Kuchařka životního pojištění: Nejčastější chyby u životního pojištění. Čeho se vyvarovat

Už máme potřebné ingredience a známe výborný recept i s postupem. Jdeme vařit. Suroviny nakrájíme, vložíme do pekáče a dáme péct do trouby. Chceme, aby byl náš pokrm co nejchutnější. Jenže pak nám zavolá kamarádka a my povídáme a povídáme a zapomeneme, že máme něco v troubě.

Jsme nenapravitelní. Často se dopouštíme chyb, které před námi už udělali jiní. Tak dlouho, dokud na vlastní kůži nepocítíme, jak „voní“ maso spálené na uhel. I v životním pojištění existují oblasti, ve kterých se mnozí nepoučí. Ale tady může špatná domněnka znamenat ztrátu nemalé finanční částky. Co patří mezi sedm nejčastějších omylů? Čeho se vyvarovat?

Spořím si na životním pojištění – životka ale není spoření!

V lidech je stále zakořeněna nesprávná představa, že životní pojištění slouží výhradně jako nástroj ke zhodnocení vložených prostředků. Prostě si našetřím za pár let peníze a pak si z nich něco koupím pro radost. Pravda, životní pojištění je složeno ze dvou částí – rizikové a spořicí složky. Z části proto může zhodnocovat vložené prostředky. Pojistka vás má ale hlavně ochránit, až vám bude ouvej. Proto u životka (pokud není investičně zaměřené) zapomeňte na vysoké zhodnocení svých vkladů. Jestli chcete množit peníze, najděte si vhodnější finanční produkt.

Lepší nějaké pojištění než žádné – hloupost!

Kuchařka životního pojištění vzniká ve spolupráci s Pojišťovnou České spořitelny.

Výše pojistné částky se určuje podle vašeho výdělku nebo výdajů, kterým můžete být vystaveni, když vážně onemocníte nebo když potřebujete bezbariérový byt. Když jste nemocní, peníze z pojistky vám mají zajistit chybějící příjem a zaplatit výdaje spojené s léčením. Pokud si platíte málo (podle průzkumů to bohužel dělá víc než polovina klientů, a jsou tak nedostatečně pojištěni), peníze, které od pojišťovny dostanete, vám nebudou stačit. Výši pojistných částek si vždy stanovte tak, aby odpovídala vašim skutečným potřebám: Kuchařka životního pojištění: proti čemu se pojistit a na kolik. Případně si pojistěte jen některá rizika – situace, kterých se nejvíce obáváte –, ale pořádně. Je totiž na zvážení, zda mít pojistku, která bude nastavena špatně a neochrání vás, jak potřebujete.

Pokud narazíte na poradce, který vám vychválí životku do nebes a začne před vašima očima vyplňovat výši pojistných částek, aniž by se vás zeptal, co děláte ve volném čase a zda máte rodinu nebo dluhy, jděte od něj. Ten vám smlouvu optimálně nenastaví.

Jsem zdravý jako řípa, pojistku nepotřebuju – nemocného vás už nepojistí

Já jsem zdravý, k doktorům nechodím a nic mě nebolí. To si z nás mohou říkat jen někteří šťastlivci. Proč se tedy pojišťovat? Protože pak by mohlo být pozdě. Nemocného nebo nemohoucího vás pojišťovna chtít nebude – budete pro ni příliš rizikoví. Jako zdravého vás přijme s otevřenou náručí, a pokud jste mladý člověk, budete mít pojištění i mnohem levnější. Je kdokoliv na vašem příjmu závislý? Pak o sjednání pojistky vážně uvažujte.

Před deseti lety jsem si založil pojistku – ta už neodpovídá tomu, co potřebujete dnes

Máte životní pojištění? A nastavili jste si ho přesně tak, jak jste potřebovali? No výborně! Že už ho máte více než deset let? A od té doby jste do něj nezasáhli? S životkou to není jako s vínem, které věkem zraje. Spíše se svraští jako brambory, stářím ztrácejí svoji chuť.

Smlouvu pravidelně aktualizujte!

Revidovat smlouvu se doporučuje po třech až pěti letech – změní se vaše příjmy, rodinná situace i vaše potřeby. Rozhodně je dobré mít takovou pojistku, kterou můžete upravovat zdarma, bez skrytých poplatků.

