Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 29. 1. 2008 | 51 komentářů
Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte
Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších případů. Přinášíme rekapitulaci toho, za co se neplatí.

Regulační poplatky ve zdravotnictví se vybírají od začátku letošního ledna. Lékaři ovšem někdy pacienty nutí, aby platili  i za to, co je od poplatků osvobozeno. Například poplatek 30 korun nemá právo požadovat lékař, který pacienta v ordinaci nevyšetří a jen mu mezi dveřmi vypíše recept. Pouhé vypisování „papírů“ totiž není klinickým vyšetřením, a proto se za ně poplatek nevybírá.

Neplatí se proto ani za výpis z dokumentace, potvrzení žádosti o podporu při ošetřování nemocného člena rodiny nebo pro ukončení této podpory. Do ordinací přicházejí lidé také pro jiná potvrzení. Například když potřebují doklad o tom, že je jejich dítě zdravé a může odjet na tábor nebo kvůli řidičskému průkazu. Tato služba však není hrazena z veřejného pojištění, jde o službu placenou pacientem, a proto se jí regulační poplatek netýká. Lékaři si za toto vyšetření s potvrzením zpravidla účtují částku 100 až 500 korun, kterou platí pacient vždy ze své kapsy. Třicetikorunový regulační poplatek se do této částky započítávat nesmí.

V ordinacích lékařů jsou od poplatků osvobozeny rovněž preventivní prohlídky. Na co má pacient v rámci prevence nárok, je přesně stanoveno ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví č.56/1997 Sb. Například u dítěte v prvním roce života je bez poplatku celkem devět preventivních kontrol a od patnácti let věku má pacient nárok na prevenci vždy jedenkrát za dva roky (nejdříve však 23 měsíců po provedení poslední preventivní prohlídky).
Poplatek se nevztahuje ani na očkování, které je částečně, nebo zcela hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a na očkování placené státem (například v rámci očkovacího kalendáře u dětí).
V ordinacích se nesmí vybírat poplatky také u laboratorních a diagnostických vyšetření jako je odběr krve, vyšetření moče, rentgen, ultrazvuk nebo magnetická rezonance.
Zpoplatněna není rovněž telefonická konzultace s lékařem, když nelze lékaře kontaktovat jinak. Neplatí se však ani tehdy, když pacient přichází do ordinace pouze pro výsledky vyšetření.

Kdo je osvobozen od všech poplatků

  • Lidé v hmotné nouzi (musí mít potvrzení od úřadu, které nesmí být starší než 30 dnů).
  • Děti z dětských domovů a v ústavní péči nebo výchově.
  • Občané s nařízenou ochrannou léčbou. (např. alkoholici, drogově závislí)
  • Lidé, kteří se musí podrobit léčení infekčního onemocnění, nařízené izolaci a karanténě.
  • Každý, kdo je odvezen záchrannou službou do nemocnice (za hospitalizaci se již poplatky ale platí).

V zubařských ordinacích se třicetikorunový poplatek nevybírá za preventivní vyšetření u dětí do 18 let dvakrát ročně, u těhotných žen dvakrát v průběhu těhotenství a u dospělých jednou ročně. Neplatí se rovněž při návštěvě, kdy je proveden pouze samostatný rentgen chrupu. U výkonů, které vyžadují několik návštěv, vybírá zubař poplatek jen jednou, a to při úvodním vyšetření. Další plánovaná samostatná fáze ošetření již zpoplatněna není. Například pacient, který potřebuje zubní korunku, zaplatí 30 korun při první návštěvě, kdy ho zubař vyšetří a udělá otisk. Za další návštěvy, kdy je nutno korunku vyzkoušet a nasadit, již ale pacient poplatek nehradí. Pokud ale zubař bude muset při nich provést ještě jiné doprovodné vyšetření, musí ze zákona třicetikorunový poplatek od pacienta vybrat. Měl by mu však vždy předem vysvětlit, proč je takový postup nutný.

V nemocnicích se poplatky nevybírají při poskytnutí jednodenní péče na lůžku, kdy pacient přijde ráno na lékařský zákrok, po zákroku si odpočine na lůžku a večer odchází domů. Neplatí se také v případě, že nemocný požádá o víkendovou propustku z nemocnice a sobotu a neděli zůstane doma. Rovněž pobyt v denním stacionáři, do kterého klient přichází ráno a večer se vrací domů, je od regulačního poplatku osvobozen.

V lékárnách se poplatek 30 korun neplatí, když lékárna vydává pacientovi lék na recept, který lékař označil „hradí pacient“. Dále se neplatí poplatek ani za recept na antikoncepci, protože ta se nehradí z veřejného zdravotního pojištění. Poplatky se také nevztahují na volně prodejné léky a na výdej zdravotnických prostředků na poukaz, které pacientovi předepíše lékař, jako jsou například pooperační punčochy, berle, ortézy, bandáže či speciální obvazy.

Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti s poplatky u lékaře? Stalo se vám, že po vás lékař chtěl poplatek neoprávněně?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+125
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 51 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 1. 2008 22:14, Nona16

Začněte navštěvovt školy - tam jsou děti, a ty už vás dovedou do rodin, kde i 3O Kč je velká částka. V Moravskoslezském či Ústeckém kraji apod. je takových rodin dost. A nechlastají, nekouří , nekupují zbytečnosti.

Zobrazit celé vlákno

+151
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2008 10:06, Jitka

Vytisknout

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (51 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

10. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

Poplatky za výdej léku v lékárně se staly realitou a pacienti se snaží šetřit. Žádají lékaře o předpis léku až ve třech baleních. U levných léků na předpis si mohou od lékaře nechat... celý článek

Platby v nemocnicích: hotově, na účet i poukázkami

3. 1. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Platby v nemocnicích: hotově, na účet i poukázkami

Za každý den strávený v nemocnici a za ošetření v ambulancích se od ledna začíná platit. Některé nemocnice přišly na to, jak neudělat z lékařů a sester výběrčí peněz a pacientům přitom... celý článek

Za co a jak od ledna platit a neplatit v ordinacích

13. 12. 2007 | Eva Sovová | 11 komentářů

Za co a jak od ledna platit a neplatit v ordinacích

Nové poplatky zamotají od ledna hlavu lékařům i pacientům. Kdo zaplatí v daném roce více než pět tisíc korun, dostane přeplatek zpátky většinou složenkou. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna... celý článek

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

Od ledna dostanou nemocní od státu na nemocenských dávkách méně než letos. Navíc budou muset platit nové poplatky u lékaře či v lékárnách. Podle pojišťoven proto už teď roste zájem... celý článek

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

25. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

Vládní reforma veřejných financí mění podmínky i výpočet nemocenské. Kdo bude nemocný jen tři dny, nedostane od státu ani korunu. Spočítejte si, kolik můžete během nemoci od roku 2008... celý článek

Partners Financial Services