Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?
Největší a ve společnosti nejznámější plánovanou změnou je zvýšení rodičovského příspěvku. I nyní po volbách se stále ozývají hlasy, zda k němu od 1. ledna příštího roku skutečně dojde a zda zákon bude platit. Jak to tedy bude? A jaké změny čekají na nejrozšířenější dávku, přídavek na dítě? Jak se změní podmínky pro sociální příplatek a kolik bude činit porodné a pohřebné?

V rámci série článků věnovaných problematice změn v sociálních dávkách s platností od ledna 2007, viz sloupek níže, se dnes podíváme na rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, sociální příplatek, porodné a pohřebné.

Rodičovský příspěvek

Od roku 2007 nedojde v nárocích na rodičovský příspěvek prakticky k žádným podstatným změnám, jenom bude vyloučen souběh rodičovského příspěvku s příspěvkem na péči (tomu se budeme věnovat v některém z dalších článků).

Oproti tomu dojde k velmi podstatnému zvýšení rodičovského příspěvku. Výše rodičovského příspěvku se v daném roce stanoví jako 40 % průměrné měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře v roce, který o 2 roky předchází roku, ve kterém bude příspěvek vyplacen. Zní to poměrně složitě, ale tuto částku vždy vyhlásí Ministerstvo práce a sociálních věcí ve Sbírce zákonů, takže bude možné výši příspěvku jednoduše dohledat. Již nyní je jasné, že jde zhruba o 7 600 Kč měsíčně (vycházet se bude z průměrné mzdy v roce 2005). MPSV se bude při výpočtu opírat o data ČSÚ, konkrétní výše dávky bude vyhlášena v 2. pololetí letošního roku, více bohužel MPSV zatím neprozradilo. Zvýšení si v roce 2007 vyžádá přibližně 14 miliard Kč ze státního rozpočtu navíc.

Co přinese do sociální oblasti Nový rok?
V rámci článků věnovaných problematice změn v sociálních dávkách s platností od ledna 2007, jsme již vydali následující články:

Přídavek na dítě

Nejrozšířenější dávka, přídavek na dítě se nadále bude stanovovat v závislosti na životním minimu rodiny. Protože však dojde k celkové změně koncepce životního minima, viz článek Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum, bylo nutné podle toho změnit také výpočet výše přídavku na dítě. Nově tak bude mít na tento příspěvek nárok rodina, jejíž příjmy nepřesahují 4násobek životního minima.

Přídavek na dítě bude stále poskytován ve 3 výměrách:

  • zvýšené: příjem rodiny nepřevyšuje 1,5násobek životního minima,
  • základní: příjem rodiny nepřevyšuje 2,4násobek životního minima,
  • snížené: příjem rodiny nepřevyšuje 4násobek životního minima.

Pro srovnání uvádíme výši přídavků v roce 2006 a novou výši od ledna 2007:

zvýšená výměra základní výměra snížená výměra
2006 2007 2006 2007 2006 2007
dítě do 6 let 560 Kč 576 Kč 490 Kč 496 Kč 245 Kč 256 Kč
dítě od 6 do 10 let 624 Kč 710 Kč 546 Kč 608 Kč 273 Kč 314 Kč
dítě od 10 do 15 let 740 Kč 710 Kč 647 Kč 608 Kč 324 Kč 314 Kč
stud. dítě od 15 do 26 let 910 Kč 810 Kč 710 Kč 698 Kč 355 Kč 360 Kč

Jak je z tabulky patrné, některé částky přídavku se zvyšují (i když ne o příliš velké částky), některé se snižují - hlavně u dětí v kategorii 10 až 15 let. Je to proto, že tato kategorie byla v novém životním minimu spojena s kategorií dětí mladších, a nově tak vznikla kategorie 6- 15letých.

Sociální příplatek

Co se týče další dávky, sociálního příplatku, u něj dochází především ke změně podmínek, za jakých je na příspěvek nárok.