Rady pro úspěšné otevření životního pojištění

  • Před otevřením životního pojištění si ujasněte, co od pojistky očekáváte.
  • Seznamte se s produkty více pojišťoven a vyberte si ten, který odpovídá vašim potřebám.
  • Před podpisem pojistné smlouvy si prostudujte pojistné podmínky a nebojte se informovat o podrobnostech. Důležité jsou také oceňovací tabulky a maximální hodnoty plnění u úrazů, projděte si je.
  • Nastavte si dostatečně vysoké pojistné částky. Peníze od pojišťovny vám mají pomoci. Výše pojistného plnění by vás neměla zklamat, ale umožnit zachovat si alespoň stejný životní standard jako před nemocí.

Můžete se také dostat do situace, kdy nebudete mít možnost pojistné splácet. V takovém případě se spojte s pojišťovnou a požádejte o odklad plateb, snížení pojistného nebo přerušení placení pojistného. Samotné zrušení pojistné smlouvy je pro vás většinou nevýhodné. A přestat platit nebezpečné – pojistka se sama nezruší a pojišťovna po vás bude chybějící platby vymáhat.

Něco mi nabídli a já to podepsal – čtěte a srovnávejte!

Nemalá část z nás netuší, kde a na jakou částku má pojistku sjednanou. Když si jdete koupit auto, taky ho vezmete jen proto, že se na něm pěkně leskne lak a obchodník ho vychvaluje? Nebo mu mrknete pod kapotu a vyzkoušíte brzdy? Dnes víc než kdy jindy u všeho platí: Čtěte, ptejte se a srovnávejte.

Zruším si pojistku, dostanu z ní peníze zpět – v prvních letech trvání smlouvy vám na pojistce moc peněz nezůstane

Zrušit pojistku, když už jste si ji založili, není jen tak. Do dvou měsíců po uzavření smlouvy vám stačí napsat pojišťovně dopis – výpověď. Poté můžete pravidelně placenou smlouvu zrušit pouze ke konci pojistného období – tedy řekněme „k datu narozenin smlouvy“. Dopis pojišťovně ale musíte doručit nejpozději do šesti týdnů před „narozeninami“.

V obou případech platíte všechny náklady spojené s otevřením pojistky a málokdy se povede, že nějaký peníz uvidíte zpět. Protože u životního pojištění se platí všechny poplatky během prvních let trvání smlouvy.

Slovníček

  • Uzavření smlouvy – datum, kdy pojišťovna i klient souhlasí se vstupem do pojištění (nemusí být shodné s datem podpisu návrhu pojistky s finančním poradcem)
  • Pojistné období – doba, na kterou byla pojistka uzavřena
  • Pojistné plnění – jednorázová částka nebo důchod, které vám podle pojistné smlouvy poskytne pojišťovna v případě vzniku pojistné události

Za minimální doporučenou délku pojištění s pravidelnými platbami pojistného se považuje sjednání pojistné smlouvy na dobu deseti let. Kratší pojištění je vhodné pouze ke konkrétnímu účelu (například k zajištění úvěru). Platí, že čím déle pojištění trvá, tím delší je doba pojistné ochrany a tím vyšší bude i případné zhodnocení finančních prostředků.

Jak nepřijít o vložené peníze, když nemůžete pojistku platit? Požádejte o odklad plateb, snížení pojistného, přerušení placení pojistného nebo převedení pojištění do stavu bez placení pojistného, abyste předešeli vymáhání dlužného pojistného. Rozhodně se nevyplácí smlouvy předčasně rušit.

Dětem nebudu pojišťovat pobyt v nemocnici, ten jim přece hradí stát – jim ano, ale co vám?

Mít životku sjednanou ve prospěch dítěte je zcela běžné. Taková pojistka chrání nejen dítě, ale i vás, rodiče. Děti mají mnohem častěji než dospělí úrazy všeho druhu. Bohužel některé z nich postihují i ošklivé nemoci, které si vyžádají dlouhou léčbu. To znamená běhání po doktorech a vyšetřeních i dlouhé pobyty v nemocnici. Dětské lůžko je zdarma, ale zejména s menšími dětmi budete chtít v nemocnici být i vy. V tu chvíli nejspíš nebudete ani chodit do práce, vypadne vám tedy příjem. Proto na dětské pojistce mějte vedle úrazu pojištěna také závažná onemocnění a pobyt v nemocnici.

Jana Jirásková, Pojišťovna České spořitelny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services