Peněžní fond: lepší než termíňák a běžný účet?

Peněžní fond: lepší než termíňák a běžný účet?
Máte menší částku peněz, kterou chcete zhodnotit? Vložte ji do fondu peněžního trhu. Získáte tak daleko výhodnější alternativu termínovaného vkladu. Při splnění určitých podmínek ale může peněžní fond konkurovat dokonce i běžnému účtu. Rozeberme si jeho možnosti.

O výhodě peněžního trhu nahradit termínovaný vklad se dočtete v článku Cesta do hlubin fondů peněžního trhu. Shrňme si však základní fakta. K tomu, abyste si mohli fond nebo vklad zřídit, potřebujete minimální sumu peněz, kterou necháte po určitou dobu hodnotit. Tato částka se pro obě varianty nejčastěji pohybuje kolem  5 000 Kč a peníze můžete nechat úročit týden, rok nebo i déle, což se ale zpravidla týká termínovaných vkladů. Běžně platí, že pokud budete chtít, můžete mít k dispozici velice likvidní peníze.
Zpětný odkup u fondu peněžního trhu je proveden zpravidla do tří čtyř dní. Peníze jsou poslány na účet, který si určíte nebo si pro ně můžete dojít na přepážku. Termínovaný vklad si můžete sjednat s týdenní výpovědní lhůtou.

U fondů peněžního trhu je však doporučována doba zhodnocování alespoň 6 měsíců, protože podílové listy držené déle už nepodléhají dani z příjmů. Naproti tomu výnosy z termínovaného vkladu jsou vždy spojeny s odvodem 15% srážkové daně. Nutno ještě připomenout, že termínované vklady jsou na rozdíl od fondů peněžního trhu pojištěny. Tomuto se však blíže budeme věnovat v závěru.
Jaká je tedy hlavní přednost peněžních fondů proti termínovaným vkladům? Jedná se o výši úroků, které zhruba o 2 % převyšují úroky z termínovaných vkladů. Termínované vklady pro tak malé částky, jako je 5 tisíc Kč, jsou úročeny dost nízko, obvyklá sazba je kolem 0,5 % za rok. Peněžní fond vám přitom na úrocích vynese i 3 % ročně.

Peněžní fond je typ otevřeného podílové fondu, který je využíván především pro krátkodobé investování do jednoho roku. Za peníze, které do fondu vložíte, budou nakoupeny krátkodobé dluhopisy, státní pokladniční poukázky nebo budou vaše peníze uloženy do termínovaných vkladů u bank. Všechny tyto formy vykazují stabilní, i když ne vysoký výnos.

Bankovní účet pro nenáročné

Za jistých okolností by mohl fond peněžního trhu nahradit běžný účet. Peněžní fond umožňuje provádět příkazy k úhradě či k inkasu ve velmi krátkých lhůtách, které nejsou o mnoho delší než u běžných účtů. Máte-li běžný účet, musí banka váš příkaz podle zákona o bankách zpracovat nejpozději následující pracovní den po dni, ve kterém příkaz dostala. V případě peněžního fondu, který je upraven zákonem o kolektivním investování, by vaše platba musela být vyřízena do 15 pracovních dní. V praxi se tak většinou děje do 3 až 4 pracovních dní. Tedy žádný velký rozdíl. Tuto lhůtu vám však nikdo nezaručí. Pokud vám běžný účet slouží k operativním platbám, pak peněžní fond pochopitelně není nic pro vás.

Existují zde ovšem značná omezení. Na platební kartu, internetbanking a telebanking byste museli zapomenout. Tyto služby sice bývají k peněžnímu fondu poskytovány, ale ve většině případů jen s podmínkou, že zároveň máte zřízen i běžný účet. Jedinou výjimkou je ČP Invest Fond, který můžete spravovat přes internet či telefon bez nutnosti dalšího účtu. V některých případech bývá omezena i minimální částka, kterou můžete převést. 

Fond peněžního trhu
Fond peněžního trhu Výkonnost Minimální vklad Minimální výše dalších vkladů (jednorázová/pravidelná)
1 měsíc 6 měsíců 12 měsíců

ČP Invest Fond peněžního trhu
(profil, názory, koupit)

0,21 1,20 2,31

3 000 Kč

500 Kč / 500 Kč

IKS Peněžní trh
(profil, názory)
0,34 1,59 2,97

5 000 Kč

500 Kč / 500 Kč

ISČS Sporoinvest
(profil, názory)
0,16 0,96 2,36

5 000 Kč

1 000 Kč/ bez omezení

ŽB-Sporokonto
(profil, názory)
0,15 1,04 2,09

5 000 Kč

1 000 Kč / 1 000 Kč

KBC Multicash ČSOB CZK (profil, názory) 0,17 1,17 2,10

5 000 Kč

5 000 Kč / 500 Kč

ING Český fond peněžního trhu
(profil, názory, koupit)
0,11 0,90 1,70

500 Kč

500 Kč / 500 Kč

Zdroj dat: Investiční společnosti

Největší slabina peněžních fondů

Dalším důležitým bodem při zvažování, zda peněžní fond ano či ne, jsou poplatky. Za vydání listu nemusíte zaplatit vůbec nic, anebo až 0,5 % z investované částky. Záleží na tom, jaký fond si vyberete, protože poplatky se liší fond od fondu. Za zpětný odkup si investiční společnosti zpravidla nic neúčtují. Ovšem správa fondu může vyjít od 0,4 do 1,0 % z vlastního jmění, opět záleží, pro jaký fond se rozhodnete. Jednou stanovená výše poplatků neznamená, že už taková zůstane. Poplatky jsou vhodným konkurenčním nástrojem, a proto je investiční společnosti mění. Ne sice často, ale může se stát, že během roku se sazby pohnou i o několik desetin procent.

