Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 20. 5. 2008 | 19 komentářů
Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků
S léky se přestává plýtvat. Pro paralen na recept se již k lékaři vůbec nechodí, levné léky se nakupují bez předpisu. Ve veřejné zdravotní kase je víc peněz na léčení lidí v nemocnicích.

Po zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví přestávají Češi plýtvat s léky. Zatímco vloni si pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny doplnili v 1. čtvrtletí své domácí lékárničky prostřednictvím lékařského předpisu o celkem 34,6 milionu balení nejrůznějších léků, letos je to o deset milionů balení méně. „Na recept si naši klienti vyzvedli v průběhu ledna až března 2008 celkem 24,4 milionu balení léčiv, to je meziročně o 29 procent méně,“ říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Češi a léky před zavedením poplatků

Před zavedením regulačních poplatků se ročně předepisovalo 96,6 milionu receptů a poukazů. Za léky a zdravotnické prostředky se z veřejného pojištění utratilo téměř 60 miliard korun. Do lékáren se ročně vracely nepoužité prošlé léky za 2 miliardy korun. Odhadovaná celková hodnota nepoužitých léků se pohybovala mezi 4 až 10 miliardami korun ročně.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Z veřejného zdravotního pojištění vytáhli pojištěnci VZP za léky od letošního ledna do konce března celkem 4 miliardy 971 tisíc korun, což je proti stejnému období roku 2007 pokles o 15 procent. Šetření za léky potvrzuje rovněž tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková: „Náklady na léky vydané na recepty našich pojištěnců poklesly v letošním 1. čtvrtletí meziročně o 18,4 procenta, tedy o 158,4 milionu korun.“

Levné léky do 30 korun si lidé kupují raději ze svého. Může za to třicetikorunový poplatek za položku na receptu. „Paralen je nyní stoprocentně vydáván v lékárnách bez lékařského předpisu. Lidé si rovněž kupují z vlastních peněz například Ibuprofen nebo také Mucosolvan a ACC long proti kašli,“ říká prezident české lékárnické komory Stanislav Havlíček.

V jednotlivých lékárnách klesl se zavedením regulačních poplatků celkový obrat za léky na recept zhruba o 8 až 14 procent. „Například v průměrné malé venkovské lékárně si v 1. čtvrtletí loňského roku vyzvedli lidé na recept léky v hodnotě 3,5 milionu korun, ve stejném období letošního roku tento obrat poklesl na 2,8 milionu korun,“ přibližuje Havlíček. „Poplatky fungují možná ještě více, než jsme předpokládali,“ vyjádřil se v neděli v České televizi ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Podle Pavla Vítka z Grémia majitelů lékáren se tržby za volně prodejné léky meziročně zvýšily o 16,5 procenta, tedy průměrně o 101 tisíc korun na lékárnu. Tento růst ovšem pokles z tržeb za léky na předpis nevykompenzoval. „V průměru klesly tržby za léky na předpis u jedné lékárny za 1. čtvrtletí o 478 tisíc korun. Celkový obrat za léčiva se tak lékárnám snížil o 9,3 procenta,“ počítá Pavel Vítek.

Jak dlouho platí recept na léky

  • Jeden kalendářní den platí recept vystavený pohotovostní službou včetně stomatologické.
  • Recept na antibiotika a antimikrobiální chemoterapeutika platí pět kalendářních dnů počínaje dnem vystavení receptu.
  • Recept na ostatní léčivé přípravky platí čtrnáct kalendářních dnů počínaje dnem vystavení receptu.

Lékař může na receptu uvést i jinou dobu platnosti, například 1 měsíc, půl roku i rok.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek odhaduje, že se za léky podařilo z veřejného zdravotního pojištění ušetřit v prvním čtvrtletí až 1,75 miliardy korun. „Tyto peníze zůstávají k dispozici pojišťovnám a začínají se využívat v lůžkových zařízení pro léčbu těžce nemocných pacientů. Například onkologičtí pacienti mohou dostávat více cytostatik, jejichž spotřeba vzrostla v 1. čtvrtletí o 31 procent,“ říká ministr Tomáš Julínek.

Roční limit pěti tisíc korun, kolik může jedinec maximálně za některé poplatky u lékaře a doplatky za léky za rok zaplatit, už ochránil několik set těžce nemocných pacientů. K 12. květnu 2008 limit překročilo 216 pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny, kteří mají nárok na vrácení zaplacených poplatků. „Nejvyšší doplatek, který budeme klientovi vracet, je přibližně 12 tisíc korun,“ přibližuje Jiří Rod z VZP. „Ochranný limit budou nyní překračovat chroničtí pacienti. Do konce roku pravděpodobně překročí tento limit 200 až 250 tisíc pacientů,“ předpokládá ministr Tomáš Julínek.

Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že zdravotnická zařízení, lékaři a lékárnici vybrali na regulačních poplatcích během letošního prvního kvartálu více než jednu miliardu korun. Nejvíce na poplatcích zaplatila ekonomicky aktivní skupina pojištěnců, a to přes polovinu. „Každý, kdo navštívil v lednu lékaře, byl si vyzvednout v lékárně léky na recept nebo byl hospitalizován, uhradil v průměru regulační poplatky ve výši 90 korun,“ říká Tomáš Cikrt, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Je dobře, že regulační poplatky odrazují pacienty od nákupu levných léků prostřednictvím receptu? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2008 12:05, vladislav

Je dobře že se zavedly poplatky, statistika spotřeby léků je skvělá myšlenka a je nutno ji razantně zveřejňovat. Ještě bych doplnil finanční postih lékařů a ústavů kteří předepisují neůměrné množství drahých dovozových léků
jestliže je prokazatelně stejně efektivní lék místní. Odstraní se tím úplatkářství a korupce v distribuci léčiv.
Proslýchá se vystudovaní lékaři kteří pracují pro distribuční organizace jsou placení lépe než skuteční praktici.
To se mi zdá absurdní plýtvání znalostmi v nesprávném směru.

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2008 13:51, Klárka

Vše je v pořádku, jen si myslím, že důchodci by měli být od poplatků osvobození, rovněž děti. Jinak, nedělám si iluze o tom, že ušetřené prostředky se nahrnou tam, kde je jích nejvíce potřeba.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

7. 4. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

Už šest let mohou pojištěnci VZP a lékaři využívat elektronické zdravotní knížky, které obsahují údaje o léčbě či předepsaných lécích. Systém by měl pomoci šetřit miliardy. Nyní se... celý článek

Ceny léků se silnou korunou neklesají, stěžují si lékaři

7. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Ceny léků se silnou korunou neklesají, stěžují si lékaři

Koruna posiluje, ceny za léky zahraničních výrobců ale neklesají. Na plýtvání upozorňuje Česká lékařská komora: „Od ledna se kvůli tomu z veřejného zdravotního pojištění zbytečně utratilo... celý článek

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

29. 2. 2008 | Eva Sovová | 12 komentářů

Deset tisíc důchodců nemá na poplatky u lékaře

Čtvrtině seniorů žijící v domovech důchodců nezbývá z kapesného dost peněz na zaplacení regulačních poplatků. Na osobní útratu mají někteří z nich jen pár stokorun na měsíc. Úlevy se... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

Partners Financial Services