FinTech už není jen vizí budoucnosti. Naše životy se díky němu mění

PR článek | rubrika: FINEXPO | 11. 1. 2023
FinTech je spojením slov finance a technologie. Před několika lety tento termín označoval spíš vizi budoucnosti, dnes ale již můžeme říct, že jde o označení existujícího oboru, který mění naše životy. V článku se podíváme na několik příkladů.
FinTech už není jen vizí budoucnosti. Naše životy se díky němu mění

Zdroj: Pexels.com

Komerční spolupráce

Co otevřelo FinTechu cestu?

Finance a technologie k sobě patří od nepaměti. Příkladem může být obyčejná kalkulačka nebo třeba bankomaty a platební karty. Termín ale bývá používán zejména ve spojení s internetem a chytrými telefony. Vývoj software na zakázku pro webové a zejména mobilní aplikace je tím, bez čeho by fintech nemohl existovat. Široká uživatelská základna a obliba těchto moderních řešení jsou pak důkazem úspěchu. Jaké jsou příklady úspěšných fintech projektů?

Primárním cílem zkostnatělé banky

Také banky samozřejmě spouští své fintech projekty. Jak již bylo zmíněno, moderní technologie k tomuto oboru odjakživa patří. Jenže pravdou je, že bankovnictví vždy patřilo spíše ke konzervativním oborům. A tak i v době, kdy lidé nosili po kapsách chytré telefony, byly v zámoří stále standardem tradiční šeky. Ani v Evropě jste se pak nevyhnuli návštěvě kamenné pobočky prakticky kvůli libovolnému požadavku nad rámec plateb a výpisů.

Dravé fintech startupy přišly s možným založením účtu přes aplikaci, mladé banky často začaly fungovat bez klasické sítě kamenných poboček. Zákazníci najednou mohli úplně vše vyřešit z pohodlí svého domova. Tradiční banky na tento trend rychle reagují a celý obor tak prochází doslova revolucí.

I drobnosti pomáhají

Trochu jiným příkladem jsou pak aplikace menších vývojářů, které řeší konkrétní životní situace. Skvělým příkladem jsou aplikace na sledování příjmů a výdajů. Místo toho, abyste museli složitě archivovat účtenky a výdaje si zapisovat, můžete vše zadávat do appky. Na dovolených s přáteli pak můžete výdaje evidovat skupinově, přičemž aplikace vám na závěr automaticky spočítá, kdo komu kolik dluží a jak se máte vzájemně vyrovnat.

Investování na dosah pro každého

Velký rozmach zažilo díky fintechu investování na finančních trzích. Zatímco ještě před 10 či 15 lety bylo pro založení investičního brokera v podstatě nezbytné navštívit kamennou pobočku a využít jednoho z lokálních brokerů, dnes máte po ruce brokery z celého světa, u kterých si účet otevřete během několika minut skrz svůj chytrý telefon. Investování je přitom intuitivní, snadno pochopitelné a často můžete narazit na možnost zakoupení pouhých zlomků akcií, což ocení především drobní investoři. Podobně jako nízké poplatky.

Pozadu nezůstávají ani alternativní projekty

Fintech ale není pouze evolucí stávajících řešení. Vznikají i projekty dosud zcela nevídané. Mluvíme například o kryptoměnách, které si sice stále tak trochu hledají své místo ve světě financí, nicméně jde o technologii, která zaujala miliony lidí po celém světě a pravidelně plní sociální sítě i zpravodajské servery.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

26. 7. 2024 | Petr Kučera

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

Společnost Broker Consulting se rozhodla ukončit provoz sítě bankomatů s vkladovou funkcí. Ty fungovaly na franšízových pobočkách OK Point, jejichž partnerem je mBank.

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

25. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

Československá obchodní banka (ČSOB) od listopadu nově zpoplatní příchozí platby přímo na kartu, tedy bez uvedení čísla účtu nebo telefonního čísla. Přidá se tak k dalším dvěma bankám,... celý článek

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

24. 7. 2024 | Petr Kučera

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

Online směnárna Monety nově funguje nepřetržitě, tedy v režimu 24/7. Dříve ji lidé mohli využít jen v pracovní dny od 8 do 17 hodin.

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

23. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Aplikace Revolut zavádí novou funkci nazvanou Ochrana majetku. Díky biometrické identifikaci chrání peníze na účtu před zloději mobilních telefonů – v případě, že telefon byl odemčený... celý článek

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

22. 7. 2024 | Petr Kučera

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Banka Creditas od začátku října zvyšuje některé dosavadní poplatky. Změny se týkají hlavně služeb na pobočkách, mimo jiné i výběru hotovosti u pokladny. Připlatí si také zájemci o papírové... celý článek

Partners Financial Services