Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

Eva Sovová | rubrika: Když se řekne | 23. 6. 2008 | 1 komentář
Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz
Výdělek odborných lékařů se řídí počtem a hodnotou vyšetření a zákroků, které na pacientech provedou. Zdaleka to ale neznamená, že čím více výkonů, tím více peněz.

Ambulantní specialisté si na rozdíl od praktických lékařů vydělávají podle toho, kolik a jakých výkonů na pacientovi provedou. Neznamená to však automaticky, že čím více pacientů lékař ošetří, tím více bude mít peněz. Na jeho výdělky dohlíží zdravotní pojišťovny, a když překročí v určitém období průměr za předchozí měsíce a toto zvýšení náležitě nevysvětlí, mohou mu vykázanou částku snížit. Jde především o ochranu systému zdravotního pojištění před lékaři, kteří by si vymýšleli fiktivní výkony, nebo by nutili pacienty do zbytečných, ale dobře honorovaných vyšetření.

Kolik v průměru vyplácí VZP na zálohách za půl roku

Dermatovenerologovi
423 704 Kč

Ortopedovi
496 699 Kč

Zdroj: VZP, 1. pololetí 2007

„Ambulantní specialista smí léčit za kalendářní pololetí třeba tisíc lidí. Jednoho pacienta léčí například za sto korun, jiného za tisíc korun. Za pololetí se dostane na průměr, řekněme 600 korun na pacienta. Pokud léčí za tento průměr pořád a má stále stejné diagnózy, za další pololetí není regulován. Jestliže ale jeho výkony výrazně v určitém období vzrostou, například na 900 korun v průměru na hlavu, pojišťovna mu rozdíl 300 korun na hlavu navrhne k regulaci s tím, že mu peníze nevyplatí,“ vysvětluje princip regulace Renata Knorová, ředitelka útvaru smluvní politiky České národní zdravotní pojišťovny (ČNZP).

Regulace se vztahuje i na vyžádanou péči, kdy pacient lékaře požádá, aby ho poslal na laboratorní či rentgenové vyšetření. Jestliže počet takových žádostí najednou prudce vzroste, lékař musí počítat s tím, že bude za to regulován. Finančně však nesmí být krácen za to, že na dveře jeho ambulance zaklepou pacientky, aby je poslal například na mamografické vyšetření prsu. „Na vyžádané screeningové vyšetření se regulace nesmí uplatňovat a lékař tak může poslat na screening všechny pacientky, které o takové preventivní vyšetření požádají,“ poznamenává Renata Knorová.

Struktura činnosti lékařů specialistů podle počtu ošetření

Zdroj: Zdravotní pojišťovny

Princip regulace funguje u specialistů také na předepsané léky. „Jestliže lékař píše recepty v průměru například za tisíc korun na hlavu a v dalším období najednou vzrostou jeho předpisy léků třeba na 5 tisíc korun, opět se mohou některé pojišťovny chovat tak, že mu rozdíl vezmou. Pojišťovna se ale může zajímat o to, proč lékař tyto recepty psal a regulaci nemusí uplatnit,“ přibližuje Renata Knorová z ČNZP.

Lékař výkony vykazuje podle sazebníku jednotlivým pojišťovnám, se kterými má uzavřenou smlouvu. K předepsanému počtu bodů za každý odvedený lékařský výkon si připočítá režii (čas, který je na konkrétní výkon stanoven). „U VZP je nyní hodnota bodu za výkon u většiny specialistů 1,05 Kč a režijní sazba je stanovena na 2,52 bodu za minutu času výkonu. U vybraných odborných lékařů je režijní sazba vyšší, dosahuje 3,02 bodu za minutu výkonu,“ říká Jiří Rod z VZP.

„Chirurgické ambulance jsou podhodnocené o dvacet procent. Výkony, které kalkulujeme, pojišťovny neproplatí celé. Existuje systém vykázaných bodů, uznaných bodů a proplacených bodů, který je poměrně složitý. Ve smlouvě s pojišťovnou má například chirurg uvedenu hodnotu bodu 1,05 Kč, ale po regulacích dostane třeba jen 0,83 Kč,“ přibližuje realitu primář Ladislav Knajfl, předseda Sdružení privátních chirurgů.

Vykázané výkony vyplácí pojišťovny lékaři měsíčně na jeho účet buď zálohou, nebo v plné výši. Po určitém období, například za pololetí, pojišťovna provede závěrečné vyúčtování. Jestliže v něm lékař vykáže nadprůměrný výkon, než měl v předchozích vyúčtováních, musí zvýšené náklady pojišťovně zdůvodnit. Jinak mu pojišťovna vyměří pohledávku, o kterou zkrátí celkový příjem za výkony, které pojišťovně vykázal.

Kolik bodů vykáže ortoped za léčbu pacienta s potížemi krční páteře

Cílené vyšetření pacienta: 213 bodů
Mobilizace páteře a periferních kloubů: 71 bodů
Elektroléčba: 52 bodů
Instruktáž rehabilitačního cvičení: 131 bodů
Celkem vykázaných bodů: 467

Zdroj: VZP

Jednotlivé odbornosti vykazují pojišťovnám měsíčně rozdílné výkony. „Ortopedi vykazují například v průměru okolo 82 tisíc bodů, dětský dermatolog 48 tisíc bodů a kožní specialista dermatovenerolog okolo 70 tisíc bodů,“ říká Jiří Rod z VZP. Průměrný úhrada za jednoho pacienta u ortopeda se pohybuje okolo 481 korun a u kožního specialisty okolo 369 korun,“ doplňuje Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV).

Z hrubého příjmu, který je součtem plateb od jednotlivých pojišťoven, musí specialista pokrýt veškeré náklady – od personálních, přes provoz ambulance, přístrojové vybavení až po náklady za vzdělávání. „Pořídit si například chirurgickou praxi a vybavit chirurgický malý sálek přijde dnes na dva miliony korun,“ dodává chirurg Ladislav Knajfl.

Jaké máte zkušenosti s odbornými lékaři? Posílají pacienty na zbytečná vyšetření, nebo se snaží šetřit? Podělte se o zkušenost.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Z čeho žijí praktičtí lékaři

10. 6. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Z čeho žijí praktičtí lékaři

Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které... celý článek

Ústavní soud: poplatky u lékaře se budou platit dál

29. 5. 2008 | Eva Sovová | 14 komentářů

Ústavní soud: poplatky u lékaře se budou platit dál

Poplatky ve zdravotnictví se neruší. Lidé budou u lékaře, v nemocnici a v lékárnách platit i nadále. Rozhodl o tom ve středu Ústavní soud. V reformách zdravotnictví chce ministr Tomáš... celý článek

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

20. 5. 2008 | Eva Sovová | 19 komentářů

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

S léky se přestává plýtvat. Pro paralen na recept se již k lékaři vůbec nechodí, levné léky se nakupují bez předpisu. Ve veřejné zdravotní kase je víc peněz na léčení lidí v nemocnicích.... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

Partners Financial Services