Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 14. 7. 2008 | 35 komentářů
Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze
Léčba speciální dietou je pro zdravotní pojišťovny výhodná. Pacienti si ji hradí celou sami. Ročně je stojí desítky tisíc korun, jen aby mohli vůbec fungovat a nemoc se nezhoršovala. Nově mohou získat malý příspěvek u VZP děti.

Bezlepková dieta přijde pacienta trpícího celiakií až na 36 tisíc korun ročně. Celiakie je přitom celoživotní onemocnění, při kterém dochází k poruchám vstřebávání živin. Jen v České republice trpí touto chorobou podle odhadů minimálně 40 až 50 tisíc lidí. Dětem do 18 let trpící celiakií, jejichž jedinou šancí na léčbu je celoživotní bezlepková dieta, dá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) letos od července nově alespoň jednorázový příspěvek ve výši 600 korun.

Proč je celiakie zákeřná

Tato porucha se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti a může mít různé projevy. Praxe potvrzuje, že cesta k diagnóze trvá u řady bezlepkářů i několik let.

Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku, což je bílkovina obsažená v mnoha druzích obilí. Pokud postižení konzumují potraviny obsahující lepek, například klasický chleba nebo pečivo, vzniká u nich zánět sliznice tenkého střeva. Postupně dochází k rozsáhlé zkáze epitelových buněk střeva, živiny se těžko vstřebávají a zůstávají nestrávené ve střevě. Následují další vážné zdravotní komplikace.

Zdroj: Společnost pro bezlepkovou dietu, Wikipedie

Příznaky celiakie jsou různé a liší se u dětí a dospělých. U malých dětí se onemocnění projevuje například nadýmáním, průjmy, nebo ochablým svalstvem. Ve školním věku pak opožděným růstem, větší lomivostí kostí, chudokrevností a únavou. Nedodržování přísné diety může vést ke vzniku rakoviny lymfatických žláz a trávicího ústrojí i dalším vážným onemocněním.

„Celoživotní bezlepková dieta je pro léčbu celiakie nevyhnutelná. U dětí jde především o vypěstování stravovacích návyků, které pak budou lépe dodržovat i v dospělosti. Bezlepková dieta je však finančně nákladná, proto jsme se rozhodli na ni jednorázově dětem přispět,“ říká ředitel VZP Pavel Horák. Podle Jitky Dlabalové ze Společnosti pro bezlepkovou dietu by měl stát a zdravotní pojišťovnyčástečně kompenzovat náklady na drahou dietu u dětí i dospělých. „Jiný způsob léčby neexistuje. Pacienti se léčí na vlastní náklady,“ říká Jitka Dlabalová.

„Finanční výpomoc mohou někteří bezlepkáři získat od státu jen v případě, že se ocitnou v hmotné nouzi. Je ponižující, aby takto nemocný člověk žádal o pomoc a musel dokládat výši svých příjmů. Pokud má člověk jakoukoliv jinou nemoc, při léčbě nedokládá daňové a majetkové přiznání. Lidé s celiakií jsou nemocní, není jejich chybou, že potraviny, které potřebují, jsou až desetinásobně dražší než běžné potraviny,“ míní Dlabalová.

Studie, která proběhla před třemi lety, ukázala, že bezlepková dieta zatěžuje rodinný rozpočet až třemi tisíci korunami měsíčně. „Naše zkušenosti to potvrzují. Citelné výdaje jsou hlavně u velkých dětí a především chlapců, kteří normálně snědí třeba i šest bezlepkových rohlíků, jeden přitom stojí 25 korun, “ přibližuje Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.

„Pro získání jednorázového příspěvku 600 korun musí pojištěnec VZP doložit potvrzení ošetřujícího lékaře o své diagnóze a potřebné dietě. Příspěvek se vztahuje na bezlepkové potraviny zakoupené od 1. července 2008 za minimálně 600 korun. Účet je potřeba pojišťovně také předložit,“ upozorňuje Jiří Rod, mluvčí VZP. Na podporu nemocných celiakií vyčlenila pojišťovna v tomto pololetí celkem 2,5 milionu korun.

