Kuponová privatizace: Jak dopadly společnosti z kuponovky a jejich akcionáři

Martin Garnac | rubrika: Seriál | 11. 9. 2014 | 16 komentářů
Kuponová knížka, DIKové, investiční body místo peněz, akciové společnosti a investiční fondy, burza, modrý výpis ze Střediska cenných papírů. Pamatujete? Kuponová privatizace z vás udělala drobného akcionáře v několika z víc než dvou tisíc společností či investičních fondů. Jak tyto společnosti a jejich akcionáři dopadli? Vítejte u prvního dílu seriálu o akciích z kuponové privatizace.
Kuponová privatizace: Jak dopadly společnosti z kuponovky a jejich akcionáři

Do kuponové privatizace vstupovaly všechny společnosti zdravé, ale nutno říci, že pouze účetně. Rozpad trhu bývalých socialistických států, nízká produktivita, zastaralé technologie, management zvyklý na centrální plánování a tržní prostředí do té doby nepoznané – to všechno nadělilo podnikům velmi nejistou perspektivu dalšího vývoje.

Zanikla víc než polovina

Přežily především vlajkové lodi ekonomiky jako ČEZ, O2 (tedy tehdejší Telecom), Komerční banka nebo Česká spořitelna, ve kterých drží majoritní podíl stát nebo jej prodal do rukou silného strategického partnera. Rozhodující podíly ve společnostech získaly investiční fondy, které je dále koncentrovaly a prodávaly zahraničním vlastníkům či managementu společností. Do mnoha společností ale žádné nové peníze nepřišly, a tak si musely pomoci samy, což nezřídka vedlo k existenčním problémům.

Zvětšíte klikem. Zdroj dat In-server.cz, výpočty autor

Větší polovina z dvou tisíc privatizovaných společností společností zanikla nebo k zániku směřuje. Zní to nevesele, ale vůbec to nemusí znamenat špatnou věc: dvě třetiny společností zanikly v důsledku fúze s jinou společností nebo naopak rozdělením na víc společností, jiné se ovšem rozhodly dobrovolně ukončit činnost a vstoupily do likvidace. A pak tu máme menší půlku: víc než 40 procent společnosti a investičních fondů, které jsou stále činné. Mnohé z nich už ale bez drobných akcionářů.

360 milionů akcií a vybíjení akcionářů

Krátce po skončení kuponové privatizace mělo šest milionů jejích účastníků více než 360 milionů akcií. Každá akcie se tehdy obchodovala na burze, a tak nebylo nic snazšího než prodat akcie nakoupené za tisícikorunu (to byl poplatek za kuponovou knížku) v průměru za několik desítek tisíc korun. Byli ale i šťastnější akcionáři. V době, kdy probíhaly bitvy o ovládnutí společnosti, kurzy některých akcií dosáhly krátkodobě nebeských výšin. Například kurz akcie SELIKO Olomouc v roce 1996 přesáhl deset tisíc korun, dnes je společnost v konkurzu. 

Zvětšíte klikem. Zdroj dat In-server.cz, výpočty autor

Počet akcionářů se snižoval nejen prodejem akcií, ale i z důvodů, které nemohli akcionáři zcela ovlivnit. Jedním z nich byla vlna přeměn podob akcií ze zaknihovaných na listinné akcie, která probíhala nejaktivněji v letech 2000–2005. Přeměna podoby akcií ze zaknihovaných na listinnou znamenala pro akcionáře povinnost vyzvednout si u společnosti nové listinné akcie, což valná část z nich z různých důvodů neudělala a jako akcionáři skončili, jejich akcie se prodaly v nedobrovolné dražbě.  Takto proběhla redukce počtu akcionářů ve víc než 600 společnostech. Místo akcií pak akcionáři dostali, pokud se přihlásili, výtěžek dražby připadající na jejich akcie.

Dalším důvodem snížení počtu akcionářů bylo a je jejich vytěsňování majoritním vlastníkem – ať už prostým skoupením všech akcií nebo za pomoci zákona. Akcionář, který vlastní víc než 90 procent akcií se může ostatních akcionářů zbavit, pokud jim poskytne finanční protiplnění. Dosud byli akcionáři vytěsněni z více než třetiny společností. Celková výše protiplnění vyplácená minoritním akcionářům dosáhla 21,6 mld. Kč.

Stále ještě pozitivně skončila kuponová privatizace pro akcionáře, jejichž společnost dobrovolně vstoupila do likvidace. Ti si mezi sebe rozdělí likvidační zůstatek.