Využijme naší kalkulačku a vezměme si příklad, kdy by jak vstupní tak roční poplatek činil 0,5 % a roční výnos by byl 3 %. V tomto případě byste dospěli k výnosu 150 Kč za rok bez poplatků, se započtením poplatků se výnos sníží na necelých 100 Kč, což znamená, že by poplatky pohltily 34 %. Pokud by se vstupní poplatek neúčtoval, ale roční poplatek za správu by stoupl na 0,7 %, pak byste tratili pouze 24 % a čistý výnos by se vyhoupl na 114 Kč.

Podíváte-li se, co vás stojí běžný účet, pak jste většinou ve ztrátě. Úrok 0,1 až 0,3 % p.a. zpravidla nepokryje náklady na užívání účtu. Poplatkový princip je opačný než u peněžních fondů. Zřízení účtu bývá zdarma, ovšem se zrušením jsou ještě stále spojeny poplatky kolem 300 Kč. Měsíční vedení účtu vás vyjde na 50 Kč a jeden měsíční výpis kolem 5 Kč nebo za něj neplatíte.

Poskytované služby

Fond peněžního trhu

Internetbanking Telebanking Platební karta

ČP Invest

ano ano ne

IKS Peněžní trh*

ano ano ano

ISČS Sporoinvest*

ano ano ano

ŽB-Sporokonto

ne

ne ruší se k 1. 7. 2005

KBC Multicash ČSOB CZK

ne

ne ne

ING Český fond peněžního trhu

připravuje se

připravuje se ne

Zdroj dat: Investiční společnosti
Poznámka*: internetbanking, telebanking a platební karta jsou vázány k zřízenému běžnému účtu

Třikrát jistota

Fondy peněžního trhu nejsou ze zákona pojištěny. Může se tedy stát, že byste o své peníze přišli? Může. Ale je to velmi nepravděpodobné. Jistota vyplývá jednak ze samotné podstaty fondu, který investuje jen do vysoce bezpečných aktiv, jednak také ze skutečnosti, že fond je kontrolován Komisí pro cenné papíry a naposled k tomu poslouží fakt, že majetek fondu patří podílníkům a nikoliv investiční společnosti. Znamená to, že majetek a účetnictví fondu je vedeno odděleně od majetku a účetnictví společnosti.

Poplatky

Fond peněžního trhu

Poplatek za vydání podílového listu

Roční poplatek za obhospodařování Srážka při odkoupení podílového listu

ČP Invest 

0 %

0,5 % z vlastního jmění

0 %

IKS Peněžní trh

0 %

0,8 % z vlastního jmění

0 %

ISČS Sporoinvest

0,3 %

0,6 % z vlastního jmění

0 %

ŽB-Sporokonto

viz poznámka

max 1,0 % z vlastního jmění

0 %

KBC Multicash ČSOB CZK

0,1 %

0,4 % z vlastního jmění

0 %

ING Český fond peněžního trhu

0,5 %

0,55 % z vlastního jmění

0 %

Zdroj dat: Investiční společnosti
Poznámka:
investice do 99 999 Kč, poplatek 0,50 %
investice do 249 999 Kč, poplatek 0,40 %
investice do 499 999 Kč, poplatek 0,30 %
výše, poplatek 0,20 %

Jak tedy vybrat ten správný fond? Asi nejdůležitější je porovnat výnosnost a poplatky daného fondu. Příznivý vývoj fondu v minulosti může mnohé napovědět, nemusí však nutně znamenat pokračování trendu. Výše poplatků také není neměnná. Například ING Český fond peněžního trhu snížil vstupní poplatek během roku na 0,5 % z 1,5 % a naopak zvýšil roční správcovský poplatek na 0,55 %, když předtím byla správa účtu zdarma.

Pokud se smíříte s tím, že vaše peníze nebudou pojištěny a úrok není zaručen, najdete výhodnější alternativu termínovaného vkladu. Pokud využíváte běžný účet převážně k odkládání peněz, například výplaty, a platby vyžadující operativnost téměř neprovádíte, pak je peněžní fond tím pravým nástupcem.

Vlastníte fond peněžního trhu? Využíváte jej jako alternativu termínovaného vkladu? Myslíte si, že by mohl postupně

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-66
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo získal titul Internetová banka roku?

25. 5. 2005 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Kdo získal titul Internetová banka roku?

Chcete vědět, která banka si odnese titul "Internetová banka roku"? Kdo zvítězil v hlasování čtenářů? A kdo nabízí klientům nejlevnější účet? Dozvíte se i ve kterých oblastech byly... celý článek

Internetbanking ve světle sazebníků

19. 5. 2005 | Petr Vykoukal

Internetbanking ve světle sazebníků

Důležitým parametrem jakékoliv bankovní služby je její cena. Z našeho testu vyplývá několik zajímavých věcí. Například banky často vnímané jako drahé jsou schopny nabídnout srovnatelnou,... celý článek

Banky zvyšují zisky, ale zároveň i poplatky. Proč?

8. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Banky zvyšují zisky, ale zároveň i poplatky. Proč?

Zisky tří hlavních českých bank dosáhly vloni 20 - 25 % investovaného kapitálu. Zahraniční matky mohou tedy teoreticky mít svoji investici zpět za pouhých 4 – 5 let. Banky navíc opět... celý článek

Investování, nebo sázení?

28. 1. 2005 | Lev Dvorok | 1 komentář

Investování, nebo sázení?

Banky nově lákají tzv. prémiovými vklady, které za určitých podmínek nabízejí zhodnocení např. 4,9 % p.a. Je to hodně, nebo málo a co se skrývá za těmito podmínkami? Má smysl do těchto... celý článek

Partners Financial Services