Skončili jste studium a nevíte co dál? Hurá na úřady

Skončili jste studium a nevíte co dál? Hurá na úřady
Ukončili jste v uplynulém školním roce studium, nepokračujete na další škole a zatím jste nesehnali práci? Přečtete si, proč je dobré, aby se absolventi přihlásili na úřadu práce, jak je to se zdravotním pojištěním, na jakou pomoc od státu mají nárok nebo za jakých podmínek by jim byla vyplácena podpora v nezaměstnanosti.

Podle zákona o státní sociální podpoře mají absolventi středních škol nárok na prázdniny v délce 2 kalendářních měsíců a absolventi vysokých škol v délce 1 měsíce po ukončení studia.

Po tuto dobu jsou ještě podle zákona považováni za nezaopatřené děti, tj. mají k nim vyživovací povinnost rodiče, mohou dostat přídavek na dítě či mají nárok platbu zdravotního pojištění od státu apod. Když jim tedy tato zákonem stanovená doba prázdnin skončí, přijdou "šmahem" o všechny tyto výhody. 

Jaké nové povinnosti na ně čekají? Podívejme se na tři hlavní oblasti:

  • Když absolvent nemá zaměstnání...

... je nasnadě možnost vstoupit do evidence uchazečů o zaměstnání na úřadu práce. A to i přesto, že podle novelizace zákona o zaměstnanosti nemají již nyní absolventi škol zpravidla nárok na podporu v nezaměstnanosti, musí totiž splnit podmínku odpracovaných 12 měsíců v posledních 3 letech před evidencí. Studium se už nyní do této doby počítá pouze v rozsahu 6 měsíců, zbývajících 6 měsíců tak studenti mohou získat jedině prací či podnikáním v době prázdnin a při studiu.

Proč se tedy evidovat? Evidence s sebou přináší lepší možnost získat nějaké vhodné zaměstnání. Absolventům je úřady práce věnována zvýšená péče při zprostředkování zaměstnání. Pokud zaměstnavatel přijme absolventa, může mít po dohodě s úřadem práce dokonce nárok na příspěvek na zapracování. V rámci toho může zaměstnavatel po dobu až 3 měsíců pobírat na jednoho zaměstnance, kterého pověřil zapracováním absoloventa, příspěvek ve výši až poloviny jeho mzdy.
To se zároveň nevylučuje s dalšími možnostmi, které má úřad práce k dispozici v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Těmi jsou např. příspěvek na zřízení společensky účelných pracovních míst pro lidi za normálních okolností nezaměstnatelné, či investiční pobídky ke zřizování nových pracovních míst nových.

Co přinese do sociální oblasti Nový rok?
V rámci článků věnovaných problematice změn v sociálních dávkách s platností od ledna 2007, jsme již vydali následující články:
  • Zdravotní pojištění nově na absolventských bedrech

Jak již bylo řečeno, s ukončením studia a posledních prázdnin skončí absolventům status nezaopatřeného dítěte. Tím pádem již nespadají do kategorie studentů, za které zdravotní pojištění odvádí stát. Pokud však vstoupí do evidence úřadu práce, začne za ně znovu stát zdravotní pojištění platit.

Povinností absolventa je své zdravotní pojišťovně ukončení studia a případnou evidenci na úřadu práce oznámit, aby se vyhnuli případným "mezerám v době pojištění" a potažmo vyčíslení dluhu ze strany pojišťovny, a to i s nemalým penále. Více na toto téma viz článek Noční můra studenta? Zdravotní pojištění.

  • Nárok na sociální dávky

S "odebráním" statutu nezaopatřenho dítěte končí nárok na některé dávky, jako jsou přídavek na dítě či sirotčí důchody, a úřady tak s koncem prázdnin výplatu těchto dávek zastaví. Zároveň zpravidla končí i vyživovací povinnost rodičů. 

Absolventi proto v současné době mohou požádat na sociálních odborech pověřených obecních či městských úřadů o dávku sociální potřebnosti, laicky nazývanou doplatek do životního minima. Při posuzování nároku na tuto dávku se ovšem nevychází pouze z životního minima (jeho současnou výši naleznete zde), ale závisí na více důležitých okolnostech – majetku, příjmech, prokázání snahy si zajistit příjem vlastním přičiněním (např. evidencí na úřadu práce), prokázáním výše nákladů na bydlení, zohledněním zvýšených nákladů na dietní stravování apod.

Podle platné legislativy se při stanovování nároku a výše dávky nepřihlíží k příjmu rodičů absolventa. Od roku 2007 ovšem bude v této oblasti situace poněkud složitější. Pokud bude dostudované "dítě" žít stále ve společné domácnosti s rodiči, bude se posuzovat společně s nimi, a bude se tím pádem zohledňovat jejich příjem. Více na toto téma viz článek Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum. Mnoha absolventům tak nastane nepříjemná situace: nebudou mít na sociální dávky nárok a budou nadále odkázáni na finanční podporu od svých rodičů.

Navíc se dávky sociální potřebnosti nevyplácejí zpětně. Pokud se proto domníváte, že byste na ně mohli mít nárok, neváhejte a vydejte se na úřad již nyní, abyste jich případně mohli využít hned.

Připravili jsme pro vás nový speciál: Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!


Domníváte se, že finanční situace mládeže po absolvování studia je ze strany státu zbytečně "dotována"? Nebo naopak je stát příliš přísný? Souhlasíte s chystaným zohledňováním příjmu rodičů absolventů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potřebuje student běžný účet?

28. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Potřebuje student běžný účet?

Proč si studenti (ne)zakládají běžné účty? Potřebují je vůbec? Jaké produktové balíčky studentům banky nabízejí? Co všechno v rámci bankovních služeb student dostane zdarma? Proč mají... celý článek

Sociální stipendia: účinná pomoc, nebo jen pěkný předvolební špek?

4. 4. 2006 | Kateřina Boušová

Sociální stipendia: účinná pomoc, nebo jen pěkný předvolební špek?

Na hranici chudoby žije z celkového počtu 270 000 vysokoškoláků 63 000 z nich, stát však podle návrhu podpoří jen "nejchudších" 13 000. Je 1 600 Kč měsíčně pouhé pětině potřebných studentů... celý článek

Nekývněte v září na první banku

18. 8. 2005 | Dana Chytilová

Nekývněte v září na první banku

Nechcete začít další školní rok bez běžného účtu? Dostanete příležitost k jeho založení. Pracovníci bank v září totiž navštěvují školy a lákají nové studenty právě na tu jejich banku.... celý článek

Noční můra studenta? Zdravotní pojištění

11. 8. 2005 | Dana Chytilová

Noční můra studenta? Zdravotní pojištění

Přihlašujete se sami, například jako absolvent vysoké či střední školy, k platbě zdravotního pojištění? Postup pojišťoven není jednotný. Někde stačí vyplnit přihlášku, jinde se nevyhnete... celý článek

Studenti mají větší výběr běžných účtů

10. 9. 2004 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Studenti mají větší výběr běžných účtů

Prázdniny před několika dny skončily a studenti možná začínají přemýšlet také o výběru běžného účtu. Banky jim nabízejí speciální konta a s nimi i možnost získat řadu cenově zvýhodněných... celý článek

Partners Financial Services