Akcie: výkonnost USA překvapila

Akcie: výkonnost USA překvapila
Americké ekonomice se v prvním čtvrtletí 2005 dařilo lépe, než se původně očekávalo. Pomalejší růst hospodářství naopak zaznamenala Velké Británie. V Německu a Itálii zase došlo k poklesu podnikatelské důvěry. Jak se tato zjištění projevila na finančních trzích?

Spojené státy

První den v týdnu navázaly americké akcie na úspěšný trend z minulého týdne. Index S&P500 (profil, názory) přidal 0,4 %, čímž se dostal na nejvyšší úroveň od března. Dow Jones Industrial Average (profil, názory) si polepšil o 0,5 % stejně jako Nasdaq Composite (profil, názory), který rostl sedmý den v řadě. Dobrá nálada pramenila z očekávání, že ve čtvrtek bude zveřejněný (oproti počátečnímu odhadu 3,1 %) vyšší růst HDP za první čtvrtletí. Indikátory přitom ukazují, že inflace by měla zůstat pod kontrolou.
Podle novin Wall Street Journal bude možná brzy výrobce počítačů Apple Computer (profil, názory) ve svých PC používat čipy společnosti Intel (profil, názory). Akcie Apple vzrostly o 5,6 %.

V úterý Wall Street vymazal počáteční ztráty poté, co byl uveřejněn zápis z posledního zasedání americké centrální banky. Z toho totiž vyplývá, že Fed bude zvyšovat úrokové sazby přiměřeným tempem. Index Nasdaq Composite vyrostl o 0,2 % a zaznamenal za poslední dny nejdéle trvající růst od prosince 1999. Společnost JDS Uniphase (profil, názory) uvedla, že za 760 miliónů dolarů koupí firmu Acterna (profil, názory). Akcie JDS Uniphase vyskočily o 5,5 %. Novou akvizici oznámila také společnost Meredith (profil, názory), za částku okolo 350 miliónů dolarů získá od společnosti Bertelsmann časopisy jako Family Circle a Parents. Akcie Meredith si polepšily o 5,5 %.

Při středečním obchodování se na trh vrátily obavy z vysoké ceny ropy, ta totiž opět přesáhla 50 dolarů za barel. Některé indikátory navíc signalizovaly, že dochází ke zmírnění výkonu americké ekonomiky. Cena akcií technologické společnosti Network Appliance (profil, názory) klesla o 4,9 %, protože zisk společnosti za první čtvrtletí bude nižší než byly odhady analytiků. Na to reagovaly akcie společností Cisco Systems (profil, názory), které klesly o 1,9 %, a akcie firmy Qualcomm (profil, názory), jež oslabily o 0,7 %.

Ve čtvrtek burzy opět posílily. Bylo zveřejněno, že růst HDP v prvním kvartále byl rychlejší než se původně odhadovalo. Výdaje spotřebitelů a snížení obchodního deficitu v březnu pomohly k růstu HDP o 3,5 % na roční bázi (oproti původně očekávaným 3,1 % z 28. dubna).

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty skoro beze změn. Vyčkávalo se, jestli ve Francií schválí, nebo nepřijme Evropskou ústavu.

Evropa

Evropské burzy nový týden odstartovaly příjemně, trhy zaznamenaly pátý růstový den v řadě. Německé akcie pozitivně ovlivnilo prohlášení německého kancléře Gerharda Schrödera o tom, že předpokládá předčasné volby. Lze tedy předpovídat, že jeho vláda bude nahrazena jinou, a to takovou, která prosazuje jadernou energii. Investoři tak nakupovali akcie společností RWE a E.ON.

V úterý došlo k vybírání zisků. Způsobily jej neočekávaný pokles důvěry německých investorů a zpráva britského Vodafone (profil, názory) o tom, že výrazně roste konkurence v sektoru mobilních telekomunikačních operátorů. Vodafone uvedl, že rostoucí konkurenční tlaky na největších trzích jako je Velká Británie a Japonsko snižují ziskovost firmy. Její akcie proto oslabily o 5,1 %.

Ve středu evropské akcie mírně klesaly, protože se projevil pomalejší růst ekonomiky Velké Británie a pokles podnikatelské důvěry v Německu a Itálii.

Čtvrtek byl pro burzy příznivý den. Dominoval mu zájem o akcie exportérů jako ASML Holding nebo BMW potom, co byl oznámeno tempo růstu americké ekonomiky.

V pátek v poledne se evropské burzy nedočkaly větších změn. Investoři se nechtěli pouštět do větších obchodů před francouzským referendem o přijetí Evropské ústavy.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: cena ropy klesá

23. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy klesá

Polovina minulého týdne přinesla největší třídenní růst cen amerických akcií za šest měsíců. Příčinou se stal příznivý vývoj inflace a klesající cena ropy. Ta se dostala na nejnižší... celý článek

Akcie: konkurenceschopnější USA

16. 5. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: konkurenceschopnější USA

Po 5denním růstu začala minulý týden cena ropy opět klesat. Na burzách se příznivě projevilo snížení obchodního deficitu USA. Evropské trhy naopak nepříznivě ovlivnila zpráva o snížení... celý článek

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

9. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu na 3,0 %. Cena ropy v New Yorku se dostala na nejnižší hodnotu za dva měsíce. Střed týdne přinesl jeden z nejlepších... celý článek

Akcie: konečně posílení

25. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: konečně posílení

Po delší době mohli investoři zase usínat spokojeni, Wall Street ve čtvrtek zažila největší zisk za rok a půl. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500 vylétla o 2,0 %... celý článek

Akcie: týden se sestupným trendem

18. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden se sestupným trendem

Burzy na začátku týdne vzrostly na základě zveřejněného zápisu Fedu, který prozradil, že se úrokové sazby nebudou zvyšovat rychlejším tempem. Nižší než předpokládaný růst maloobchodních... celý článek

Partners Financial Services