Bohužel některé společnosti taky zkrachovaly. Běžná věc, tak skončily investice v téměř 20 procentech případů. Až na výjimky po skončení konkurzního řízení drobným akcionářům nezůstalo nic.

O tom všem si řekneme víc v dalším díle seriálu: 

Za otce naší kuponové privatizace se obecně považují ekonomové Dušan Tříska, Václav Klaus a Tomáš Ježek. První vlna proběhla v roce 1992 v Československu, druhá pak v roce 1994 už jen v České republice. Kuponovou knížku s deseti kupony si mohl koupit za třicet pět korun každý plnoletý občan České republiky, regulérním DIKem (držitelem investičních kuponů) se stal po přikoupení tisícikorunové známky. Za kupony bylo možné získat akcie celkem 2035 firem.

Zájem o kuponovou privatizaci nebyl zprvu veliký, všechno ale změnila masivní reklamní kampaň investičních fondů, v čele s Harvardskými investičními fondy Viktora Koženého, slibujícími „jistotu desetinásobku“. Ze stovek tisíc zájemců na začátku je najednou 8,5 milionů drobných investorů. Valná většina z nich je svěřuje investičním fondům. Zákonné mantinely pro činnost investičních fondů jsou však nastavené velmi nepředvídavě…

Stránky in-server.cz jsou zaměřené na české akcie neobchodované na burzách. Obsahují databázi všech akciových společností a investičních fondů, které se účastnily kuponové privatizace. Jsou určeny nejen drobných akcionářům, ale i investorům a emitentům akcií.

Čas archeologů: Nemáte v šupleti poklad?

A potom jsou tu akcionáři, kteří své akcie stále drží. Drobní akcionáři z kuponové privatizace jsou stále přítomni v 457 (21 procent) aktivních společnostech nebo investičních fondech z celkového počtu 2168. Hodnota akcií drobných akcionářů v těchto společnostech dosahuje téměř 80 miliard korun.

Počet akcionářů klesl na třetinu původního počtu a mnozí ani nevědí, že ještě nějaké akcie či nároky na peníze mají. Je čas oprášit dokumenty schované v šuplíku a zjistit, jestli by z té kuponovky ještě něco nekáplo.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 9. 2014 20:08, eďa

Vždyť tahle doba dělá to samé. Zločince chrání, je to mafie novodobé NWO. Zastupitelé neslouží, ale škodí - kradou jako straky 25 let a po tu dobu jsou chráněny. Mají imunitu. Za vyplundrování republiky ani jediný nebyl odsouzen a naopak tomuto rozkradení a zotročení republiky se ještě tleská.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kuponová privatizace: Co se taky mohlo stát s vašimi akciemi

18. 9. 2014 | Martin Garnac | 6 komentářů

Kuponová privatizace: Co se taky mohlo stát s vašimi akciemi

Představte si, že jste se účastnili kuponové privatizaci před více než dvaceti lety a od té doby jste se na své akcie ani nepodívali. Víte, že ani nejste výjimka? Zkusíme vám popsat,... celý článek

Očima expertů: Deset roků s Klausem. Jaké byly?

8. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Deset roků s Klausem. Jaké byly?

Desetileté působení Václava Klause na Hradě je u konce. Jaký byl prezident? Na to jsme se zeptali sociologů Petra Hampla a Jana Kellera, ekonomů Lukáše Kovandy a Petra Macha, politologa... celý článek

Malé peníze: Jak se zbavit slovenských akcií z kuponovky

4. 7. 2012 | Jan Müller | 6 komentářů

Malé peníze: Jak se zbavit slovenských akcií z kuponovky

Připluly k vám na vlnách kuponové privatizace akcie (dnes) slovenských firem? I když jsou bezcenné, musíte zaplatit za vedení akciového účtu. Jak se takových akcií zbavit? Podle Jana... celý článek

Drobní akcionáři, neplačte a probuďte se!

9. 2. 2012 | Aleš Tůma | 3 komentáře

Drobní akcionáři, neplačte a probuďte se!

Ještě 17 let po druhé vlně kuponové privatizace v českých šuplících, slamnících, skříních a kredencích dlí stovky a tisíce kuponových knížek. Zdaleka ne všechny jsou bezcenné, peníze... celý článek

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

1. 7. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

Zdědili jste akcie z kuponové privatizace, které prakticky není možné prodat, a ještě za jejich evidenci platíte Centrálnímu depozitáři. Nyní je budete moci darovat nadačnímu fondu.... celý článek

Partners Financial Services