Dotace z fondů EU: provedeme vás dotačním bludištěm až k penězům

Alena Perušičová | 17. 10. 2006
Dotace z fondů EU: provedeme vás dotačním bludištěm až k penězům
Získat dotaci z fondů EU je snem mnoha podnikatelů. Jde ovšem o proces zdlouhavý a administrativně velice náročný, rozhodně vám totiž nikdo peníze jen tak nestrčí pod nos. Jak to tedy udělat, aby se tento sen stal skutečností? Jaké projekty můžete spolufinancovat a z kterých fondů a programů EU? Co proto, abyste dotaci získali, musíte udělat? Kolik peněz je ještě k mání? Připravili jsme pro vás průvodce dotačním labyrintem doplněného o novou unikátní Poradnu.

Podnikatelé si v mnoha případech od strukturálních fondů slibují více, než ty nabízejí. Někteří si nejsou ani vědomi faktu, že z dotace je možné financovat pouze část uznatelných nákladů, ve standardních případech max. 50 %, a to navíc až po úplné a úspěšné realizaci projektu. Programy EU proto představují nástroj pro další rozvoj především úspěšných a dobře fungujících podniků. Záchrana problémové firmy pomocí strukturálních fondů je naprostou iluzí. I přesto a nebo právě proto mohou české firmy jedině získat.

Co proto, abyste dotaci získali, musíte udělat?

  1. Zjistěte si, jestli vaše firma odpovídá základním kritériím na podporu podnikatelského prostředí v ČR.
  2. Vytipujte projekt, který odpovídá potřebám firmy a současně jej lze financovat pomocí fondů EU.
  3. Sepište žádost o dotaci.
  4. Realizujte projekt přesně podle schváleného projektu, přislíbenou dotaci totiž získáte až v průběhu (etapově) nebo po skončení realizace projektu, a to jedině v tom případě, že při realizaci dodržíte všechna stanovená kritéria.
  5. Po stanovenou dobu (nejčastěji 5 let) zpracovávejte monitoring fungování projektu a dodržování podmínek stanovených dotační smlouvou.

Informace o tom, jaké projekty lze z fondů EU financovat a co konkrétněji představují uvedené kroky vedoucí k získání dotace, naleznete v poradenském textu Jak získat dotaci z fondů EU? a článku Podniky v EU: jaké projekty budou podporované.


Zdroje pro Českou republiku

Pro ČR je podpora ze strukturálních fondů EU v současném období 2004-2006 implementována pomocí pěti Operačních programů (mimopražské regiony) a dvou Jednotných programových dokumentů (hlavní město Praha).

Operační programy jsou čtyři sektorové:

Jeden operační program je určen pro rozvoj regionů, a to Společný regionální operační program. O něm se dozvíte podrobnosti v článku Společný regionální operační program: podpora podnikání a cestovního ruchu.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.


Operační program průmysl a podnikání

Základním programovým dokumentem v podnikatelském sektoru je Operační program průmysl a podnikání (dále OPPP). Jeho cílem je:

  • zvýšit konkurenceschopnost průmyslu a podnikatelských služeb,
  • rozvíjet průmyslový potenciál a hospodářskou výkonnost výrobní základny.

Podrobné informace o tomto programu (na co je určen, kolik bylo podáno žádostí, kolik projektů bylo schváleno, kolik bylo rozděleno peněz apod.) si přečtete v článku Operační program průmysl a podnikání: rozvoj podniků, nyní se tedy na něj podívejme jen ve zkratce.

Do OPPP spadá 11 programů podpory zaměřených především na malé a střední podniky, které působí na území ČR mimo hl. m. Prahu, a jsou zaměřené na převážně zpracovatelský průmysl:

  1. Reality (pozn.: příjem žádostí je z důvodu vyčerpání dotace v současné době pozastaven a bude otevřen patrně až v rámci následného období, tj. 2007-2013),
  2. Rozvoj (pozn.: příjem žádostí u programu je v současné době pozastaven a je možné, že bude otevřen až v rámci následného období),
  3. Inovace (pozn.: příjem žádostí u programu je v současné době pozastaven a je možné, že bude otevřen až v rámci následného období),
  4. Marketing,
  5. Prosperita,
  6. Start (pozn.: nelze získat dotaci, ale bezúročný úvěr),
  7. Kredit (pozn.: nejedná se o dotaci, ale o zvýhodněné úvěry různých typů),
  8. Úspora energie,
  9. Obnovitelné zdroje energie,
  10. Školící střediska,
  11. Klastry.

