Chcete získat dotaci? Ptejte se Jana Havránka!

Chcete získat dotaci? Ptejte se Jana Havránka!
V období 2007-2013 budou mít žadatelé bez rozdílu typu i právní formy výrazně větší možnosti při čerpání z (nejen) evropských zdrojů. A to jak z hlediska počtu programů a různých dotačních titulů, tak především z hlediska množství peněz, které budou k dispozici. Pokud vás zajímá cokoli z této oblasti, ptejte se! Jan Havránek z firmy Raven Consulting dnes čeká na vaše dotazy.

Schválení operačních programů vládou České republiky 16. 11. 2006 bylo důležitým krokem na cestě ke spuštění celého dotačního mechanizmu, byť v některých případech k faktickému vyhlášení konkrétních výzev jednotlivých programů dojde třeba až v polovině roku.

Poměrně významná část programů je pokračováním či rozšířením operačních programů ze stávajícího období, významnou novinkou pak jsou Regionální operační programy na úrovni regionů soudržnosti NUTS2. Zde se i díky navýšené alokaci nabízí velký prostor pro již zkušené či začínající žadatele.

Ucházíte se o dotaci? Nevíte jak na to a jaké vůbec máte možnosti? Svůj dotaz pro Jana Havránka můžete vložit sem!


Dotace = peníze z EU + přípěvek ČR


V podstatě ve všech informačních zdrojích se uvádí alokace programů pouze ve výši dotace ze strukturálních fondů, případně Kohezního fondu. To je možná důležité z pohledu státu, ale žadatele zajímá, kolik peněz získá. A tato dotace se zpravidla skládá z příspěvku fondů EU a z národního spolufinancování. Celková alokace jednotlivých programů EUR je proto uvedena v podobě dotace tak, jak bude k dispozici žadatelům:

Operační program Dotace celkem
v mil. EUR
Tématické operační programy OP Životní prostředí 5 785,80
OP Doprava 6 775,40
OP Podnikání a inovace 3 578,00
OP Výzkum a vývoj pro inovace 2 436,10
OP Lidské zdroje a zaměstnanost 2 131,50
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2 135,30
Integrovaný operační program 1 827,10
OP Technická pomoc 304,5
Regionální operační programy ROP Střední Čechy 657,8
ROP Jihozápad 729,1
ROP Severozápad 877,5
ROP Jihovýchod 828,7
ROP Severovýchod 772,3
ROP Moravskoslezsko 842,5
ROP Střední Morava 773,4
OP pro Prahu OP Praha Konkurenceschopnost 346,9
OP Praha Adaptabilita 142,5
OP mezinárodní spolupráce OP ČR-Slovensko 109,1
OP ČR-Sasko 79,1
OP ČR-Rakousko 81,3
OP ČR-Polsko 122
OP ČR-Bavorsko 62,4
OP nadnárodní spolupráce 45,2
Celkem 31 443

Kromě výše uvedených operačních programů lze zahrnout i programy financované z EAFRD (Fond rozvoje venkova) pro venkovské oblasti:

OP pro venkov OP Rozvoj venkova 3 224,8
OP Rybářství 36,1


V přepočtu pak bude k dispozici více než 900 miliard korun, převedeno na průměrnou roční alokaci pak více než 130 miliard, což představuje ve srovnání s období 2004-2006 opravdu enormní nárůst (průměrná roční alokace v období 2004 - 2006 dosáhla zhruba 45 miliard Kč).

Ptejte se Jana Havránka!
Ucházíte se o dotaci z Evropské unie a nevíte přesně jak na to? Svůj dotaz pro Jana Havránka můžete vložit sem!

Otázky budeme Janu Havránkovi posílat v průběhu tohoto týdne, můžete je klást do pátku 12.00. Odpovědi najdete na naší hlavní stránce ve středu 17. 1. 2007.


Kteří žadatelé budou z příštího období nejvíce profitovat? Lze předpokládat, že stejně jako v minulém období to budou zejména obce a malé a střední podniky, nicméně ani přínos pro neziskové organizace nebude zanedbatelný.


