Zemětřesení v dávkách sociální péče: více peněz postiženým

Zemětřesení v dávkách sociální péče: více peněz postiženým
Od ledna se ruší zvýšení důchodu pro bezmocnost a příspěvek při péči o blízkou a jinou osobu. Nahradí je příspěvek na péči. Ten zdravotně postiženému dopřeje nejenom více peněz, ale bude poskytován přímo jemu. On sám si pak rozhodne, k nákupu jaké sociální služby jej použije, zda jej dá svému příbuznému, který o něj pečuje, nebo některému ze sociálních zařízení. Změny se týkají i poskytovatelů služeb. Podívejme se na novou dávku.

Dalším zákonem, kterým se budeme zabývat v rámci našeho seriálu o změnách v sociálních dávkách platných od ledna příštího roku, viz sloupek níže, je zákon o sociálních službách. Začneme novou sociální dávkou, kterou je příspěvek na péči.

Příspěvek na péči je určen těm, kteří z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné osoby. Bude poskytován přímo zdravotně handicapovanému, který si pak sám rozhodne, k nákupu jaké sociální služby jej použije - zda jej dá svému příbuznému, za to, že o něj pečuje, či některému ze sociálních zařízení a ústavů apod. V případě postižených dětí bude příspěvek pobírat jejich zákonný zástupce, v drtivé většině případů tedy jeden z jeho rodičů. Cílem zákona je také zajistit dostupnost takových služeb, které mu umožní žít dál ve svém přirozeném prostředí.

Příspěvek nahradí zvýšení důchodu pro bezmocnost, a také příspěvek při péči o blízkou a jinou osobu, čímž dojde ke zjednodušení i sjednocení systému.

Co přinese do sociální oblasti Nový rok?
V rámci článků věnovaných problematice změn v sociálních dávkách s platností od ledna 2007, jsme již vydali následující články:

Dávku budou poskytovat obecní úřady s rozšířenou působností (tj. ty obce, které převzaly působnosti bývalým okresních úřadů). Situaci u zdravotně postiženého budou nejprve sociální pracovníci prověřovat přímo v jeho domácnosti, a poté ji posoudí posudkový lékař úřadu práce. Hodnotit se bude i počet úkonů, které zdravotně postižený již nemůže vykonávat sám (např. příprava jídla, podávání jídla, oblékání atd.). Podle tohoto posouzení bude stanoven tzv. stupeň závislosti a podle něj pak úřad z rozšířenou působností přizná přímo příspěvek na péči.

Možné výše příspěvku:

dítě do 18 let občan nad 18 let
I. st. – lehká závislost 3 000 Kč 2 000 Kč
II. st. – středně těžká závislost 5 000 Kč 4 000 Kč
III. st. – těžká závislost 9 000 Kč 8 000 Kč
IV. st. – úplná závislost 11 000 Kč 11 000 Kč

Lidem, kteří budou k 1. 1. 2007 příjemci zvýšeného důchodu pro bezmocnost a dětem do 18 let, u kterých pobírá někdo z rodičů příspěvek při péči o blízkou a jinou osobu, bude přiznán příspěvek na péči podle následujícího klíče:

částečná bezmocnost - nyní I. stupeň (lehká závislost)
převážná bezmocnost - nyní II. stupeň (středně těžká závislost)
úplná bezmocnost - nyní III. stupeň (těžká závislost)
dítě, na které byl pobírán
příspěvek při péči o osobu blízkou - nyní III. stupeň (těžká závislost)

Výše příspěvku u všech příjemců se budou pravidelně valorizovat podle růstu cen.

Je zřejmé, že např. v porovnání s bezmocností k důchodu (dosud zhruba 500 Kč - 1 700 Kč měsíčně) dojde k významnému navýšení objemu finančních prostředků, který zdravotně postižený od státu dostane. Určitě se tak pomůže rodinám, které pečují o své zdravotně postižené členy. Podle odhadů MPSV by každý měsíc mělo příspěvek dostat až 180 tisíc lidí a na jeho výplatu se bude vydávat okolo 8 miliard korun ročně.