Bližší informace o jednotlivých programech - tedy cíle programů, komu jsou určeny, co lze zařadit mezi uznatelné náklady, kolik procent nákladů je možné dotovat apod. získáte zde.


Operační program Rozvoj lidských zdrojů

Hlavním cílem operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (OPRLZ) je dosažení vysoké a stabilní úrovně zaměstnanosti založené na kvalifikované a flexibilní pracovní síle, integraci sociálně vyloučených skupin obyvatelstva a konkurenceschopnosti podniků při respektování principů udržitelného rozvoje.

OPRLZ umožňuje firmám zvyšovat a rozšiřovat kvalifikaci svých zaměstnanců, ať už jde o jazykové či počítačové kurzy a nebo vzdělávání v oblasti komunikačních a informačních technologií. Dále je podporováno vytváření nových pracovních míst apod.
Výše dotací se liší podle konkrétních výzev a může dosáhnout až 100 % uznatelných nákladů. Výzvy jsou vypisovány většinou pro konkrétní kraje v celé ČR.

Kolik peněz je k dispozici v rámci OPRLZ, pro koho je program určen, co lze podpořit a jak vysokou dotací a další konkrétní informace se dočtete v článku Operační program Rozvoj lidských zdrojů.

Pokud se podniku vyplatí vybudovat vlastní školící centrum, může využít i programu Školící střediska, viz zde.


Společný regionální operační program: podpora podnikání a cestovního ruchu

Společný regionální operační program (SROP) je souhrnný dokument zahrnujícím rozvojové priority regionů (celé území České republiky s výjimkou hl. města Prahy), které mohou být v období 2004-2006 podporovány ze strukturálních fondů EU.

Cílem programu SROP je především dosažení trvalého hospodářského růstu a zvyšování kvality života obyvatel regionů prostřednictvím nových ekonomických aktivit. Důraz je kladen na tvorbu pracovních míst, na zlepšení infrastruktury a životního prostředí, na všeobecný rozvoj lidských zdrojů a prohlubování sociální integrace.

SROP je orientován na podporu těchto oblastí:

  • regionální podpora podnikání (45,138 mil. eur),
  • regionální rozvoj infrastruktury (196,999 mil. eur),
  • rozvoj lidských zdrojů v regionech (92,303 mil. eur),
  • rozvoj cestovního ruchu (108,086 mil. eur),
  • technická pomoc (11,807 mil. eur).

Doposud proběhlo 6 kol výzev v rámci SROP, poslední bylo uzavřeno 30. 3. 2006 a je možné, že v některých krajích bylo vzhledem k vyčerpaným financím poslední.

Program SROP je v současném dotačním období dominantním operačním programem, zastřešuje plných 34 % financí (oproti plánovaným 31%), o které bylo v období 2004-2006 zažádáno.

Konkrétní informace o Společném regionálním operačním programu se dočtete v článku Společný regionální operační program: podpora podnikání a cestovního ruchu


Dotace EU v období 2007-2013

Do konce roku 2006 proběhnou ještě poslední kola výzev u těch programů, kde ještě nejsou všechny finanční prostředky z období 2004-2006 přislíbeny. Současně ale již probíhá příprava nového šestiletého období 2007-2013.

Podle předběžných pracovních verzí připravuje Česká republika pro využívání fondů Evropské unie v letech 2007-2013 přibližně 24 operačních programů, a to 7 sektorových operačních programů - podle jednotlivých věcných priorit rozvoje regionů ČR, 7 regionálních OP - pro každý region soudržnosti ČR, a 2 OP pro hl. m. Prahu - podle jednotlivých zdrojových fondů EU.

Detailnější informace o tom, co se na období 2007-2013 připravuje, o kterých konkrétních programech bude ČR s Evropskou komisí vyjednávat, co představuje zmíněných 24 operačních programů a další informace se dozvíte v článku Dotace EU v období 2007-2013.


Článek je kompilátem těchto poradenských textů autorky Aleny Perušičové:


Zájemcům o dotace také předkládáme k pozornosti seriál Podniky v EU, v rámci kterého se dozvíte cenné informace o následujících tématech:

Seriál je určený zejména podnikatelům a firmám, zajímavé informace v něm ale jistě najde každý čtenář.

Máte již vlastní zkušenost se žádostí o dotaci z EU? Jak to probíhalo a s jakým výsledkem? Uvažujete o dotaci? V jaké oblasti a jaké si děláte naděje na její získání?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services