Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 16. 6. 2009
Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá
Pražská burza minulý týden zaznamenala poklidnější vývoj než v předchozích týdnech a index PX získal jen 0,66 %. Aktivita investorů na trhu byla poměrně nízká a trh vyčkával na nové impulsy, které by oživily obchodování.

Přestože bylo minulý týden na pražské burze růstových seancí méně než klesajících, jejich dynamika byla vyšší a index celkově posílil. Prodejní tlak na Telefonicejiž nebyl znát a titul se za zajímavých objemů posunul v průběhu týdne zpět na dohled hranice 430 Kč (+2,5 %, 425,80 Kč). Po delší době se aktivita vrátila do Pegasu(+5,5 %, 383 Kč), který se stal nejrůstovějším titulem. Vyšší ceny ropy částečně pomáhaly akciím ČEZu(+0,9 %, 910 Kč) a NWR (+1,9 %, 96,8 Kč). Bankovní tituly zakončily týden smíšeně, když po úvodním růstu přišla částečná realizace zisků. Více se to projevilo u Komerční banky, která ztratila 3,5 % (2 752 Kč), Erste Bankse dokázala v kladných číslech udržet (+1 %, 543 Kč). Téměř 3 % ztratily akcie Orca, objem obchodů byl však zanedbatelný a investory k nějaké akci nevyprovokovaly ani zveřejněné auditované výsledky a komentář auditora.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX951,0957,30+0,66
Klíčové události minulého týdne
  • Viceguvernér ČNBMiroslav Singer potvrdil předchozí vyjádření ohledně možnosti dalšího snížení úrokových sazeb. Situace je však podle jeho slov nadále velmi složitá a další pohyb sazeb se obtížně předpovídá.
  • Míra nezaměstnanosti podle MPSV v květnu stagnovala na úrovni 7,9 %.
  • Index spotřebitelských cen za květen zůstal v meziměsíčním porovnání nezměněn. Na meziroční bázi se inflacesnížila již na 1,3 % z dubnové hodnoty 1,8 %, jedná se o nejnižší růst cen od ledna 2007. Pokles inflace byl v souladu s naším očekávání a mírně pod konsenzem trhu 1,4 %. V meziročním porovnání byl růst cen tažen především alkoholickými nápoji, cigaretami a bydlením.
  • Finální údaj o HDP za první čtvrtletí tohoto roku potvrdil předběžná čísla a na meziroční bázi ukázal propad české ekonomiky o 3,4 %. Jedná se o největší pokles HDP v historii samostatné České republiky. Na propadu HDP se projevila krize v průmyslu, který se potýká především s ochlazením poptávky ze zahraničí, ale i poklesem odbytu na domácím trhu.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
12/6 Vedení společnosti neplánuje v letošním roce již žádné další propouštění. Skupina má aktuálně 1 200 zaměstnanců, což je měně než jedna třetina oproti začátku loňského roku. Propouštění souviselo s odchodem ze ztrátových trhů v Polsku, Maďarsku a Rumunsku.

ČEZ
11/6 Podle předběžných odhadů společnosti ČEZ klesla poptávka po elektrické energii v květnu meziročně o 10 %. V minulém měsíci byl pokles o 15,5 %. Pokles táhne nadále slabá aktivita v průmyslu.
12/6 Merrill Lynch zvýšil svoje doporučení pro ČEZ na „neutral“ z původního „underperform“. Cílová cena byla zvýšena na 950 Kč z původních 750 Kč. Zvýšení cílové ceny rovněž provedla švýcarská UBS, která akcie cíluje na 1 000 Kč místo původních 830 Kč.

New World Resources
12/6 Erste Bank potvrdila pro akcie NWR doporučení „držet“ s aktuální cílovou cenou 96 Kč.
12/6 Podle mluvčí NWR chce společnost do konce letošního roku propustit 3 000 zaměstnanců. 1 500 smluvních pracovních míst bude zrušeno v dolech OKD. 500 míst zanikne s předčasným zrušením koksárny Šverma, dalších 1 000 míst chce firma zredukovat prostřednictvím přirozených odchodů.

Orco Property Group
11/6 Orco zveřejnilo dodatečně auditované výsledky za rok 2008, které potvrdily předchozí ztrátu ve výši 391 milionů EUR.

Telefonica O2 ČR
12/6 Merrill Lynch potvrdil doporučení „kupovat“ pro telekomunikační společnost. Cílová cena byla kosmeticky upravena na 513 Kč z původních 509 Kč.

Unipetrol
9/6 Česká rafinérská obnovila 8.6. plný provoz rafinérie v Kralupech nad Vltavou. Plánovaná odstávka se protáhla kvůli nutnosti rozsáhlejší údržby, než bylo původně plánováno.

Očekávané události
  • 15/6 Průmyslové ceny
  • 15/6 Maloobchodní tržby

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: V Praze vládne optimismus

9. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze vládne optimismus

Pražská burza minulý týden posílila na první pohled o velmi silných 10 %, v tomto růstu je však zahrnuta deformace dat ze závěrečné aukce z předchozího pátku. Poslední den v květnu... celý článek

Akcie: Prahu sestřelil pátek

2. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu sestřelil pátek

Pražská burza ustoupila ze svých vysokých hodnot a index PX klesal ve všech seancích minulého týdne. Index PX ztratil na týdenní bázi 6,61 %. Pokles indexu by nebyl nakonec tak výrazný,... celý článek

Akcie: Růst táhly banky

26. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Růst táhly banky

Po výrazném propadu pražská burza dokázala minulý týden posílit a index PX přidal 2,73 procenta. Aktivita na trzích byla poměrně nízká a investoři nadále zaujímají vyčkávací strategii.... celý článek

Akcie: Praha po silném růstu padla

19. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha po silném růstu padla

Strmý růst pražské burzy se minulý týden zastavil a přišlo vystřízlivění. Index PX v tomto týdnu oslabil o 8,29 %, když největší ztrátu si připsal ve středu, a to více jak -6 %. Investoři... celý článek

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

12. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

Druhý zkrácený týden v řadě přinesl na pražskou burzu další růsty. Index PX posílil o 11,6 % a vévodil statistikám ziskovosti jednotlivých trhů v Evropě.

Partners Financial Services