Omezení hypoték: Limitů bude víc. A přísnější

Petr Kielar | rubrika: Analýza | 27. 1. 2022 | 40 komentářů
Nové limity pro poskytování hypoték budou nejen přísnější, ale i složitější. Tady je přehled a kalkulačka.
Omezení hypoték: Limitů bude víc. A přísnější

Zdroj: Shutterstock

Od 1. dubna vstoupí v účinnost opatření ke stanovení horní hranice úvěrových ukazatelů č. I/2021. Půjde o první použití novely zákona o ČNB, která dává centrální bance možnost takové opatření vydávat. Dříve byly limity úvěrových ukazatelů stanoveny doporučením, které sice nemělo oporu v zákoně, ale ČNB si dokázala jeho dodržování vymoci. 

Doporučení však ČNB vydává i nadále a upřesňuje v něm další detaily, které v zákoně nejsou. Od dubna tak má platit:

Opatření doporučení obsahují především limity pro ukazatele LTVDTI a DSTI pro spotřebitelské úvěry zajištěné obytnou nemovitostí. Doporučení obsahuje navíc některé body, které se týkají úvěrů ke koupi obytné nemovitosti k pronájmu, a doby splatnosti úvěrů.

Doporučení není právně závazné, jeho dodržování bude stejně jako dříve vymáháno pouze autoritou centrální banky. Na druhé straně obsahuje přísnější limity, než právně závazné opatření.

Čím se budou banky řídit při schvalování žádostí o úvěr? Když vyjdeme z dosavadního vývoje, je pravděpodobné, že se banky podřídí nejen právně závaznému opatření, ale i přísnějšímu doporučení.

Co tedy jednotlivé normy obsahují? 

Opatření obecné povahy: měkčí limity pro mladé

Opatření v souladu se zákonem obsahuje dvě sady limitů. Jednu (méně přísnou) pro mladé, kteří nedosáhli věku 36 let a druhou (přísnější) pro ostatní žadatele o úvěr.

Rozhodující je věk žadatele v okamžiku poskytnutí úvěru. Pokud žadatelé žijí v manželství nebo v registrovaném partnerství, stačí když věkový limit splňuje jeden z nich. Horní hranice jednotlivých ukazatelů jsou uvedeny v následující tabulce.

Limity úvěrových ukazatelů podle opatření obecné povahy od 1. dubna

 LTVDSTIDTI
Pro mladé do 36 let90 %50 %9,5
Pro ostatní80 %45 %8,5

Zákon také stanoví, že banka smí uvedené limity překročit, ale pouze v omezeném rozsahu. Objem úvěrů, který nesplňuje limity dané opatřením, nesmí překročit 5 %; banka poskytující úvěr musí tyto úvěry evidovat a zdůvodnit jejich poskytnutí. Pětiprocentní limit se vztahuje k objemu úvěrů poskytnutých v předchozím kalendářním čtvrtletí.

Doporučení měří všem stejným metrem

Doporučení upřesňuje některé postupy a limity dále zpřísňuje. Přitom používá tři stupně varování.

  1. Nejměkčím je doporučení posuzovat žádosti o úvěr vysoce obezřetně.
  2. Pokud má být banka přísnější, je doporučeno při posuzování žádostí postupovat obzvláště obezřetně.
  3. Nejtvrdším stupněm je prostý zákaz.

Zákaz LTV nad 100 %

Tvrdý zákaz se týká úvěrů s hodnotou LTV nad 100 %. Takové úvěry by podle doporučení neměly být poskytovány vůbec, a to ani v rámci pětiprocentní výjimky, kterou jinak zákon povoluje.

Obzvláště obezřetně postupovat u výjimek

Obzvláště obezřetný postup je doporučován v případech, kdy hodnota některého z ukazatelů LTV, DTI či DSTI překročí limit stanovený opatřením. Takový úvěr je podle zákona možno poskytnout v rámci pětiprocentní výjimky.

Vysoce obezřetně

Doporučení dále obsahuje seznam situací, ve kterých by poskytovatelé úvěrů měli postupovat vysoce obezřetně:

  • Pokud je LTV vyšší než 80 %.
  • Pokud DTI převyšuje hodnotu 8.
  • Pokud DSTI překračuje 40 %. Při výpočtu DSTI by navíc měla být úroková sazba úvěru navýšena o nejméně dva procentní body.

Zejména poslední bod posunuje požadavky na příjmy žadatele podstatně výše, než opatření. Podle opatření je hodnota DSTI 45 %, pro mladé dokonce 50 %. V doporučení však najdeme hodnotu 40 %, navíc vypočítanou při úrokové sazbě zvýšené o dva procentní body. 

Kalkulačka

Zdroj: Shutterstock
  • Kalkulátor počítá limity LTV, DTI a DSTI.
  • Na začátku si zvolte, jestli chcete ta aktuální, nebo platná od dubna.

Spočítejte mi to!

Jak citelná je to změna, si ukážeme na následujícím příkladu.

