Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 31. 1. 2011 | 7 komentářů
Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!
Tak už je to oficiální. Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Přesněji řečeno, je na seznamu viníků, se kterým přišla zvláštní vyšetřovací komise amerického Kongresu.

Výsledkem 700 hodin slyšení je více než 600stránková zpráva . Kromě bývalého šéfa americké centrální banky Fed Alana Greenspana zmiňuje roli jeho následovníka Bena Bernankeho, Bushovy i Clintonovy administrativy a samozřejmě bankéřů - zkrátka tak nějak všech. Asi aby se nikdo neurazil, že ho tam také nepřipsali.

Finanční krizi se podle zprávy dalo zabránit, kdyby regulátoři správně regulovali a manažeři bank správně menedžovali. To jsme se tedy dozvěděli novinku.

Zpráva zmiňuje, že politika levných peněz praktikovaná Fedem v závěru Greenspanova působení nafoukla realitní bublinu, ale nízké  sazby samy o sobě prý nemusely krizi způsobit.

Ano, kdyby regulátoři správně regulovali a politici si nekupovali hlasy podporou hypoték, možná by se nenafoukla bublina v subprime hypotékách a na ně navázaných finančních produktech. Jenže peníze by jednoduše "vybublaly" na jiném trhu. Důsledkem "levných peněz" je vždy zdánlivý hospodářský růst, po kterém nutně přichází vystřízlivění v podobě slabší či silnější recese.

Navíc sebedokonalejší a sebeosvícenější regulace nebude nikdy moc platná, pokud mají banky od státu garantováno, že v případě potíží přispěchá na pomoc. Stát si samozřejmě nedovolí nepřispěchat, zhroucení bankovního systému si nevezme na triko nikdo. Finanční systém se stává začarovaným kruhem morálního hazardu.

A zatímco Ben Bernanke i Jean-Claude Trichet se dál snaží spasit svět injekcemi nových peněz, prezident Nicolas Sarkozy na sletu ekonomických potentátů bouchá botou do stolu (zatím jen obrazně), že zakroutí krkem spekulantům, kteří zvyšují ceny potravin (a ještě k tomu útočí na euro, merde!). Jistě pane prezidente, množství peněz v oběhu a ceny komodit spolu vůbec, ale vůbec, ani vzdáleně nesouvisí.

Mezitím levicoví intelektuálové dál recyklují výkřiky o tom, že selhal kapitalismus a blábolí o "bezhlavém snižování daní". Ano, bezhlavé snižování míry státního přerozdělování je skutečně cestou do horoucích ekonomických pekel.

Kapitalismus je jen jiné slovo pro ekonomickou svobodu. Jistě, každý jsme v pokušení svobodu zneužít. Někomu v tom zabrání morálka, někomu policajt. V současnosti ovšem policajt sám krade a pak ukazuje obuškem na všechny kolem.

Tvrdit že za krizi může kapitalismus je stejné jako tvrdit, že za nehodu letadla může gravitace.

P. S.: Pokud jste si někdy kladli otázku, jak vlastně centrální banky stanovují ty správné a ekonomicky optimální úrokové sazby, teď to víte. 

Autor pracuje jako analytik společnosti Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 1. 2011 8:44, Radek

Myslím, že autor vůbec neměl úmysl obhajovat centrální banky a nefungující regulaci bank. Problém skutečně nastává v regulaci a dohledu bank, ale kdyby banky používaly ke svým obchodním aktivitám pouze vlastní prostředky naapříklad vytvořené ze zisku, asi by na politickou zakázku jen horko těžko slyšeli. Zahrávali by si s vlastní podstatou banky a na to by vlastník zřejmě nikdy nepřistoupil.Levné peníze, no jistě, ale kde se berou tyto levné peníze. Je to pouze produkt virtuální tvorby na základě multiplikace vkladů. tady máme viníka.. co teď s ním?? Obávám se že zase nic.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

8. 6. 2010 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

Kvalitní finanční vzdělání je třeba neustále rozšiřovat. Je nutné se stále vzdělávat, pokud chcete něčeho dosáhnout a chcete být finančně zcela nezávislí, domnívá se Robert Kiyosaki,... celý článek

Zápisky z krize aneb co dostalo svět na pokraj finančního kolapsu

21. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Zápisky z krize aneb co dostalo svět na pokraj finančního kolapsu

Za finanční krizi může nadměrný růst úvěrů v ekonomikách a slepá víra v některé ekonomické teorie. Tak by se dalo shrnout hlavní poselství mistrně napsané knihy ekonoma Pavla Kohouta... celý článek

Deset změn, které si svět zapamatuje po pádu Lehman Brothers

18. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Deset změn, které si svět zapamatuje po pádu Lehman Brothers

Pád Lehman Brothers a následné události z podzimu 2008 byly pro ekonomiku podobné jako pro bezpečnost útoky z 11. září 2001. Svět se změnil a my vám přinášíme deset změn, které budou... celý článek

Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

14. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

Před rokem, v neděli 14. září odpoledne, zkrachovala jednání o záchraně investiční banky Lehman Brothers. Tento největší bankrot v dějinách Spojených států pak na dlouhé měsíce uvrhl... celý článek

Alan Greenspan za krizi nemůže

12. 5. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Alan Greenspan za krizi nemůže

Řada ekonomů vidí příčinu finanční krize v nízkých úrokových sazbách v USA po roce 2001. Za následnou peněžní expanzi prý může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Jenže... celý článek

Partners Financial Services