Petr Zachariáš: Volali, že mají osm milionů, jestli jim dáme deset procent ročně

Gabriel Pleska | rubrika: Rozhovor | 12. 11. 2014
Petr Zachariáš je šéfem společnosti, která zprostředkovává peer-to-peer půjčky. Teď se rozhodli postoupit ještě o level výš: nabídnout peer-to-peer půjčky jištěné nemovitostí, americké hypotéky. Pak už jde půjčovat velké peníze. Najdou větší investoři v půjčování peněz zajímavou alternativu k dluhopisům, akciím a fondům?
Petr Zachariáš: Volali, že mají osm milionů, jestli jim dáme deset procent ročně

Před pár dny jsme se s Petrem Zachariášem ohlíželi za rokem, který jeho firma zprostředkovává půjčování peněz „mezi sobě rovnými“, tedy mezi dlužníky na jedné straně a věřiteli-investory na straně druhé:

Na začátku listopadu LOANIS připravil novinku. A o té bude řeč dnes.

Kolik máte u peer-to-peer půjček za rok úspěšně uzavřených aukcí? Díval jsem se, že právě teď je asi padesát neuzavřených…

Od prvního října jsme cíleně a schválně vypnuli všechnu reklamu. A sledujeme, co to udělá. Poptávky šly dolů zhruba jenom o polovinu. Jinak je to tak, že přibude deset aukcí, nějaké zase skončí, s reklamou jsme měli denně otevřených sto deset sto dvacet aukcí. To, že bez reklamy šel zájem dolů jen o polovinu, je pro nás dobrá známka toho, že lidé přicházejí na základě třeba doporučení. Dlužníci i věřitelé. Už nás berou vážněji, takže se chystáme připravit ještě další portál, se kterým se chceme dostat zase dál a nabídnout žadatelům i věřitelům něco nového.

Petr Zachariáš

Petr Zachariáš

V roce 2012 založil filmovou produkční společnost, vedl tým více než šedesáti lidí, kteří pracovali na audovizuálním projektu s rozpočtem ve výši pětapadesáti milionů korun. Projekt pak úspěšně prodal do zahraničí. Peníze i zkušenosti takto získané mu umožnily spustit v roce 2013 finanční portál LOANIS Půjčka

Povídejte.

Chystáme platformu rozšiřující naši nabídku o půjčky se zástavním právem k nemovitosti jakéhokoli typu. Sázíme, že o to by mohli mít zájem větší společnosti typu… větší společnosti se zisky v řádu desítek milionů. Chceme jim nabídnout alternativu k termínovaným vkladům, akciím, dluhopisům, do kterých investují, když mají přebytek na účtu. Dost věřitelů se ozývalo s tím, že mají třeba osm milionů a chtějí je investovat, ale chtějí je investovat spíš najednou, moc nekouskovat, a chtěli by za to deset procent ročně, jestli jim můžeme něco nabídnout. To vám samozřejmě nikdo nedá. Může se to snad podařit u nějakých akcií, když budete mít někdy štěstí, ale je tam docela velké riziko. I my jsme museli odmítat – možná bychom jim dokázali nabídnout deset aukcí po sedmi stech tisících, ale i ty bychom museli nějak nahnat, protože na takové dlužníky jsme necílili ani reklamu.

Jenže tyhle žádosti se nám hromadily. A přicházely i z druhé strany, volalo pár lidí… Třeba jeden chtěl dva a půl milionu na tři nebo čtyři měsíce, že by potřeboval překlenout hypotéku, že má další byt, kterým by ručil. Pro naše věřitele je to nevýhodné – muselo by se spojit čtyři pět investorů, s každým by se musela podepsat zvlášť smlouva, musel by se udělat zápis zástavního práva – zkrátka je to neúměrně krkolomné, když člověk dává z ruky půl milionu a ve výsledku na tom má vydělat třeba deset tisíc.

Takže…

… takže spouštíme nový projekt, který se na tohle bude specializovat. Na novém portálu LOANIS Hypo budeme nabízet půjčky od tří set tisíc do pěti milionů. Pro aukci budou důležité fotografie nemovitosti, informace o nemovitosti. Nebudou nás zajímat registry. Nebudou nás zajímat příjmy, budeme prověřovat jen samotné nemovitosti – což je dnes asi nejsilnější zajištění úvěru vůbec.

A když budu třeba jeden z desíti věřitelů a dlužník nebude chtít platit, kdo pak bude řešit dražbu a všechny ty nepříjemné náležitosti?