Úvěr ve výši čtyři miliony korun s dobou splatnosti 20 let má při úrokové sazbě 3 % měsíční splátku 22 184 Kč. Když zvýšíme úrokovou sazbu o dva procentní body na 5 %, dostaneme měsíční splátku 26 398 Kč. To se přirozeně projeví v ukazateli DSTI. Pokud vyjdeme z čistého měsíčního příjmu 50 000 Kč, dostaneme v prvním případě DSTI 44 %, zatímco ve druhém případě je DSTI 53 %. Při sazbě 3 % tedy žadatel vyhovuje i přísnějšímu limitu pro žadatele od 36 let výše. Při zvýšené sazbě 5 % se však dostaneme i nad limit 50 %, který je určen pro mladé do 36 let. V doporučení je navíc limit ještě nižší: 40 %.

Podle doporučení tedy smí banka úvěr poskytnout, ale musí postupovat vysoce obezřetně.

Příklad výpočtu úvěrových ukazatelů:

  • Hodnota nemovitosti: 5 mil. Kč
  • Čistý měsíční příjem žadatele: 50 000 Kč
  • Výše úvěru 4 mil. Kč
  • Úroková sazba úvěru 3 % p. a.
  • Doba splatnosti 20 let
  • Měsíční splátka úvěru (při sazbě 3 %) 22 184 Kč
  • Měsíční splátka úvěru (při sazbě 5 %) 26 398 Kč

Hodnoty úvěrových ukazatelů: 

  • LTV 80 %
  • DTI 6,7
  • DSTI (při sazbě 3 %) 44 %
  • DSTI (při sazbě 5 %) 53 %

Prozatím není zřejmé, jaký bude mít toto zpřísnění dopad. Doporučení nezakazuje poskytovat úvěry, které tento přísnější požadavek nesplní, takové případy mají být pouze posuzovány vysoce obezřetně. Jak si to jednotlivé banky přeloží, je věc druhá.

Doba splatnosti a další

Stejně jako předchozí verze, i aktuální doporučení obsahuje také řadu dalších bodů, o kterých se příliš nemluví a s jejichž dodržováním zřejmě nejsou problémy. Jmenujme především dobu splatnosti hypotéky, která by neměla přesahovat horizont ekonomické aktivity klienta a neměla by být delší než 30 let. Úvěr by tedy měl být splacen dříve, než dlužník dosáhne důchodu.

Co přijde v dubnu?

Od 1. dubna můžeme očekávat přísnější postupy bank i dalších poskytovatelů úvěrů. Dramatické změny to však zřejmě nebudou.

Banky mají ve vlastním zájmu nastavené procesy, kterými posuzují schopnost dlužníka splatit poskytnutý úvěr. Ani dnes, kdy limit DSTI není stanoven, neposkytují úvěry žadatelům, kteří by na měsíční splátku potřebovali celou výplatu.

Problém je pouze v tom, že banka je schopna posoudit velké množství jednotlivých detailů, zatímco opatření i doporučení ČNB jsou obecné, plošné. Nutně tedy bude docházet k situacím, kdy banka posoudí žadatele jako ekonomicky zdravého a schopného úvěr splácet, ale přesto neprojde některým z nastavených limitů. Pro takové případy je zde možnost výjimky.

Pro běžného žadatele se situace stává opět o něco složitější. Proto jsem upravil kalkulátor LTV, DTI a DSTI tak, aby ukazoval limity dané opatřením a současně upozorňoval na možné překročení limitů daných doporučením.

Navíc je zde možnost zvolit, kterou sadu parametrů má kalkulátor pro výpočet použít. K dispozici je jak sada s aktuálně platnými limity, tak i limity platné od dubna. Kalkulátor vypočítá maximální výši úvěru který smí banka podle opatření poskytnout, aniž by sáhla k pětiprocentní výjimce.

Současně se zobrazí upozornění na případné překročení limitů, které jsou uvedeny v doporučení. Kalkulátor také poradí, který z parametrů je omezující, neboli co je třeba změnit, abychom mohli dostat vyšší úvěr. 

Kalkulátor maximální výše úvěru

Zdroj: Shutterstock
  • Kalkulátor počítá limity LTV, DTI a DSTI podle pravidel České národní banky.
  • Na začátku si zvolte, jestli chcete ta aktuální, nebo platná od dubna.
  • Nastavte si, kolik vyděláváte a jakou nemovitost můžete dát bance do zástavy.
  • Podle doby splatnosti úvěru a úrokové sazby vám kalkulátor vypočítá maximální výši úvěru.

Spočítejte mi to!

Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2022 15:09

Citace - deprese / 27.01.2022 15:03

Na tu myčku, pračku máš peníze bokem na těch 2-3% rezerva. Nevím jak ty, každý rok je valorizace platu, takže nehrozí hypotéku postupně zaplatit a nečekat, že mi pronajímatel zvýší nájemné nebo mě vyhodí z bytu.

rezera 2 - 3% z hypotéky měsičně jako rerezva? :-D tzn při splátce 13k si odkládáš 390 Kč... No pěkný na novou kuchyň v ceně 100 000 by jsi takto odkládal 250 měsíců (slabých 21 let!)... A na indukční desku v ceně 15k jenom 39 měsíců (3,3 roku!!) jo, finanční negramota. A ano, a myslíš si, že každému přidají nad inflaci? Teď je inflace kolik 8%? Takže každá firma přidá třeba 10%..?

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 1. 2022 12:25, deprese

V menším okresním městě koupíš 2+1 kolem 230000 a průměrná mzda není problém.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services