Dozorčí radu ČSOB povede Tůma, vystřídá Kavánka

pk | rubrika: Aktuality | 24. 6. 2019

Zdeněk Tůma

Dozorčí radu ČSOB povede od poloviny letošního října Zdeněk Tůma, bývalý guvernér České národní banky v letech 2000 až 2010. „Vystřídá sedmdesátiletého Pavla Kavánka, který vyjádřil svůj záměr ukončit funkční období předsedy dozorčí rady,“ uvedl mluvčí ČSOB Patrik Madle.

„Chtěl bych vyjádřit svou hlubokou vděčnost Pavlu Kavánkovi za jeho dlouholetou kariéru a vynikající práci, kdy po více než 20 let působil jako generální ředitel ČSOB a následně posledních pět let jako předseda dozorčí rady,“ komentoval změnu Johan Thijs, generální ředitel skupiny KBC, do níž ČSOB patří.

„Jsem rád, že se nám ve Zdeňku Tůmovi podařilo najít vynikajícího nástupce, který má bohaté znalosti a zkušenosti z mezinárodních finančních trhů, regulačního prostředí, české ekonomiky i obchodní scény,“ dodal mimo jiné Thomas Leysen, předseda představenstva KBC Group.

Zdeněk Tůma se narodil 19. října 1960 v Českých Budějovicích. Po promoci na Vysoké škole ekonomické v Praze nastoupil do Prognostického ústavu Československé akademie věd jako vědecký pracovník, pak se stal vedoucím katedry makroekonomie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Od roku 1993 do roku 1995 působil jako poradce ministra průmyslu a obchodu. Později pracoval v soukromém sektoru (Patria Finance) jako hlavní ekonom. V letech 1998 až 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně zastupujícím Česko, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

Po návratu do Prahy v roce 1999 se stal viceguvernérem České národní banky, na začátku prosince 2000 byl jmenován guvernérem. Byl také členem Generální rady Evropské centrální banky, zastupoval Českou republiku v MMF a v Bance pro mezinárodní platby. Odstoupil 30. června 2010.

V komunálních volbách na podzim 2010 byl Tůma kandidátem TOP 09 na post pražského primátora, tím se ale nakonec nestal. V roce 2011 se vrátil do soukromého sektoru – pracuje v tuzemské KPMG jako partner zodpovědný za finanční služby.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services