My budeme správci, kteří řeší i tohle. Když se něco stane, nehodíme to věřitelům a starejte se. To neděláme. A v tom je víceméně servis, na který hrajeme. Samozřejmě to nebude zadarmo, to asi úplně nejde dělat, máme taky svoje výdaje třeba na právníky, kteří v takovém případě musí nastoupit… Cena za takové služby by měla být zhruba dvě nebo tři procenta z celkové částky.

I tak se ale budeme snažit udržet minimální počet věřitelů, nikdy jich nebude víc než pět až sedm. Ovšem už teď máme předjednané partnery, kteří chtějí jednorázově vložit nějaké peníze, které nám svěří do správy, my už pak jenom pošleme konkrétní nabídku – s fotkami nemovitosti, popisem stavu, informacemi o vlastníkovi, informacemi o splatnosti a nabídkou úroků – a partner řekne, jestli má nebo nemá zájem.

Beru, kupujte…

Asi tak. Zkrátka aby věřitelé měli veškerý servis a co nejmíň práce.

Máte představu, kolik budete věřitelům slibovat zisku?

Záleží na okolnostech, ale v zásadě v rozpětí od pěti do patnácti procent. Což je myslím slušná alternativa k akciím i termínovaným vkladům. Největší nevýhoda, kterou si věřitel musí uvědomit, je samozřejmě omezená likvidita. Když se dohodneme na splatnosti pět let, bude to pět let.

To je ovšem s termíňákem dost dobře srovnatelné…

Ten vždycky můžete vypovědět, bude to sice s pokutou, ale k penězům se dostanete.

LOANIS HYPO Půjčka

Prostředky na cokoli od 300 tisíc do pěti milionů korun. Stačí nemovitost jako záruka, půjčka může být až do osmdesáti procent z ceny nemovitosti. Předčasné splacení bez poplatku. Žádné poplatky předem.

A kdo je člověk na druhé straně, potenciální dlužník? Co mě přiměje jít hledat „hypotéku“ k vám místo do banky?

V tomhle případě už nejde tolik o lidi, kterým banka nepůjčí kvůli záznamům v registrech. Představte si takovou situaci: Máte hypotéku na nějaký byt. Oženíte se, narodí se dítě a potřebujete byt větší. V tom případě potřebujete svůj byt nejdřív prodat, aby vám banka dala druhou hypotéku, protože jinak na ni nemáte příjem. My do registrů a tabulek nekoukáme, ptáme se, jaký má ten člověk plán. Pokud si vezme půjčku, věřitel nic neriskuje, úvěr je jištěný nemovitostí. Z půjčky se splatí první hypotéka, peníze půjdou rovnou na účet určený bankou, takže se ty peníze nedají vůbec zneužít. V okamžiku, kdy se splatí hypotéka, pak peníze, které budou navíc, se přečerpají na účet dlužníka. A on si může vzít novou hypotéku

Ale samozřejmě se na nás budou moct obrátit i ti lidé, kteří mají nějaký záznam v registru. Na to stačí pár dní zpoždění se splátkou čehokoli – a pak už vám žádná banka americkou hypotéku nedá.

Na rozdíl od běžných peer-to-peer půjček se ovšem tady asi nedá počítat, že by vám – třebas aspoň na začátku – pomohla nějaká automatizace, chytrý systém v počítači, který by rovnou eliminoval slabší kusy…

To samozřejmě ne, základní podmínkou je osobní jednání a kompletní individuální servis pro všechny klienty, dlužníky i věřitele.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

„Nabízíme investici, ne perpetuum, kam dáte sto tisíc a za rok vypadne dvě stě“

10. 11. 2014 | Gabriel Pleska | 7 komentářů

„Nabízíme investici, ne perpetuum, kam dáte sto tisíc a za rok vypadne dvě stě“

Před půlrokem jsme v rozhovoru s Petrem Zachariášem představili LOANIS, portál zprostředkovávající takzvané peer-to-peer půjčky. Teď máme příležitost se k tématu půjček bez bank i úvěrových... celý článek

Petr Zachariáš: Výhružky konkurentů? Důkaz, že to děláme dobře!

1. 7. 2014 | Martin Vlnas | 22 komentářů

Petr Zachariáš: Výhružky konkurentů? Důkaz, že to děláme dobře!

Chcete víc peněz? Co takhle půjčka? Ne, nezbláznili jsme se. Nechceme říct, že si máte půjčit. Můžete zkusit půjčovat! Jak fungují peer to peer půjčky, objasňuje Petr Zachariáš ze společnosti... celý článek

Partners Financial Services