Kuponová privatizace: Jak úspěšně akcie vyměnit za peníze

Martin Garnac | rubrika: Seriál | 5. 11. 2014
Cenu za své akcie jste si s kupujícím dohodli. Řeklo by se „dáte mi peníze a já vám dám akcie“, ale vypořádání obchodu tak jednoduché není. Na druhou stranu není to nic, co byste nezvládli. Způsob vypořádání dohodnutého obchodu s akciemi záleží na tom, jestli se jedná o akcie zaknihované nebo listinné.
Kuponová privatizace: Jak úspěšně akcie vyměnit za peníze

U akcií na jméno nezapomeňte na rubopis a seznam akcionářů

Od té doby, co listinné jsou pouze akcie na jméno, je převod listinných akcií trochu složitější. Už to není jen „z ruky do ruky“, ale musíte akcii opatřit rubopisem a také o změně majitele dát vědět společnosti, jejíž akcie jste převáděli.

Nejjednodušší způsob vypořádání transakce je při osobním setkání. Stačí s protistranou uzavřít jednoduchou kupní smlouvu, která současně může současně sloužit i jako potvrzení o převzetí kupní ceny a předání listinných akcií. Ještě před tím než si kupní cenu převezmete a předáte akcie, musíte akcii rubopisovat. K tomu slouží tabulka na rubu akcie nebo hromadné listiny, kde je uvedeno jméno a příjmení nového akcionáře, datum jeho narození a bydliště. Pokud rub akcie převodní tabulku neobsahuje, musíte přímo na ni uvést právě tyto údaje a opatřit ji svým podpisem jako prodávajícího. Pamatujte na to, že kupní cenu můžete v hotovosti převzít pouze do výše 350 000 Kč, v opačném případě byste si museli kupní cenu nechat zaplatit převodem na bankovní účet, jinak se proviníte proti zákonu.

Zajištění změny v seznamu akcionářů společnosti můžete nechat na kupujícím. Ten i s řádně rubopisovanou akcií na jméno navštíví společnost, jejíž akcie byly předmětem převodu, předloží tuto akcii a požádá o změnu v seznamu akcionářů. Od té chvíle je převod listinných akcií účinný.

Často se stane, že se nemůžete s protistranou sejít z důvodu – kvůli vzdálenosti, času nebo vysokým nákladům. Transkace se dá vyřešit i zasláním akcií poštou a převodem peněz na bankovní účet. To ale musíte obchodovat se spolehlivou protistranou nebo si nechat zaplatit předem. U větších transakcí se využívá služeb obchodníků s cennými papíry, kteří vypořádání transakce zajistí. Je to však investiční služba a ta něco stojí.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Zaknihované akcie musíte převést v centrálním depozitáři

Jen pro připomenutí: zaknihované akcie, které se obchodují na burze, prodáte přímo tam, žádnou protistranu nemusíte pracně hledat inzeráty a podobně. Těchto akcií je však minimum. Většinou se setkáte s akciemi neobchodovanými na burze, které musíte převést na nového vlastníka v Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP).

U akcií v zaknihované podobě se dá obchod provést bezpečněji a možná i jednodušeji, ale neobejde se to bez transakčních nákladů. K převodu akcií není nutné, abyste v každém případě uzavírali kupní smlouvu. Obě strany obchodu však musí podat u svého účastníka centrálního depozitáře – obchodníka s cennými papíry, který spravuje jejich účet v centrálním depozitáři – pokyn k prodeji, respektive nákupu příslušného množství akcií dané společnosti.

Dohodněte se na tom, že pokyn bude podán s finančním vypořádáním a obě strany mají zajištěno, že transakce bude naprosto bezpečná. Obchodníci s cennými papíry zajistí, že akcie se objeví na majetkovém účtu kupujícího v centrálním depozitáři a peníze pro prodávajícího budou na účtu u jeho obchodníka s cennými papíry, odkud si je už může převést podle svého přání. Celá transakce má tu výhodu, že kupní strany se vůbec nemusejí potkat a uzavřou obchod na dálku prostřednictvím svých obchodníků s cennými papíry.

Pokud jste si dosud nevybrali obchodníka s cennými papíry, musíte to udělat, jinak akcie nepřevedete. Vybírejte i s vědomím toho, jestli budete služby obchodníka využívat dlouhodobě či jednorázově. Provedli jsme rychlý průzkum mezi obchodníky a zjistili, že převod akcií ve výši 30 000 korunmůže stát od 500 do 1500 korun. Náklady ale také může zvýšit vzdálenost pobočky obchodníka.

