.
3/6 EK udělila souhlas konsorciu společností Severočeské doly a JITA (ze skupiny J&T) ke koupi hnědouhelné společnosti MIBRAG.
4/6 Podle statistiky ERÚ došlo v dubnu k meziročnímu snížení spotřeby elektrické energie o 15,6 %, což je největší letošní pokles. Snížení dodávek bylo poprvé zaznamenáno u maloodběratelů a to o 9,9 %. Velkoodběratelé snížili odběr o 18,8 %.

Erste Bank
4/6 Španělská investiční společnost Criteria Causa navýšila podíl v Erste Bank na 5,1 % z původních 4,9 %. Mezi společností a majoritním akcionářem Nadací Erste došlo zároveň k podpisu dohody o obchodní spolupráci, která umožní přístup ke klientele na domovských trzích. Na základě uzavřené dohody by mohl podíl Criteria vzrůst až na 20 %.

Komerční banka
3/6 Vedení Société Générale navrhlo na místo generálního ředitele Komerční banky Henri Bonneta, který by měl od 9. 9. 2009 nahradit odcházejícího šéfa Goutarda. SocGen se drží své osvědčené metody a dosazuje na nejvyšší post zkušeného manažera, který již působil v širším vedení celé skupiny.
5/6 Deutsche Bank aktuálně pokrývá akcie KB s doporučením "kupovat" a cílovou cenou 3 400 Kč. V týdnu začala pokrývat akcie i švýcarská USB, která cíluje akcie KB na 3 500 Kč a doporučení má rovněž na stupni "kupovat".

Telefonica O2 ČR
3/6 Raiffeisenbank snížila cílovou cenu pro telekomunikační společnost na 513 Kč z původních 517 Kč. Doporučení zůstalo na stupni "koupit".

Očekávané události
  • 8/6 Nezaměstnanost
  • 9/6 Spotřebitelské ceny
  • 9/6 HDP za první čtvrtletí – konečný údaj
  • 11/6 Průmyslová výroba

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Prahu sestřelil pátek

2. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu sestřelil pátek

Pražská burza ustoupila ze svých vysokých hodnot a index PX klesal ve všech seancích minulého týdne. Index PX ztratil na týdenní bázi 6,61 %. Pokles indexu by nebyl nakonec tak výrazný,... celý článek

Akcie: Růst táhly banky

26. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Růst táhly banky

Po výrazném propadu pražská burza dokázala minulý týden posílit a index PX přidal 2,73 procenta. Aktivita na trzích byla poměrně nízká a investoři nadále zaujímají vyčkávací strategii.... celý článek

Akcie: Praha po silném růstu padla

19. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha po silném růstu padla

Strmý růst pražské burzy se minulý týden zastavil a přišlo vystřízlivění. Index PX v tomto týdnu oslabil o 8,29 %, když největší ztrátu si připsal ve středu, a to více jak -6 %. Investoři... celý článek

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

12. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

Druhý zkrácený týden v řadě přinesl na pražskou burzu další růsty. Index PX posílil o 11,6 % a vévodil statistikám ziskovosti jednotlivých trhů v Evropě.

Akcie: Zase rostou

5. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zase rostou

Po krátkém oddechu se pražská burza v minulém zkráceném týdnu vrátila k růstu. Index PX posílil o 5,6 % a od začátku roku se již dostal z červených čísel. V úvodu týdne panovaly na... celý článek

Partners Financial Services