Komplexní informace o dotacích jsou hůře dostupné, ale zlepšuje se to, říká Jan Havránek

Martin Zika | 17. 1. 2007 | 2 komentáře
Komplexní informace o dotacích jsou hůře dostupné, ale zlepšuje se to, říká Jan Havránek
Na které konkrétní záměry lze získat dotaci a na které ne? Jsou dotace určené i fyzickým osobám, nebo jen podnikatelům? Existuje veřejně přístupná databáze všech dotací, o které lze žádat? Jsou dotační programy konstruovány tak, aby obce a příspěvkové organizace měly přednost před drobnými podnikateli? Na tyto a řadu vašich dalších otázek odpověděl Jan Havránek.

O tom kdo je Jan Havránek a že reprezentuje společnost, která se zabývá poradenstvím v oblasti evropských dotačních programů, jste se mohli dočíst v článku Chcete získat dotaci? Ptejte se Jana Havránka!

V následujícím textu naleznete dotazy, které jsme Janu Havránkovi zaslali, jeho odpovědi na konkrétní otázky si pak přečtete v dalším prokliku (odkaz na odpověď naleznete pod každou otázkou).


Jan Havránek, ředitel společnosti Raven Consulting
Pro ty, kterým vyhovuje jeden dlouhý text se všemi otázkami i odpověďmi, je pak určena následující varianta: Kompletní seznam odpovědí Jana Havránka na dotazy čtenářů.

V obou případech jsme z důvodu větší přehlednosti dotazy seřadili do následujících 4 tématických celků:

1. Obecně prospěšná činnost, památky atd.
2. Podnikání
3. Jak na to
4. Ostatní


Obecně prospěšná činnost, památky apod.

zatopkovi@tiscali.cz
Dobrý den pane Havránku, chtěli bychom jako občanské sdružení ve městě postavit dětské hřiště, vyčistit jezírko, obarvit lavičky a jiné aktivity. Jelikož nejde tohle všechno napsat do jednoho článku kdo nám případně poradí jak získat dotaci. Děkuji za odpověď.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

vs-atelier@seznam.cz
Dobrý den pane Havránku,
rád bych věděl, je-li možno požádat o dotaci na rekonstrukci památkově chráněného hostinského domu v lázeňském městě Bechyni, který je značně zdevastován. Předpokládaná investice do stavby by zhruba dosáhla k pěti milionům korun, plus restaurování historického hostinského vybavení. Děkuji za odpověď.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

simickova.renata@seznam.cz
ráda bych věděla, jestli lze započítat jako uznatelnou položku do žádosti o dataci i nákup nemovitosti za účelem vybudování multifunkčního kulturního centra.. kdy nakupujícím by bylo občanské sdružení případě o.p.s. Děkuji za odpověď.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

JP
Dobrý den, chtěli bychom v rámci podpory turistiky v zapomenutém koutu Vysočiny a enviromentálního vzdělávání vybudovat vzdělávací naučnou stezku. Má tento projekt šanci na dotaci a má o dotaci žádat obec nebo nějaká organizace? Pokud organizace, pak jakého typu (spolek, NNO, škola, ...) ? Může být dotace čerpána souběžně z více programů?
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Anonym
Dobrý den,
zastupuji občanské sdružení z malé obce, které má za cíl vybudovat v obci dětské hřiště. Chci se zeptat,
  • Zda je pro větší pravděpodobnost lepší žádat o dotaci jménem našeho sdružení nebo jménem obce?
  • Jelikož nejsme zběhlí ve formalitách a vyřizování žádosti, je možné se obrátit na specializovanou firmu, která se tímto vyřizováním zabývá. Kde je možné najít list těchto firem? Je možné nějakou doporučit?
  • Jak dlouho trvá celý proces podání a posouzení žádosti a vyjádření se k ní?
  • Kde jsou nejčastější úskalí při podávání žádosti o dotaci - formality při formulaci žádosti, termíny či nějaké lhůty........
Děkuji.
Slávek Losos
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Podnikání

