Program MBA nesmí usnout na vavřínech. Potřeby studentů se mění

Jitka Šorfová | rubrika: BrandInsight | 5. 12. 2021 | 7 komentářů
„Nemá-li být titul MBA jen elitářský přívěšek za jménem, musí jít univerzity s dobou a přizpůsobit náplň studia současnému a hlavně budoucímu byznysu,“ říká Sotiris Karagiannis, ředitel postgraduálních programů na University of New York in Prague. Ta teď do výuky zapojila například osobní koučink.
Program MBA nesmí usnout na vavřínech. Potřeby studentů se mění

Zdroj: Shutterstock

Titul MBA se často chápe jako klíč ke kariérnímu postupu. K jeho získání je ale potřeba absolvovat postgraduální studium, které představuje nemalou časovou i finanční investici. Vyplatí se, vrátí se? To jsou otázky, které si potenciální zájemci o MBA studijní programy kladou už od jejich vzniku před 60 lety v USA. Zvlášť v posledních letech, kdy se podoba podnikání dramaticky proměnila, pochybnosti o přínosech studia pro manažery z praxe narůstají.

Okamžitě použitelné v praxi

Například na University of New York in Prague (UNYP) vyjde dvouletý studijní MBA program na 360 000 korun. „Nejlepším důkazem návratnosti této investice jsou naši absolventi, kteří záhy po dokončení studia zaznamenávají rychlý kariérní postup. Mnoho z nich také rozjede vlastní firmy a projekty a splní si tak své profesní sny,“ míní dlouholetý lektor a ředitel postgraduálních programů na UNYP Sotiris Karagiannis.

Titul MBA

V Česku je titul MBA (Master of Business Administration) udělován jako neakademický profesní titul, psaný za jménem. Je to forma celoživotního kariérního vzdělávání, které doplňuje a rozšiřuje vysokoškolské studium. Jde především o profesní vzdělávání řídících pracovníků. V některých, hlavně mezinárodních společnostech, je titul MBA podmínkou ke kariérnímu postupu a dosažení vyšších manažerských pozic.

Stěžejní podle něho je, aby MBA programy jakožto prestižní postgraduální studium nezamrzly v čase. Musí naopak reagovat na potřeby studentů. „Nadešel čas, abychom v manažerském vzdělávání změnili pohled na své role a přesunuli střed pozornosti směrem od sebe přímo k našim studentům. MBA programy musí povzbuzovat studenty, aby si vedle školou daných studijních cílů stanovili i cíle vlastní, vlastní rozvojový program, aby převzali zodpovědnost za svou budoucnost,“ konstatuje. Studenti podle něho velmi oceňují kombinaci teoretické výuky a její okamžitou aplikací v praxi. Ideálně na příkladech ze svých vlastních firem nebo společností, pro které pracují.

Karagiannis také zdůrazňuje, že v programech MBA nesmí jít jen o zlepšování profesionálních dovedností, ale také o rozvoj osobnostních kvalit studentů. Naprosto stěžejní součástí studia je proto kurz etiky a společenské odpovědnosti.

Nezaspat dobu

UNYP nabízí MBA programy v klasických oborech, jako je management, podnikání, finance a marketing. Jako první vysoká škola v Česku spustila program MBA in Global Business Services, který se bude soustředit na podnikové služby. „Lidé pracující v podnikových službách se od transakčních činností stále víc přesouvají ke kvalifikovanějším úkolům. Klientům z celého světa poskytují například obchodní analytiku a řadu dalších služeb, které jsou zásadní pro strategické rozhodování dané společnosti. Kontinuální vzdělávání v tomto sektoru je tak velmi důležité a zaměstnancům dává konkurenční výhodu i schopnost porozumět současným výzvám,“ konstatuje Karagiannis.

UNYP

University Of New York in Prague (UNYP) od roku 1998 nabízí studijní programy umožňující zisk jak amerických, tak i českých vysokoškolských titulů. Udržuje partnerství s prestižními zahraničními univerzitami jako jsou The State University of New York či Empire State College. V Česku dlouhodobě figuruje mezi největšími vzdělávacími institucemi nabízejícími studijní programy výhradně v angličtině.

UNYP tento program zakládá ve spolupráci s vzdělávací certifikační organizací Hackett Institute. Celý program pak zaštiťuje asociace ABSL, která se soustředí na rozvoj oboru podnikových služeb.

„Tímto novým MBA programem naše škola nabízené vzdělávání ještě víc přizpůsobuje požadavkům současného byznysu. Podnikové služby patří k dynamicky se rozvíjejícím odvětvím, a to zvlášť České republice,“ říká Karagiannis a předpokládá o titul MBA v Global Business Services značný zájem.

Pod dohledem kouče

Každý rok dokončí studium MBA na UNYP 20 až 25 studentů, což je takové množství, aby zůstal zachován požadovaný poměr studentů vůči pedagogům. „Velmi si zakládáme na tom, aby byla každému studentovi věnována dostatečná pozornost a podpora učitelů,“ říká Karagiannis.

Ředitel postgraduálních programů na UNYP Sotiris KaragiannisZdroj: UNYP

Ředitel postgraduálních programů na UNYP Sotiris Karagiannis

Nově UNYP do MBA programů zapojuje osobní koučink. Každému studentovi bude přidělen kouč, který ho bude provázet celým studiem, pomůže mu rozvíjet jeho silné stránky a stanovit si osobní cíle. Tato forma vzdělání klade podle Karagiannise vysoké nároky hlavně na pedagogy, kteří musí být schopni nejen předávat znalosti, ale hlavně rozvinout potenciál studentů, probouzet v nich motivaci k tomu, aby na sobě chtěli dál pracovat. Více než o klasické výuce se podle něho dá hovořit o trénování studentů. „Naši kouči a mentoři jsou akreditovaní profesionálové, kteří sami ve svém oboru dosáhli vrcholu. Chtějí předávat své zkušenosti a znalosti mladší generaci lídrů, objevovat jejich talent a pomoci jim ho plně rozvinout.“

V současnosti škola začala koučinkem týmů. Studenti tvoří tříčlenné skupiny a těm je přidělen kouč. „Snažíme se přivádět čím dál víc akreditovaných koučů z praxe v České republice. Také naši pedagogové se dál vzdělávají v koučinku, aby mohli být studentům co největší oporou. Tak aby časem měl ideálně každý student svého osobního kouče,“ dodává Karagiannis.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jitka Šorfová

Vystudovala hospodářskou politiku a ekonomickou žurnalistiku na VŠE v Praze. Profesionální tanečnice a choreografka (například StarDance 2010 a 2013). Vedle psaní především vyučuje tanec děti i dospělé. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2021 7:59, Brad Rossum

Předpokládám, že člověk z vysoké škola života zase rozdává rozumy.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 12. 2021 7:53

"Okamžitě použitelné v praxi

Například na University of New York in Prague (UNYP) vyjde dvouletý studijní MBA program na 360 000 korun. „Nejlepším důkazem návratnosti této investice jsou naši absolventi, kteří záhy po dokončení studia zaznamenávají rychlý kariérní postup. Mnoho z nich také rozjede vlastní firmy a projekty a splní si tak své profesní sny,“ míní dlouholetý lektor a ředitel postgraduálních programů na UNYP Sotiris Karagiannis."




za 360k a 2 roky člověk může rozjet firmu aniž by mrhal čas "studiem" nejlepší způsob jak se naučit podnikat je prostě začít a ne mrhat čas studiem.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Partners Financial Services