Nový zákon o platebním styku. Co přinese v praxi?

Bezpečnější platby na internetu, konec poplatků za platbu kartou a zpřístupnění bankovních účtů třetím stranám. Nejdůležitější změny v novém zákonu o platebním styku, který aktuálně čeká na projednání v Senátu a podpis prezidenta.
Nový zákon o platebním styku. Co přinese v praxi?

„Cílem nového zákona je maximální ochrana uživatelů v platebním styku a usnadnění jejich přístupu k vlastním financím,“ komentoval schválení zákona v Poslanecké sněmovně ministr financí Ivan Pilný. Nová legislativa vznikla především kvůli evropské směrnici PSD2 (payment services directive), která upravuje platební styk napříč evropskými státy. Unijní směrnice nabude účinnosti 13. ledna 2018. Do té doby by měly předpisy, které budou v souladu s těmi unijními, připravit a zveřejnit také členské státy Unie.

Nižší spoluúčast a konec poplatků za kartu

Jednou z novinek je snížení limitu odpovědnosti za ztrátu z neautorizované transakce. V praxi jde o situace, kdy ztratíte nebo vám třeba ukradnou platební kartu. Aktuálně platí následující: pokud vám nenechavec neoprávněně vybere z účtu peníze, než stihnete kartu zablokovat, banka vám část peněz vrátí. Na vás ovšem zůstává něco jako spoluúčast. Ta dosud dělala až 150 eur, tedy zhruba 3915 korun. Nový zákon zavádí nižší hranici 50 eur (asi 1305 korun).

Neplatím!

Účty bez poplatků

Vyslovit před patnácti lety před bankéřem sousloví běžný účet zdarma zavánělo rizikem, že budete žalováni za ublížení na zdraví. Takový bankéř by si z nevěřícného kroucení hlavou mohl taky bloknout páteř. A vidíte – dneska účet bez poplatků skoro patří do povinné bankovní výbavy, v nabídce ho má skoro každý. A šlo to i bez zákonů, zákazník si přál, konkurence zařídila:

Přehled bankovních účtů zdarma

Podmínkou ovšem zůstává, že se na podvodu sami nepodílíte. O peníze byste neměli přijít ani kvůli hrubému porušení povinností, které jako uživatel platební karty máte. Typicky banka vyhodnotí jako hrubé porušení situaci, kdy si PIN ke kartě poznačíte na lísteček. Což může banka dokázat jednoduše tak, že zloděj potvrdí transakci vaším PINem na první pokus. Pokud by peníze z karty odešly potom, co ji nahlásíte jako ztracenou, leží odpovědnost za škodu na bance.

Návrh zákona vedle toho obchodníkům zakazuje účtování poplatku za platbu kartou. Zákaz platí pro platby provedené debetními a kreditní kartami od společností Visa nebo Mastercard (vydavatelem jsou takzvaná čtyřstranná schémata). V praxi jde tedy o drtivou většinu karet, které tuzemští spotřebitelé běžně používají. „Regulace se naopak nevztahuje na karty třístranných schémat, například Diners Club nebo American Express a na komerční karty, tedy karty vydané podnikatelům. U nich bude účtování poplatku možné i nadále, ovšem pouze do výše odpovídající nákladům, které obchodník s přijetím karty má,“ vysvětluje Ministerstvo financí.

Bezpečnější platby a blokace se souhlasem

Další oblastí, kterou zákon upravuje, je větší bezpečnost při placení na internetu. Konkrétně jde o autorizaci plateb a zavedení takzvaného silného ověření. Nově totiž bude potřeba při potvrzení platební transakce ověřit vaši identitu ve dvou krocích. Kromě klasických údajů jako kombinace jména a hesla nebo údajů o kartě se bude platba povinně autorizovat například pomocí unikátního kódu, který vám přijde na mobil. Další možností ověření mají být do budoucna technologie založené na biometrii, například otiscích prstu. Některé banky využívají dvojí ověření už teď.

Nebuďte za vola...

... na internetu

Banky a nově i zákonodárci dbají na to, aby byly vaše peníze v bezpečí. Jenže pokud člověk nedodržuje určité bezpečností zásady, bývá všechna snaha marná. Máme pro vás pár tipů, které si při placení (nejen) na internetu, vyplatí dodržovat.

Bojiště: internet. Braň svoje peníze!

Nová pravidla dostanou také blokace peněz na účtu – jde o situace, kdy vám například při rezervaci v hotelu blokují určitou částku z ceny pobytu. Dnes se tak děje automaticky, jakmile zadáte údaje o kartě. Od příštího roku ale bude blokace možná, jen pokud dáte obchodníkovi souhlas. Banky pak budou povinné rozdíl mezi blokovanou částkou a skutečnou útratou ihned uvolnit.

Nové aplikace pro správu financí

Nejdiskutovanější novinkou je ovšem nařízení, kvůli kterému budou muset banky zpřístupnit online účty třetím stranám. Samozřejmě, jen pokud s tím bude majitel účtu souhlasit. Třetími stranami se přitom myslí nejrůznější vývojářská studia, jiné banky nebo finanční instituce, které přijdou s aplikacemi na správu osobních financí.

Sledujeme

Budoucnost bankovnictví

Unijní směrnici PSD2, respektive části, která se týká přístupu třetích stran k účtům klientů tuzemských bank, jsme na Peníze.cz věnovali několik článků:

Novinka má krom snadnější správy peněz zajistit také lepší přehled nad vlastním rozpočtem. „Klientům se velice usnadní plánování rodinných financí. Díky službě informování o platebním účtu, budou moci získávat informace ze všech svých platebních účtů prostřednictvím pouze jedné aplikace,“ popisuje výhody novinky Ministerstvo financí. V praxi se totiž nabízejí například služby, které umožní napojení a správu několika účtů – od běžných až po spořicí účty – z jednoho rozhraní. Z té samé aplikace půjde provádět také nejrůznější platební transakce.

Třetí strany, které budou podobné aplikace nabízet, se ovšem neobejdou bez licence od České národní banky. Žádosti půjde podávat pouze elektronicky a o přiklepnutí nebo zamítnutí bude centrální banka rozhodovat v lhůtě maximálně tří měsíců. Provozovatelé aplikací budou muset vedle dostatečného kapitálu prokázat také vyhovující technické a personální předpoklady pro řádné a obezřetné poskytování platebních služeb nebo dostatečné zabezpečení peněžních prostředků svých budoucích uživatelů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Partners Financial Services