Refinancování už vyzkoušela třetina lidí se spotřebitelským úvěrem

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 2. 2022
Refinancování už vyzkoušela třetina lidí se spotřebitelským úvěrem

Zdroj: Shutterstock

O bankovní službě nazvané refinancování už slyšelo skoro devět lidí z deseti (87,3 %). Podobný podíl (89 %) souhlasí s názorem, že jde o vhodný způsob, jak ušetřit na splátkách. Ukázal to průzkum mezi tisícovkou respondentů se spotřebitelskými úvěry, který udělala Expobank CZ přes aplikaci Instant Research společnosti Ipsos.

Refinancování dosud využila téměř třetina (31,3 %) respondentů. Nejvíce z nich – 86 % – refinancovalo spotřebitelské půjčky, 35 % díky převedení doplatilo úvěr na kreditní kartě a 27 % se tak rozhodlo umořit kontokorent. Z téže skupiny respondentů jednou využilo refinancování 64 % lidí, dvakrát to bylo skoro 26 %. Třikrát nebo vícekrát refinancovalo své spotřebitelské úvěry 10 % lidí.

Zdroj: Expobank
Zdroj: Expobank
Zdroj: Expobank

V průměru každému druhému Čechovi, který refinancoval spotřebitelský úvěr, to přineslo úsporu mezi dvěma až deseti tisíci korun. Každý čtvrtý ušetřil refinancováním dokonce více než deset tisíc korun.

„Refinancování spočívá v tom, že si aktuálně splácené spotřebitelské úvěry snadno převedete do jiné banky, kde získáte lepší podmínky,“ popisuje Ondřej Makovec, vedoucí týmu spotřebitelských úvěrů v Expobank CZ. „Takže místo toho, abyste například spláceli jednu půjčku s úrokovou sazbou řekněme šest či sedm procent ročně a k tomu kreditní kartu, kde bývá roční úroková sazba kolem dvaceti procent, splácíte díky refinancování jen jeden sloučený úvěr s pevnou roční úrokovou sazbou například pouhých 3,49 procent ročně při řádném splácení. To může dělat rozdíl i desetitisíců korun,“ vysvětluje.

Průzkum také ukázal, že vedle výhodné úrokové sazby zajímají klienty při refinancování hlavně férové a srozumitelné podmínky (96 % respondentů), odměna za řádné splácení (86 %) a kompletní a jednoduché vyřízení online (84 %).

Expobank se průzkumem snaží připomenout novinku, kterou spustila na konci loňského roku: pod názvem Refixo se zaměřuje právě na refinancování, tedy převedení či sloučení spotřebitelských půjček, kontokorentů nebo kreditních karet – a to kompletně online.

Zdroj: Expobank
Zdroj: Expobank

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jako půjčka bez úroku. Mallpay převede peníze na účet

7. 2. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

Jako půjčka bez úroku. Mallpay převede peníze na účet

Platební služba Mallpay nově umožňuje poslat peníze na jakýkoliv jiný účet. V praxi tak klientům nabídne bezúročný úvěr až na 50 dnů a zkombinuje výhody odložených plateb s kreditní... celý článek

Expobank spouští Refixo. Nejlepší refinancování úvěrů, říká

13. 12. 2021 | Petr Kučera | 3 komentáře

Expobank spouští Refixo. Nejlepší refinancování úvěrů, říká

Na trh spotřebitelských úvěrů vstupuje ambiciózní nováček. Sází na snadné, plně online sjednání a nízký úrok při řádném splácení.

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

23. 11. 2021 | Martin Kovalčík | 26 komentářů

Půjčí vám 50 tisíc, zpátky chtějí 145. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

Analýza porovnává 35 poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem 15 parametrů.

Půjčky zlevňují, ale kontokorent a kreditky ne. Proč?

23. 9. 2021 | Olga Skalková | 6 komentářů

Půjčky zlevňují, ale kontokorent a kreditky ne. Proč?

U tří bank sice můžete jít na běžném účtu do minusu bez úroku, strop je ale nízko. Kontokorent jako způsob pokrytí nečekaných výdajů jinak zůstává velmi drahý.

Partners Financial Services