Změny se týkají i poskytovatelů služeb

Největší novinkou týkající se poskytovatelů sociálních služeb zavedení povinnosti se zaregistrovat, aby mohli dále sociální služby poskytovat. Zavádí se také inspekce kvality poskytovaných služeb, které budou provádět krajské úřady a Ministerstvo práce a sociálních věcí. Vzniknou tzv. standardy kvality a podle nich se při inspekcích bude vycházet.

Zákon sám pak stanoví, co všechno budou nyní sociální služby zahrnovat, vyjmenovává některá zařízení sociálních služeb apod.

Na závěr uveďme několik příkladů, co vše bude nyní do těchto služeb zahrnuto:

  • osobní asistence,
  • pečovatelská služba,
  • tísňová péče (např. stálá telefonní služba s osobami, které jsou z důvodu nemoci přímo ohroženy na zdraví),
  • průvodcovské a předčitatelské služby,
  • podpora samostatného bydlení,
  • odlehčovací služby (např. pomoc osobám pečujícím o své zdravotně postižené blízké, aby si mohli trochu odpočinout),
  • centra denních služeb,
  • denní stacionáře,
  • týdenní stacionáře,
  • domovy pro osoby se zdravotním postižením,
  • domovy pro seniory,
  • domovy se zvláštním režimem (např. pro osoby, které mají nějakou sníženou soběstačnost z důvodu demence či duševní nemoci),
  • chráněné bydlení (např. lidi, kteří mají sníženou soběstačnost a vyžadují pomoc jiné osoby, se kterou mohou bydlet),
  • azylové domy,
  • terapeutické komunity (např. pro narkomany),
  • nízkoprahová zařízení (např. pro bezdomovce a lidi z ulice),
  • domy na půl cesty (pro děti opouštějící dětské domovy) apod.

Jak je vidět, výčet zařízení je poměrně bohatý, zákon v tomto nebyl skoupý. Nyní již zbývá čekat, jak bude uveden do praxe a zda se podaří stávají síť poskytovatelů sociálních služeb rozšířit tak, aby v ní každý potřebný našel to, co potřebuje.

Zdá se vám, že zákon myslel na vše? Nebo k němu naopak máte nějaké výhrady? Podělte se s námi

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2007 17:50, Speedy

Postizena osoba pred tim, nez bude pobirat prispevek na peci, bude muset uvest kdo mu bude potrebnou peci poskytovat. Tzn. bud clena rodiny, nejaky ustav. A kdyz bude napsano napr. ze o pana Novaka pecuje pani Novakova, tak pan Novak bude muset prokazat, ze pani Novakove za dane sluzby (uklid, vareni, pomoc pri koupeli) poskytl nejakou financni castku.

Zobrazit celé vlákno

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 9. 2006 15:31

myslím že všichni kteři pečují o osobu blízkou a jinou by mněli dostavat určitou částku přispěveku na své příjmeni jak dosud . A potom nějakou finanční častku by mněl dostavat zdravotně postižen ,ktery by sám rozhodl nač ji použije!

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: narození dítěte

4. 7. 2006 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: narození dítěte

Na mateřskou budou mít nárok jak matky, tak i otcové a rodiče adoptovaného dítěte. Ruší se poskytování prodloužené mateřské tzv. osamělým matkám. Dávka mírně vzroste. Co dalšího se... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

27. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

Leden 2007 přinese tzv. náhrady mzdy, tedy "nemocenskou", kterou zaměstnanci poskytne jeho zaměstnavatel, a to po dobu prvních 14 dnů stonání. Kolik to bude a za jakých podmínek? Jakou... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

20. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

Největší a ve společnosti nejznámější plánovanou změnou je zvýšení rodičovského příspěvku. I nyní po volbách se stále ozývají hlasy, zda k němu od 1. ledna příštího roku skutečně dojde... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

13. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

Od příštího roku bude přiznání příspěvku na bydlení záviset nejen na výši příjmu žadatele, ale také na nákladech na bydlení. Protože však tato dávka nepokryje veškeré náklady s bydlením... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

31. 5. 2006 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

V lednu příštího roku nahradí stávající dávky sociální potřebnosti nově představené dávky pomoci v hmotné nouzi. Jednou z nich bude tzv. příspěvek na živobytí. Podle čeho se výše této... celý článek

Partners Financial Services