Pamatujte taky na to, že platíte také poplatky za vedení účtu Centrálnímu depozitáři cenných papírů. To v případě, že jmenovitá hodnota vašich nekótovaných akcií přesáhne 180 000 korun. A je jedno, jestli účet je zařazený nebo nezařazený. U nezařazeného účtu vám ale faktura přijde, až dosáhne poplatek 3000 korun, u zařazeného platíte měsíčně. To vám může být jedno, pokud chcete obchodovat se všemi akciemi. Pokud ne, pak žádejte obchodníka, aby vám převedl z nezařazeného účtu jen ty akcie, které potřebujete prodat. Extra poplatky může také vybírat přímo obchodník s cennými papíry a ty mohou být nepříjemné.

Stránky in-server.cz jsou zaměřené na české akcie neobchodované na burzách. Obsahují databázi všech akciových společností a investičních fondů, které se účastnily kuponové privatizace. Jsou určeny nejen drobných akcionářům, ale i investorům a emitentům akcií.

Pozor na akcie s omezenou převoditelností

Jak listinné, tak zaknihované akcie na jméno, můžou mít omezenou převoditelnost. To znamená, že převod je podmíněn předchozím souhlasem valné hromady nebo představenstva. Bez tohoto souhlasu je převod neplatný. Podrobné podmínky omezené převoditelnosti jsou uvedeny ve stanovách společnosti.

V kostce

Seznam akcionářů

Každá společnost, která vydala akcie na jméno, musí vést seznam akcionářů. V tomto seznamu je uvedena identifikace akcionáře (jméno a příjmení, datum narození a bydliště) a akcie, případně hromadné listiny, které vlastní. Současně se eviduje i spoluvlastník akcie nebo oddělená práva (například právo na přednostní úpis akcií). Povinným údajem je od letoška také číslo bankovního účtu akcionáře, kam mají být zasílány dividendy. Pokud jste dosud číslo bankovního účtu společnosti nesdělili, učiňte tak, můžete o dividendy přijít.

U zaknihovaných akcií může být vedení seznamu akcionářů nahrazeno evidencí v centrálním depozitáři.

Akcionářská práva vykonává ten, kdo je zapsán v tomto seznamu. Pokud jste tedy koupili akcii na jméno, zajistěte si včas změnu v seznamu akcionářů.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kuponová privatizace: Jak prodávat akcie

22. 10. 2014 | Martin Garnac

Kuponová privatizace: Jak prodávat akcie

Vypátrali jste své akcie z kuponové privatizace, nemáte chuť ani čas se o ně nadále starat a rádi byste je prodali? Jen s několika z nich se obchoduje na organizovaném trhu, ale i akcie,... celý článek

Kuponová privatizace: Kam ty akcie zmizely

8. 10. 2014 | Martin Garnac | 3 komentáře

Kuponová privatizace: Kam ty akcie zmizely

Kuponovou knížku přikryl nános prachu, teď jste se ale rozhodli pátrat, jestli přece jen nemáte doma ukrytý malý poklad nebo aspoň nějaké přilepšení. Archiv vydal starý výpis ze Střediska... celý článek

Kuponová privatizace: Pátrání po vašich akciích začíná

1. 10. 2014 | Martin Garnac | 25 komentářů

Kuponová privatizace: Pátrání po vašich akciích začíná

I kdyby se vám už nechtělo dělat archeologický průzkum po památkách z kuponové privatizace, zjistěte alespoň, během pár sekund a zdarma, jestli existuje váš původní účet ze Střediska... celý článek

Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

25. 9. 2014 | Martin Garnac | 2 komentáře

Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

Mohlo by se zdát, že drobným akcionářům už z kuponové privatizace nezbyly než – drobné. Jenže když jsme spočítali, jaká je hodnota majetku aktuálně na drobné akcionáře připadající,... celý článek

Kuponová privatizace: Jak dopadly společnosti z kuponovky a jejich akcionáři

11. 9. 2014 | Martin Garnac | 16 komentářů

Kuponová privatizace: Jak dopadly společnosti z kuponovky a jejich akcionáři

Kuponová knížka, DIKové, investiční body místo peněz, akciové společnosti a investiční fondy, burza, modrý výpis ze Střediska cenných papírů. Pamatujete? Kuponová privatizace z vás... celý článek

Partners Financial Services