Významný podíl státem zřízených organizací spočívá v tom, že majoritní část Operačního programu Doprava je dostupná pouze pro tyto organizace, obdobně technická pomoc je z větší části dostupná jen pro ně.

Nicméně lze očekávat, že v podstatě každý žadatel si bude moci najít svůj program a v něm nějakou vhodnou výzvu.

Jan Havránek
ředitel společnosti Raven Consulting

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.

Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky.
V jednotlivých sekcích najdete:
- byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu,
- rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti.
Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu či aktuálnosti nabídky.

Vyhledávač realit najdete na tomto místě!

Už jste někdy v minulosti žádali o dotaci? Jak jste uspěli? Nebo se chystáte žádat nyní? V jaké oblasti? Už máte vyhlédnutý dotační titul?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 61 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 5. 2007 12:08

Dobrý den.Je možné čerpat,dotaci na rekonstrukci a zatepleni rodinného domu?

+73
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2007 15:46, Helena Horstová horst.reality@seznam.cz Praha 3. Rokycanova 923/10

Vážený pane Havránku,jelikož podnikám v oblasti realitního bydlení a můj dům je v památkové zóně jsou opravy včetně všech stavebních prací a materiálů podstatně dražší nežli u jiných stavem ať zděných či panelových jelikož musím vše řešit s památkáři. jelikož mi v restituci byl dům vrácen v 90% opotřebení z důvodu neprovádění ani běžné údržby a s ohledem na státem diktované ceny regulovaných nájmů pod úroven skutečných nákladů na běžnou údržbu natož na nějakou rekonstrukci jsem do domu již vložila naspořený veškerý kapitál včetně hypotéky a stále to není dostačující. Je sice pravdou ,že do domu již nezatéká jelikož má již okapy a novou střechu, dále je již možné mít i odpovídající revize nutné k užívání ,jelikož jsem ze půjčených zdrojů od banky zrekonstruovala veškeré plynové,elektrícké,vodovodní a kanalizeční rozvody za nové a funkční.Nicméně bych v rámci úspor energií a jejich stavu/jsou již shnilé/ráda vyměnila okna a nechala udělat fasádu, která byla za dřívějšího režimu beze zbytku spotřebována/otlučena na cihlu/ a v půdních prostorách bych ráda vytvořila další bytové jednotky . Nicméně z vlastních zdrojů respektivě z nájmů se toto vše nedá zrealizovat i kdybych nájemné spořila dalších třicet let. proto se Vás ptám ,když evropské fondy i fondy české dotují panelové domy ve vlastnictví státu či právnických i soukromých osob zda se počítá s dotacemi pro majtele činžovních domů nebo mi doporučíte jako pan poslanec Judr Křeček ,když na to nemáte tak dům prodejte. Pak by ale pan JUdr.Křeček a jemu podobní měli všem majitelům panelových domů říci to samé.. Děkuji za odpověď Helena Horstová Praha 3.Rokycanova 923/10

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (61 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Euro přijde velkým třeskem

6. 11. 2006 | Tomáš Prouza

Euro přijde velkým třeskem

Po dlouhém odkládání vláda rozhodla, že se euro v České republice jednou zavede velkým třeskem. Co to znamená? Jak vypadá scénář velkého třesku a co jeho kroky znamenají pro spotřebitele... celý článek

Dotace z fondů EU: provedeme vás dotačním bludištěm až k penězům

17. 10. 2006 | Alena Perušičová

Dotace z fondů EU: provedeme vás dotačním bludištěm až k penězům

Získat dotaci z fondů EU je snem mnoha podnikatelů. Jde ovšem o proces zdlouhavý a administrativně velice náročný, rozhodně vám totiž nikdo peníze jen tak nestrčí pod nos. Jak to tedy... celý článek

Podniky v EU: jaké projekty budou podporované

28. 4. 2004 | Jan Heřman

Podniky v EU: jaké projekty budou podporované

Podniky získají peníze především na modernizaci výrobních technologií, nové budovy, inovace a rozvoj lidských zdrojů. Takto zaměřené projekty však musí po dobu jejich realizace financovat... celý článek

Partners Financial Services