Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

Martin Garnac | rubrika: Seriál | 25. 9. 2014 | 2 komentáře
Mohlo by se zdát, že drobným akcionářům už z kuponové privatizace nezbyly než – drobné. Jenže když jsme spočítali, jaká je hodnota majetku aktuálně na drobné akcionáře připadající, vyšlo nám pořádné číslo!
Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

Víc než sto miliard korun českých. Taková je hodnota majetku připadajícího na minoritní akcionáře společností z kuponové privatizace. A to jsou peníze, které by vás měly zajímat!

Peníze akcionářů jsou ukryty v několika částkách, které se dají rozdělit do dvou skupin: na hodnotu akcie a peněžní nároky vyplývající z držení akcie.

  • Hodnota akcie se nejjednodušším způsobem zjistí z kurzu akcie na burze. Jenže pokud se akcie na burze neobchoduje, je nutné hodnotu zjistit jiným způsobem, například z účetní závěrky společnosti jako účetní hodnotu akcie.
  • Nároky akcionářů vyplývající z držení akcie jsou dividendy, protiplnění při vytěsnění akcionářů, výtěžky dražeb a další pohledávky za společností.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Nechcete už při investování dělat chyby? Čtěte, které jsou ty nejčastější, v našem seriálu Investiční chyby. A když si ani potom nebudete jistí? Coby – nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Tržní hodnota akcií obchodovaných na burze

Na obou našich burzách se obchoduje pouze s 35 emisemi akcií pocházejícími z kuponové privatizace. Likvidní z nich jsou v podstatě pouze akcie velkých společností jako  ČEZO2 (tedy tehdejší Telecom), Philip Morris, UnipetrolKomerční banka, a ty taky tvoří největší část z tržní hodnoty obchodovaných akcií připadající na podíl minoritních akcionářů.

Účetní hodnota akcií neobchodovaných na burze

Drtivá většina společností má akcie, které se na burze neobchodují, a není tudíž znám jejich kurz – tržní hodnota daná nabídkou a poptávkou na organizovaném trhu. Těchto společností je 422 a hodnota podílu drobných akcionářů na těchto společnostech je stanovena jako jejich podíl na účetní hodnotě akcií. To znamená výši vlastního kapitálu společnosti připadající na minoritní podíl.

Stanovení hodnoty akcie na základě účetní hodnoty není ideální, od skutečné hodnoty dosažené prodejem akcí se může výrazně lišit, ale není tak složité jako jiné metody odhadu ceny.

Podíly na zisku (dividendy)

Dividenda je podíl na zisku vyplácený akcionářům podle počtu akcií, které v dané společnosti drží. O výplatě dividendy rozhoduje valná hromada a je obvykle určena jako pevná částka na jednu akcii. Je zřejmé, že dividendy vyplácejí jen ty společnosti, které jsou v zisku, jinak nemají co vyplácet. Nárok na dividendu během tří let (dříve čtyř) zaniká, proto je nutné si inkaso dividendy pohlídat.

Celková výše dividend náležící minoritním akcionářům v posledních čtyřech letech přesáhla částku 17 miliard korun. I v tomto případě největší část tvoří „dividendové giganty“ ČEZ a O2 a to 11 miliard. Větší část z celkových dividend si akcionáři pravděpodobně převzali. V případě listinných akcií na majitele, kdy bylo podmínkou pro obdržení dividend jejich předložení, však zůstává i třetina dividend nevyplacena. Méně nevyplacených akcií mají společnosti se zaknihovanými akciemi. Výše nevyplacených dividend však bude již od letoška nižší díky změně akcií na majitele na akcie na jméno.

Peníze za akcie vytěsnění majoritním akcionářem

Tyto peníze akcionáři dostávají od hlavních akcionářů jako náhradu za vytěsněné akcie, poté co přestali být akcionáři na základě rozhodnutí valné hromady. Výplata protiplnění (peněžní náhrady) z hlavní vlny vytěsňování po roce 2005 už skončila – uplynula promlčecí lhůta –, avšak hlavní akcionáři stále vyplácejí protiplnění ve výši 3,6 miliardy korun.

Obrovská část protiplnění zůstává nevyplacena ze stejných důvodů jako dividenda a opět platí, že výplatu protiplnění musí akcionář sledovat.