Nárok má rodič pečující o nezaopatřené dítě, pokud jeho příjem (spolu s příjmem společně posuzovaných osob) nedosahuje 2,2násobku životního minima. Také se při výpočtu příspěvku rozšiřuje skupina osob, které mají nárok na zvýšení rodičovského příspěvku (dosud např. zdravotní postižení dítěte či rodiče, narození více dětí současně, osamělost rodiče atd.) o studenty středních a vysokých škol v případě denního studia.

Jeden přišel a jiný odešel...

Změna životního minima se dotkne i jednorázových dávek. Porodné se zvýší (i když jen nepatrně) z dosavadních 17 500 Kč na částku 17 760 Kč v případě narození 1 dítěte. U dvojčat pak bude takto částka činit 53 120 Kč, u trojčat 79 680 Kč.

Oproti tomu u pohřebného k žádné změně nedochází - i nadále se bude poskytovat tomu, kdo vypraví pohřeb, částka 5 000 Kč.

Je změna dávek užitečná? Pomůže těm potřebným? Nebo jste naopak pro úspory v sociální oblasti a ke zvyšování dávek se nepřikláníte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 1. 2007 9:27

dobrý den,také by se měl stát zajímat o to,proč není schopen upravit co se týká sirotčích důchodů,jelikož nám chybělo pár dní pro nesplnění podmínek,že si otec dítěte,nebyli jsme manželé neplatil pojištění,já o tom nevěděla,nemáme nárok na sirotčí důchod...jelikoř ombucman nakonec zjistil.,že nárok máme,protože byl osoba výdělečně činná,mohu to doplatit a mít nárok,ale ossz Praha to popírá,tak už se třetí rok dohaduje s ossz Praha...proč má mé dítě trpět za to,co nebyl schopnej si jeho otec platit????výživné nám jeho rodina platí 300kč měsíčně,nebot matka je v důchodu a má sama 11.000 kč...nedá navíc ani dárek ani korunu,tak jak je to v tomto státě vymyšlené,,,děs!!!!!!!já jsem na md a mám přídavek 560kč,,,z toho máme žít????

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 1. 2007 2:02, Rotter

Dobrý den - 34let
Můj názor na všechny dávky je - nic nikomu nebo se stěch sraček nikdy nedostaneme každý se musí starat sám o sebe a ne aby pořád spoléhal na to že mu někdo něco dá. Lidičky už musíte pochopit že socialistický-kapitalismus prostě nelze žít věčně, jednoho dne příjde zůčtování v podobě ČESKO V KONKURZU, neděste se - ve světě se to už parkrát stalo ale možná to bude lepší čím dříve tím lépe. Já osobně navrhuju restart. Hezký den.

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

13. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

Od příštího roku bude přiznání příspěvku na bydlení záviset nejen na výši příjmu žadatele, ale také na nákladech na bydlení. Protože však tato dávka nepokryje veškeré náklady s bydlením... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

31. 5. 2006 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

V lednu příštího roku nahradí stávající dávky sociální potřebnosti nově představené dávky pomoci v hmotné nouzi. Jednou z nich bude tzv. příspěvek na živobytí. Podle čeho se výše této... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum

23. 5. 2006 | Ludmila Řezníčková | 4 komentáře

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum

Podle nového zákona se od ledna 2007 bude rozlišovat životní a existenční minimum. Úprava mění výši životního minima, společně posuzované skupiny osob a z výpočtu vyjímá složku na bydlení,... celý článek

Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi

28. 3. 2006 | Ludmila Řezníčková

Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi

Volby už jsou za dveřmi, a tak se v sociální oblasti horečně schvalují zákony, které mají občany "ohromit" ještě před červnem. Zvyšuje se porodné a rodičovský příspěvek a zabraňuje... celý článek

Jak zvládnout péči o příbuzné II.

10. 3. 2006 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Jak zvládnout péči o příbuzné II.

Zajímá vás, jak naše společnost pečuje o své zdravotně postižené a handicapované členy? Je nesporné, že v domácím prostředí se zejména starší či zdravotně postižení občané cítí nejlépe... celý článek

Partners Financial Services