Počasí se neptá, ale škody způsobuje

redakce Peníze.CZ | 17. 6. 2005
Počasí se neptá, ale škody způsobuje
Déšť nepřiláká turisty, zpomaluje práci na stavbách, silný vítr také znemožňuje další ekonomické aktivity. Které země jsou rozmary počasí ohroženy více a které méně? A je na tom lépe Evropa nebo Spojené státy?

ABN AMRO zveřejnila svoji vůbec první studii, která vyčísluje dopad nepříznivých vlivů počasí na průmyslovou výrobu. Studie se zaměřila na země Západní Evropy, Skandinávie a Severní Ameriky. Práce vznikla ve spolupráci s celosvětovým pojišťovacím magazínem Reactions a v podobě povětrnostní mapy ji představilo červnové vydání časopisu Euromoney. Studie vychází ze zdrojů řady vládních úřadů, z dat sesbíraných v letech 1980-2003 a pomáhá pojmenovat země, jejichž průmysl je nejvíce ohrožen ztrátami v důsledku nepřízně počasí.
"Studie ukazuje do jaké míry a v jakém rozsahu může průmysl podléhat nepřízni počasí. Průmysl potřebuje zajistit ochranu svých zisků proti rizikům spojeným s počasím,“ řekl Alex Schippers, vedoucí oddělení pojistných derivátů a derivátů zaměřených na povětrnostní rizika ABN AMRO .

Evropa pod vlivem

V Evropě je největšímu riziku vystaveno Nizozemí a Dánsko, kde ztráty v důsledku nepřízně počasí ohrožují více než 30 % produkce. Dalšími vysoce ohroženými zeměmi jsou Velká Británie, Španělsko, Itálie, Švédsko a Norsko. V těchto zemích je ohroženo 25 - 30 % výroby.
V letech 1980 až 2003 stály větrné bouře a povodně Západní Evropu a Skandinávii 2,8 miliard eur. Francie utrpěla pouze v důsledku větrných bouří ztráty v hodnotě 500 milionů eur.

Z následující mapky vidíte, které severské a západní země jsou ohrožený více či méně. Obdobně se můžete dočíst, který průmysl v těchto zemích vlivům počasí podléhá nejvíce.

Američané také větru dešti neporučí

Kdo se na počasí ohlížet musí?

Do výzkumu byly zahrnuty následující sektory: zemědělství, doprava, stavebnictví, potravinářský, těžební a dřevozpracující průmysl, ropné a uhelné produkty, velkoobchod a maloobchod, trh s nemovitostmi, zdravotnické a asistenční služby, ubytovací a stravovací služby, celostátní a místní úřady, elektrárenství a plynárenský průmysl.

V Severní Americe jsou stále výraznému riziku nepřízně počasí vystaveny rozsáhlé oblasti Spojených států. Ohroženo je tady 25 - 30 % produkce v centrálních a jižních státech a také státy východního pobřeží směrem na sever až po Virginii.  
V období mezi lety 1980 a 2003 stála nepřízeň počasí Severní Ameriku 5,9 miliard eur, přičemž nejhůře zasaženou oblastí byl jihovýchod Spojených států, kde větrné bouře způsobily škody ve výši přibližně 1,73 miliard eur.

Vyspělé státy již dobře ovládají pojistné produkty proti rozmarům počasí. Z průzkumu PriceWaterhouseCoopers provedeného pro organizaci Weather Risk Management Association vyplývá, že derivátový trh zaměřený na produkty a služby spojené s řízením povětrnostního rizika neustále roste a na konci roku 2004 měl hodnotu 4,57 miliard dolarů.

Jak u nás?

"Rovněž v České republice si podniky postupně zvykají na využívání bankovních produktů, které dokáží eliminovat vliv povětrnostních podmínek na zisk. V našich podmínkách se jedná o dvě roviny rizik. Nepřízeň počasí ovlivňující suroviny potřebné pro produkci na jedné straně a na druhé vliv nepříznivého počasí na chování zákazníků, tudíž na samotnou spotřebu," dodala ke studii Vladimíra Kadlecová, manažerka komunikace pražské pobočky ABN AMRO.

Chystáte si pojistit nešvary počasí? Zasahuje vám do chodu vašeho podnikání? Jakou škodu vám již způsobilo?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

dolar, euro, odvětví, počasí, produkce, riziko

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie svět: rozdíly mezi fondy přes 100 % za 5 let

16. 6. 2005 | Roman Stuchlík

Akcie svět: rozdíly mezi fondy přes 100 % za 5 let

Investovat do fondu zaměřeného na světové akcie (Global Equity) znamená koupit akcie zejména amerických a západoevropských firem. Ve srovnávacím indexu mají firmy z USA přes polovinu... celý článek

Akcie: sazby v USA pomalu porostou

13. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: sazby v USA pomalu porostou

Apple Computers přestane po 21 letech používat čipy IBM, nahradí je čipy Intel. Siemens prodá svoji neziskovou divizi mobilních telefonů. Dow Jones Industrial Average i S&P 500 překonaly... celý článek

ČNB: strážný anděl měny, nebo mor ekonomiky

8. 6. 2005 | Dan Vořechovský | 1 komentář

ČNB: strážný anděl měny, nebo mor ekonomiky

Víte, že inflaci výhradně způsobuje centrální banka? Že úrokové manipulace vytvářejí pouze investiční bubliny, které končí velkými ztrátami? Nebo že umělé oslabování měny má opačný... celý článek

Peněžní fond: lepší než termíňák a běžný účet?

3. 6. 2005 | Dana Chytilová

Peněžní fond: lepší než termíňák a běžný účet?

Máte menší částku peněz, kterou chcete zhodnotit? Vložte ji do fondu peněžního trhu. Získáte tak daleko výhodnější alternativu termínovaného vkladu. Při splnění určitých podmínek ale... celý článek

Akcie: výkonnost USA překvapila

30. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: výkonnost USA překvapila

Americké ekonomice se v prvním čtvrtletí 2005 dařilo lépe, než se původně očekávalo. Pomalejší růst hospodářství naopak zaznamenala Velké Británie. V Německu a Itálii zase došlo k poklesu... celý článek

Partners Financial Services