Anonym
Dobrý den pane Havránku,
chtěli bychom jako fyzické osoby vybudovat rybník pro chov ryb na místě polnosti. Existuje pro tento obor nějaký dotační titul? Pokud ano, na koho bychom se měli obrátit, případně kde vyhledat podrobnější informace a postup podání žádosti?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

jana.kvackova@awdcr.cz
Dobrý den,koncem minulého roku jsem koupila nemovitost a tento rok chci v ní podnikat . Jedná se o ubytování a cestovní ruch, ale potřebuji finance na rekonstrukci a zařízení. Mám nárok na dotaci a jak velkou?
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Luba
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli je možné získat dotaci na certifikaci služeb tzv. ISO?
Jsme firma o 15 zaměstnancích.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

vavrovahospoda@seznam.cz
Chci vybudovat ubytování nad stávajícím hostincem a zrekonstruovat bývalé jeviště. O jakou dotaci bych mohla žádat. Jsem ze Zlínského kraje. Děkuji.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Helena Horstová horst.reality@seznam.cz Praha 3. Rokycanova 923/10
Vážený pane Havránku,jelikož podnikám v oblasti realitního bydlení a můj dům je v památkové zóně, jsou opravy včetně všech stavebních prací a materiálů podstatně dražší nežli u jiných stavem ať zděných či panelových jelikož musím vše řešit s památkáři. Jelikož mi v restituci byl dům vrácen v 90% opotřebení z důvodu neprovádění ani běžné údržby a s ohledem na státem diktované ceny regulovaných nájmů pod úroven skutečných nákladů na běžnou údržbu natož na nějakou rekonstrukci jsem do domu již vložila naspořený veškerý kapitál včetně hypotéky a stále to není dostačující. Je sice pravdou ,že do domu již nezatéká jelikož má již okapy a novou střechu, dále je již možné mít i odpovídající revize nutné k užívání ,jelikož jsem ze půjčených zdrojů od banky zrekonstruovala veškeré plynové,elektrícké,vodovodní a kanalizeční rozvody za nové a funkční.Nicméně bych v rámci úspor energií a jejich stavu/jsou již shnilé/ráda vyměnila okna a nechala udělat fasádu, která byla za dřívějšího režimu beze zbytku spotřebována/otlučena na cihlu/ a v půdních prostorách bych ráda vytvořila další bytové jednotky . Nicméně z vlastních zdrojů respektivě z nájmů se toto vše nedá zrealizovat i kdybych nájemné spořila dalších třicet let. proto se Vás ptám ,když evropské fondy i fondy české dotují panelové domy ve vlastnictví státu či právnických i soukromých osob zda se počítá s dotacemi pro majtele činžovních domů nebo mi doporučíte jako pan poslanec Judr Křeček ,když na to nemáte tak dům prodejte. Pak by ale pan JUdr.Křeček a jemu podobní měli všem majitelům panelových domů říci to samé.. Děkuji za odpověď Helena Horstová Praha 3.Rokycanova 923/10
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Oortova@seznam.cz
Dobrý den,
ráda bych využila této nabídky k odpovědi. Máme malou pekárnu ve které je zaměstnáno zhruba 12 lidí a rádi bychom využili dotace na inovaci pekárny. Nevíme asi jakou šanci máme na získání těchto zdrojů a ani nemáme přehled o tom, jak bychom o tyto dotace mohli žádat. Děkujeme předem za odpověď..a s pozdravem Hradilovi
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