Celková cena akcií drobných akcionářů prodaných v dražbách

Už dříve jsme zmínili, že přeměna podoby akcií ze zaknihovaných na listinné má za následek dražbu nevyzvednutých akcií těch akcionářů, kteří si nevyzvedli nové, listinné akcie. Akcionáři se stali bývalými akcionáři a jako kompenzaci mají nárok na výtěžek z dražby.

Neplatí zde obecná promlčecí lhůta, ale časem můžou vaše akcie připadnout státu – a to byste asi nechtěli. A i zde platí, že výtěžek dražby nedostanete jen tak, automaticky ale většinou o něj musíte požádat. Na rozdíl od dividend a promlčených protiplnění u vytěsnění, je možné se v některých případech dostat i k výtěžku dražby konané před mnoha lety.

Stránky in-server.cz jsou zaměřené na české akcie neobchodované na burzách. Obsahují databázi všech akciových společností a investičních fondů, které se účastnily kuponové privatizace. Jsou určeny nejen drobných akcionářům, ale i investorům a emitentům akcií.

Další nároky

Jako akcionář můžete získat i další peníze, které v přehledu uvedeny nejsou. Například se jedná o podíl na poměrné části vlastního kapitálu, pokus se společnost rozhodne snížit základní kapitál snížením jmenovité hodnoty, pokud má nadbytek kapitálu, který ke své činnosti nepotřebuje.

Typickým nárokem je podíl na likvidačním zůstatku společnosti, pokud se společnost rozhodla ukončit svou činnost a rozdělit majetek mezi akcionáře.

Představili jsme, co můžete z vašich akcií získat. Jak na to, to se dozvíte v dalších dílech seriálu o akciích z kupónové privatizace.


Poznámky k výpočtům

K výpočtu tržních cen akcií byly použity kurzy k 31. 7. 2014. K výpočtu účetních hodnot akcií byly použity nejnovější dostupné účetní závěrky společností, nejčastěji za roky 2013 nebo 2012 a 2011. Ve výjimečných případech byly použity starší. Výše dividend byla zjištěna z účetních závěrek a publikovaných oznámení o výplatě dividend. Ke zjištění výše minoritního podílu byly použity účetní závěrky jako v případě účetních hodnot akcií a zápisy z valných hromad jednotlivých společností. K výpočtu výše protiplnění za vytěsněné akcie a výtěžku dražeb byla použita databáze vytěsnění a dražby stránek www.in-server.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kuponová privatizace: Co se taky mohlo stát s vašimi akciemi

18. 9. 2014 | Martin Garnac | 6 komentářů

Kuponová privatizace: Co se taky mohlo stát s vašimi akciemi

Představte si, že jste se účastnili kuponové privatizaci před více než dvaceti lety a od té doby jste se na své akcie ani nepodívali. Víte, že ani nejste výjimka? Zkusíme vám popsat,... celý článek

Kuponová privatizace: Jak dopadly společnosti z kuponovky a jejich akcionáři

11. 9. 2014 | Martin Garnac | 16 komentářů

Kuponová privatizace: Jak dopadly společnosti z kuponovky a jejich akcionáři

Kuponová knížka, DIKové, investiční body místo peněz, akciové společnosti a investiční fondy, burza, modrý výpis ze Střediska cenných papírů. Pamatujete? Kuponová privatizace z vás... celý článek

Malé peníze: Jak se zbavit slovenských akcií z kuponovky

4. 7. 2012 | Jan Müller | 6 komentářů

Malé peníze: Jak se zbavit slovenských akcií z kuponovky

Připluly k vám na vlnách kuponové privatizace akcie (dnes) slovenských firem? I když jsou bezcenné, musíte zaplatit za vedení akciového účtu. Jak se takových akcií zbavit? Podle Jana... celý článek

Drobní akcionáři, neplačte a probuďte se!

9. 2. 2012 | Aleš Tůma | 3 komentáře

Drobní akcionáři, neplačte a probuďte se!

Ještě 17 let po druhé vlně kuponové privatizace v českých šuplících, slamnících, skříních a kredencích dlí stovky a tisíce kuponových knížek. Zdaleka ne všechny jsou bezcenné, peníze... celý článek

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

1. 7. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

Zdědili jste akcie z kuponové privatizace, které prakticky není možné prodat, a ještě za jejich evidenci platíte Centrálnímu depozitáři. Nyní je budete moci darovat nadačnímu fondu.... celý článek

Partners Financial Services