Lidé, kteří nevědí, že trpí celiakií, konzumací potravin obsahujících lepek trpí. Dochází u nich k zánětu sliznice tenkého střeva. Živiny se těžce střebávají a zůstávají nestrávené ve střevě. Pacient ztrácí hmotnost, trpí průjmy, dávením, nechutenstvím a únavou. U dětí dochází k poruchám růstu. „Vážnými komplikacemi jsou nádorová onemocnění, ale i neplodnost. Je proto velmi důležité, aby pacienti od stanovení diagnózy důsledně a celoživotně dietu dodržovali,“ vysvětluje Pavel Horák, ředitel VZP

Anketa

Znáte někoho ve svém okolí, kdo musí kvůli nemoci držet dietu?

VZP rozběhla od 1. července 2008 v Jihomoravském kraji také ojedinělý screening, jehož cílem je odhalit dosud nepoznanou celiakii u dětí ale i dospělých. Do projektu budou začleněni i rodinní příslušníci pacientů s celiakií, kteří zatím nemají typické příznaky. „Pokud se celiakie včas neodhalí, stojí léčení pacienta z veřejného zdravotního pojištění mnohonásobně více,“ říká šéf VZP Pavel Horák.

Na screeningu celiakie se podílejí tři kliniky Fakultní nemocnice Brno ve spolupráci s praktickými lékaři pro děti a dorost a pro dospělé v Jihomoravském kraji. VZP na tento pilotní projekt vyčlenila 1 milion korun.

Měl by stát a zdravotní pojišťovny podle vás více přispívat na léčbu celiakie?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+154
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 7. 2008 11:36, Ko21

naprosto souhlasím!!!!

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 7. 2008 0:01, Jarda

Ze celiakie po puberte muze zmizet je cca 20 let stary nazor, ktery bohuzel vede k tomu, ze - jak rika pan profesor Fric - lekari pro dospele na celiakii nemysli. Hodne lidi vcetne mne se muselo diagnostikovat samo. (Ja musel durazne, jinak dobrou pani doktorku, pozadat o testy). Protoze je to nemoc, kterou si dotycny nezavinil, mela by byt BZLP dieta hrazena alespon 50%. Mozna, ze kdyby se tu nasel sikovny pravnik, bylo by mozne podat zalobu na stat. (viz Ustava, ktera hovori o lekarske peci). Pokud se nemylim, jsou celiakove jedinou skupinou pacientu, kteri si svoji nezavinenou nemoc plati zcela ze sveho.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

**********

A tohle už jste četli?

K zubaři do Německa? A proč ne.

8. 7. 2008 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

K zubaři do Německa?  A proč ne.

Češi mohou vyjet za ambulantním vyšetřením či zákrokem za hranice i bez svolení zdravotní pojišťovny. Péči zaplatí ze svého a pak si nechají od pojišťovny uhradit částku, kterou by... celý článek

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

30. 6. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

Regulační poplatky ve zdravotnictví mění chování lidí. Až dvojnásobně roste v Česku zájem o soukromé pojistky zdraví. Pojišťovny očekávají, že reforma ve zdravotnictví přinese v prodeji... celý článek

Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

23. 6. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

Výdělek odborných lékařů se řídí počtem a hodnotou vyšetření a zákroků, které na pacientech provedou. Zdaleka to ale neznamená, že čím více výkonů, tím více peněz.

Z čeho žijí praktičtí lékaři

10. 6. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Z čeho žijí praktičtí lékaři

Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které... celý článek

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

20. 5. 2008 | Eva Sovová | 19 komentářů

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

S léky se přestává plýtvat. Pro paralen na recept se již k lékaři vůbec nechodí, levné léky se nakupují bez předpisu. Ve veřejné zdravotní kase je víc peněz na léčení lidí v nemocnicích.... celý článek

Partners Financial Services