mdaniel@centrum.cz
Dobrý den,
vlastním s přítelkyní činžovní dům s 5 byty a ubytovnou. Na celý objekt máme hypotéku na 30 let let. Je možné získat např. dotaci na výstavbu půdní vestavby, případně přístavby na zahradě? Mám zájem přistavět malé byty - sociální byty s výměrou do 50 metru čtv. Hledáme jakékoliv možnosti dotace tykající se správy nemovitosti - dotace na rekonstrukci atd.
Objekt je v širším centru Č. Budějovic, z roku cca 1900. Nejedná se o historickou památku.
Předem velice děkuji za radu, s pozdravem Michal Daniel, české Budějovice
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Liba M
Dobrý den,
v jedné obci na Vysočině je stará dvoupodlažní škola, která chátrá. Obec si s tím neví rady. Nikdo to nechce ani zadarmo. Myslíte si, že by bylo možné dostat dotaci na její rekonstrukci například na penzion pro seniory? Případně na klasický penzion v rámci turistického ruchu?
Je možné, aby případným žadatelem o dotaci byla fyzická osoba, podnikatel a nebo to musí být obec? Děkuji za váš čas.
Liba
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

atelier-spacek@volny.cz
Hezký den pane Havránku!
Mám naději na přidělení dotace na vytvoření firmy, která by zaměstnala jednu až dvě osoby se ZTP - práce na výrobě sběratelských modelů? Musel by objekt, ve kterém by činnost vykonávaly splňovat nějaké podmínky striktně podle norem, nebo by šlo vyhovět potřebám konkrétních pracovníků individuálně po vzájemné dohodě? Děkuji za odpověď
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.


Jak na to

standa
Dobrý den.
pane Havránku můžete stručně popsat postup, jakým způsobem by měla postupovat obec (asi 500 obyvatel), pokud by se chtěla ucházet o dotaci z fondů EU?
Jak je to se spoluúčastí při těchto projektech? Jednalo by se např. o opravu školy, která je historickou budovou.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

jezevec
Dobrý den; mám rozpracované dva projekty, které míním by byly svou koncepcí vhodné pro dotaci z EU. Než to však pustím z ruky nějakému konzultantovi (teď v tom nejlepším slova smyslu) - rád bych si zajistil, že ona myšlenka bude (třeba i z těch nejlepších důvodů) kolovat světem, až se jí chytne někdo jiný, a rozpracuje jí dříve a rychleji, než já se svým konzultantem.
Zajímalo by mne tedy, zda na projekt(y) ve fázi kdy je jasná idea a koncepce, a hledá se investor na dotažení věci do komerčního produktu - je možné získat nějakou dotaci, jejíž prvním stadiem bude ochrana myšlenky, včetně konzultace jak nejlépe tu myšlenku chránit před zkopírováním.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

j.juranek@email.cz
Podnikám jako privátní poradce v zemědělství se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí a naplnění legislativních předpisů EU v praxi zemědělského podniku. Mám možnost čerpat nějakou dotaci jako fyzická osoba? Děkuji za odpověď a přeji úspěch v práci.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Anonym
Dobry den. Jak nejlepe pozadat o dotaci pro obci se 300 obyvateli ve Stredoceskem kraji? Vyplati se sdruzit s dalsimi obcemi? Na kolik CZK prijde pomoc pri zpracovani zadosti o dotaci?
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Anonym
Dobrý den, je reálné a finančně výhodné připravovat žádost na malý projekt kde chybí zafinancovat 2- 3 000000 s nejistotou kladného přidělení?
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

