Nebankovní půjčky a jejich tajemství – jak fungují a na co dát pozor?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 14. 9. 2021
Není žádné tajemství, že podmínky pro získání nebankovní půjčky jsou v mnoha případech velmi mírné. Půjčku tak získá například i člověk s nízkým příjmem nebo se záznamem v registru. Jak nebankovní půjčky bez doložení příjmu a/nebo kontroly registru fungují a proč je lepší se jim vyhnout?
Nebankovní půjčky a jejich tajemství – jak fungují a na co dát pozor?

Zdroj: PIxaba

Komerční spolupráce

Hned zkraje je třeba podotknout, že ne každá nebankovní půjčka je automaticky nebezpečná. Společnosti nabízející jistou půjčku bez registru a příjmu však určitě nelze považovat za solidní. Často jde o firmy bez licence ČNB, což znamená, že k poskytování úvěrů nejsou oprávněny.

Druhů nebankovních půjček je celá řada. Kromě výše zmíněných existuje například víkendová půjčka ihned, kterou je možné získat ihned během víkendu, nebo půjčka v hotovosti, k jejímuž sjednání není potřeba bankovní účet.

Nebankovní společnosti nabízejí také různé účelové půjčky, například půjčku na auto. Před sjednáním úvěru na financování vozidla se určitě vyplatí použít kalkulačku pro nejlevnější půjčku na auto a nevolit hned první úvěr, který se naskytne. Přes kalkulačku je možné porovnat nabídky a najít skutečně nejlepší a nejlevnější nabídku.

Nebankovní půjčky bez doložení příjmu

Jak napovídá již sám název, nebankovní půjčka bez doložení příjmu je půjčka, pro jejíž schválení není požadováno potvrzení o příjmu. Mohou ji tak získat i lidé, kteří mají nízký nebo nulový příjem.

S nebankovními půjčkami bez doložení příjmu je spojeno riziko toho, že dlužník nebude schopen půjčku splatit. Každému je zřejmě jasné, že následovat nebude nic jiného než vysoké úroky z prodlení, poplatky za zaslané upomínky apod.

Člověk, který není bonitní (neboli úvěruschopný), by žádnou půjčku získat neměl. Banky i solidní nebankovní poskytovatelé půjček bonitu klientů prověřují, a pokud seznají, že není dostatečná, úvěr jednoduše neposkytnou.

Nebankovní půjčky bez registru a příjmu

Dalším často nabízeným nebankovními úvěrem je půjčka bez registru a doložení příjmu. Bývá označována také jako jistá půjčka bez registru a příjmu, půjčka bez prokázání příjmu a registru nebo půjčka pro dlužníky bez příjmu.

Takové půjčky jsou obecně ještě nebezpečnější než výše zmíněné půjčky bez doložení příjmu. Jsou totiž zacílené na lidi s nízkým příjmem, kteří měli nebo mají také dluhy. Některé společnosti poskytnou půjčku pouze v případě, že byl člověk zadlužen v minulosti, pro jiné nejsou překážkou ani současné exekuce nebo dluhy.

Obecně u nebankovních půjček bez doložení příjmu a kontroly registru stačí zaslat kopii občanského průkazu, mít trvalé bydliště v ČR a být plnoletý. Žádné jiné podmínky často není třeba splňovat.

Nebankovní víkendová půjčka ihned

Žadateli o víkendovou půjčku s okamžitou výplatou jsou většinou lidé, kteří se potýkají s náhlými finančními problémy. Většina bank i nebankovních společností o víkendu půjčky nenabízí, proto lze tento produkt označit za nadstandardní službu.

Jelikož bankovní transakce nemusí o víkendu proběhnout, jsou víkendové půjčky často vypláceny v hotovosti. To znamená, že zájemce podá online žádost, počká na její vyhodnocení a poté si peníze vyzvedne například na čerpací stanici nebo v trafice, která s danou společností spolupracuje.

S víkendovými půjčkami bývá spojená vysoká RPSN, stejně jako je tomu u většiny ostatních nebankovních půjček. Pokud je to jen trochu možné, je určitě lepší vyřešit špatnou finanční situaci jinak. V každém případě platí, že žadatel by si měl být absolutně jistý, že úvěr splatí včas.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Partners Financial Services