Pojistka nefunguje jako spořicí účet

„Dobrý den, chci reklamovat pračku, kterou jsem si u vás koupil. Kazí se mi v ní jídlo a popravdě mám podezření, že vůbec nechladí.“ Podobně nesmyslné je založit si životní pojistku a čekat, že za rok, za dva, za pět – až se vám bude hodit – vyberete z ní naspořené peníze. A pak jsme v Česku specialisti ještě na jeden nesmysl – pojistky měníme jako ponožky.
Pojistka nefunguje jako spořicí účet

Víte, proč je dobré mít životní pojištění? Čekáte prostou odpověď? Když životní, tak k pojištění života! Logická úvaha. Správná. Ale ne až tak častá. Podobné dotazy padly v minulosti v rámci různých výzkumů už několikrát. Vždycky se stejnou odpovědí: Chceme spořit, od pojistky čekáme, že budeme pojištěni a za několik let dostaneme svoje peníze zpátky. Ano, je to možné, i když slovo spoření tu není namístě, a užitek pak z podobného obchodu mají všichni. Poradci dostanou pěknou provizi, klienti své peníze a pojišťovna platícího klienta.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Čím později si sjednáte životní pojištění, tím více zaplatíte. V tom lepším případě…

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Žádná pojistka netrvá dvacet let. Ale měla by

Jenže idylka může idylkou zůstat, jen pokud bude pojistka existovat dost dlouho. Klidně do konce života nebo alespoň do důchodového věku klienta. Je vám čtyřicet a cenu za pojistku vám spočítají do šedesáti let. Pak by vaše smlouva měla trvat dvacet let. Ale netrvá. Proč? Přijde za vámi poradce, vychválí do nebe novou pojistku a uzavře vám smlouvu u jiné společnosti.

„Hlavními důvody předčasného ukončení smlouvy jsou nedostatek peněz klienta a přepojišťování pod záminkou lepší nabídky,“ potvrzuje Jana Jirásková, tisková mluvčí Pojišťovny České spořitelny. „Průměrná životnost jedné pojistné smlouvy je pouhých pět až sedm let.“

Za pět let bude spokojený jen poradce, svoji provizi dostane. Pojišťovna je nešťastná, protože přichází o klienta, s jehož pravidelnými platbami počítala ještě pěknou řádku let. Klient je záhy také nešťastný, protože si roky „spoří“ a po zrušení pojistky nedostane nic. Všechno mu „schroupou“ poplatky. Životní pojistka je totiž nejdražší v prvních letech trvání. A do doby, kdy začne vydělávat, nedospěje.

Přitom dnes se vám životní pojištění umí přizpůsobit a vy jednu smlouvu můžete mít bez nadsázky skutečně na celý život. Formou dodatků upravujete rizika a pojistné částky, přidáváte a odebíráte pojištěné osoby. Přesně tak, jak se vám to hodí.

Proč neměnit životní pojištění jako ponožky

No tak si někdo koupí jinou pojistku a tu předešlou zruší, čerta starého se děje, jaképak s tím štráchy, říkáte si možná. Ano, je také možné, že nové pojištění bude mít i lepší parametry než to staré. Jenže životní pojistka se sjednává na dlouhá léta, s perspektivou trvání v řádech desítek roků. Když ji člověk vypoví třeba po dvou letech, bývá za to svým způsobem penalizován, zvlášť pokud se jedná o investiční životní pojištění. U toho se část peněz platí na vlastní rizikové pojištění, druhá část se investuje do fondů a měla by v ideálním případě přinášet zisk. Jenže než se začne investovat, umořují se právě z těchhle peněz nejdřív náklady na vznik pojistky, především provize zprostředkovateli. Nepočítejte s tím, že je dostanete všechny zpátky, v prvních dvou letech naopak dostanete zpravidla plus minus nulu. Proto je vždycky lepší zvažovat, jestli spíš nebude možné nastavit stávající pojistku jinak – a většinou to možné je.

Experimenty s životním pojištěním jsou prostě drahé. Vy ale za poučení platit nemusíte – zaplatili jiní. Stačí si o tom přečíst:

Spořit, nebo se pojistit?

Z životního pojištění máte v první řadě dostat peníze ve chvíli, kdy je budete potřebovat vy (ztratíte pravidelný příjem, dlouhodobě onemocníte, stane se vám těžký úraz, zůstanou trvalé následky) nebo vaši blízcí (zemřete a máte nezaopatřené děti, hypotéku). Zhodnocování finančních prostředků je až na druhém místě. Pokud chcete jen spořit peníze, jděte raději jinam. Na životním pojištění se zbytečně okrádáte o peníze za poplatky spojené se vznikem smlouvy, navíc nejde o spoření, ale o formu investice.

Dva scénáře, každý dobrý

Pravidelně pojišťovně platíte peníze. Možná je nikdy neuvidíte. Možná vám jich dá pojišťovna zpět mnohem víc. Pokud jen platíte, ale nic z toho nemáte, buďte šťastní, znamená to totiž, že jste zdraví! A jestli vám pojišťovna peníze vyplatí (a teď se bavíme hlavně o penězích za vážná rizika, ne jen za modřiny a oteklé kotníky), děkujte, že jste se pojistili.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+215
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 8. 2014 11:45, vrtal

z webu Partners, kterým peníze.cz patří :

...Životní pojištění AXA – T100E

Investiční životní pojištění Comfort Exclusive je životní pojištění nabízející kombinaci pojistné ochrany s možností dlouhodobě výhodné investice...

...Životní pojištění ALLIANZ – F1 je investiční životní pojištění s nejmodernější investiční složkou...

...Ve vyspělých zemích investiční životní pojištění reagovalo na změnu přístupu k životnímu pojištění v průběhu 70. let 20. století, kdy životní pojištění začalo být chápáno i jako zajímavý investiční instrument. V 90. letech se investiční pojištění stává jednoznačně nejoblíbenější formou životního pojištění, a to především díky růstu akciových trhů....

Je třeba pokračovat ? Nenéí to schizofrenie ?

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 8. 2014 19:48, eďa

V dnešní době vlády exekutorské mafie je čirým bláznovstvím mít spoření, životní pojistku a vůbec jakýkoliv majetek či příjem. O všechno lze přijít během jednoho dne.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdopak to volá? Falešné asociace a triky nepoctivých pojišťováků

5. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Kdopak to volá? Falešné asociace a triky nepoctivých pojišťováků

„Haló? Tady Novák z Asociace pojišťoven. Musíme vám zkontrolovat smlouvu…“ „Dobrý den, Mráček z Centra pojišťoven. Víte, že máte nárok na slevu? Kdy se sejdeme?“ Nepoctiví pojišťováci... celý článek

Kolik stojí investiční životní pojištění. Ukazatele nákladovosti

30. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Kolik stojí investiční životní pojištění. Ukazatele nákladovosti

Zorientovat se v nepřeberném množství poplatků spojených s investičním životním pojištěním není jednoduché. Pojišťovny nám to taky vždycky úplně neusnadňují. Existuje ale několik ukazatelů... celý článek

Špatná rada drahá. „Spořila v pojištění“ tři roky, přišla o desetitisíce

28. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 113 komentářů

Špatná rada drahá. „Spořila v pojištění“ tři roky, přišla o desetitisíce

Investiční životní pojištění není spoření a nemělo by se jako spoření nabízet. Loni to jasně řekla i Česká národní banka. Jedná se primárně o pojistný produkt, určený ke krytí rizik.... celý článek

Partners Financial Services