toleda@seznam.cz
Dobrý den,
existuje nějaká veřejně přístupná databáze všech dotací, o které lze v ČR žádat např. v roce 2007? Předem děkuji za odpověď.
P.Beran
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Anonym
1)Možná se mnou nebudete souhlasit, ale v této oblasti je značně nepřehledno. Dopátrat se věrohodných informací je umění. Máme zde ministerstev, územní samosprávu, jakési agenutury této samosprávy a mnoho dalších agentur různého typu. To vidím jako první problém - vůbec sehnat věrohodné info.
2)Programy jsou utvářeny tak, aby co nejvíce vyhovovaly obcím a příspěvkovým organizacím atd. Drobný a malý podnikatel není brán v úvahu. Jak je možné, že jsou stanoveny na projekty tak vysoké limity. Pokud naše firma zjišťovala stav, bylo nám sděleno, že s projektem pod 5 miliónů Kč nemusíme vůbec chodit. Jistě kdo by se patlal s tak malými projekty, že?
Otázka tedy je, jak například pomoci venkovu, že např. malá firmy zakoupí léta nedostavěný objekt a předělá jej na provozovnu? Stav je takový, že ty obce nemají důvod do toho investovat. Podnikatelé nemají zase tolik investičních prostředků a na dotace nemají nárok. Takže nadále náš venkov bude takový jaký je.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.


Ostatní

sbartosova@csas.cz
Dobrý den,
bude možné získat dotaci na rekonstrukci panelového domu pro společenství vlastníků?
Pokud ano, za jakých podmínek a jak o ni zažádat ?
děkuji mockrát za odpověď
s pozdravem
Soňa Bartošová
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Anonym
Dobrý den,
chci se zeptat zda by bylo možné požádat o dotaci pro zahrádkářskou kolonii k výstavbě společného septiku a následná čističky.
Děkuji za odpověď
Janoušek
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Anonym
Prosím o poskytnutí informace, jak se budou fondy EU podílet na avizované revitalizaci panelových sídlišť. Pokud ano, lze souběžně čerpat prostředky z akce Panel? Jedná se o družstevní panelovou výstavbu. Prosím, konkrétně. Děkuji Lukášová.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

pvondras@volny.cz
Dobry den pane Havranek,
dotaz se tyka dotace pro male vodni elektrarny (MVE ). V pripade noveho OPPI je program Eko-energie, nicmene z neho je pouze mozny odkaz na CEA, ktera ma dotacni prostredky z rozpoctu znacne omezene. (vyzva je do konce ledna 07)
a) Kdy bude zverejneno zneni dotacniho programu v ramci OPPI?
b) Domnivate se, jeho zneni bude cca kopirovat podminky OPPP, ktere byly vyhodnejsi nez soucasne u CEA svoji maximalni castkou.
c) Jaky doporucute optimalni postup pri zadosti o dotace pro MVE?
dekuji za Vase odpovedi.
Odpověď Jana Havránka na tento dotaz.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete získat dotaci? Ptejte se Jana Havránka!

9. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Chcete získat dotaci? Ptejte se Jana Havránka!

V období 2007-2013 budou mít žadatelé bez rozdílu typu i právní formy výrazně větší možnosti při čerpání z (nejen) evropských zdrojů. A to jak z hlediska počtu programů a různých dotačních... celý článek

Euro přijde velkým třeskem

6. 11. 2006 | Tomáš Prouza

Euro přijde velkým třeskem

Po dlouhém odkládání vláda rozhodla, že se euro v České republice jednou zavede velkým třeskem. Co to znamená? Jak vypadá scénář velkého třesku a co jeho kroky znamenají pro spotřebitele... celý článek

Dotace z fondů EU: provedeme vás dotačním bludištěm až k penězům

17. 10. 2006 | Alena Perušičová

Dotace z fondů EU: provedeme vás dotačním bludištěm až k penězům

Získat dotaci z fondů EU je snem mnoha podnikatelů. Jde ovšem o proces zdlouhavý a administrativně velice náročný, rozhodně vám totiž nikdo peníze jen tak nestrčí pod nos. Jak to tedy... celý článek

Podniky v EU: jaké projekty budou podporované

28. 4. 2004 | Jan Heřman

Podniky v EU: jaké projekty budou podporované

Podniky získají peníze především na modernizaci výrobních technologií, nové budovy, inovace a rozvoj lidských zdrojů. Takto zaměřené projekty však musí po dobu jejich realizace financovat... celý článek

Partners Financial Services