Sankce za pozdní splácení úvěrů dostaly strop. Platí i pro OSVČ

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 4. 2020 15:12 aktualizováno 16. 4. 2020 19:05
Sankce za pozdní splácení úvěrů dostaly strop. Platí i pro OSVČ

Zdroj: Shutterstock

Poslanci schválili další pomoc pro lidi, kteří mají kvůli dopadům koronaviru problém s dluhy. Novela zákona o spotřebitelském úvěru zastropovala maximální výši sankcí za opožděné splátky. A limit nově bude chránit i podnikatele.

Návrh už podpořili i senátoři a bude účinný hned poté, co vyjde ve Sbírce zákonů. To se stane zřejmě na začátku příštího týdne poté, co podepíše prezident. Schválená pravidla mají platit i po ukončení nouzového stavu.

Jaké změny tedy novela přináší?

Při prodlení delším než 90 dnů nebude výše smluvní pokuty moci přesáhnout 0,1 % denně (36,5 % ročně) z dlužné částky. Součet všech smluvních pokut přitom nesmí přesáhnout polovinu z celkové výše jistiny. Takový limit už dnes platí pro spotřebitele, nově se vztahuje i na živnostníky.

Další nový strop platí pro spotřebitele i živnostníky, a to v situaci, kdy budou v prodlení se splácením nad 90 dnů. V takových případech úvěrové firmy nebudou moci účtovat smluvní úrok vyšší jak zákonný úrok z prodlení, v současnosti tedy devět procent ročně (reposazba ČNB zvýšená o osm procentních bodů).

Po zastropování tak budou mít věřitelé u spotřebitelů i živnostníků v součtu nárok na sankce v celkové roční sazbě maximálně zhruba 55 procent (pokuta + smluvní úroky + úroky z prodlení). Když tedy někdo nedokáže splácet rok třeba stotisícový úvěr, tak bude mít úvěrová firma nárok až na zhruba 55 tisíc korun.

„Lze se domnívat, že úročení dluhu v prodlení na úrovni cca 54,5 % p.a., je úročením dostatečným, zajišťujícím věřiteli v případě vymožení dluhu zisk i za dobu prodlení dlužníka,“ uvádí ministerstvo financí v odůvodnění návrhu.

Podle analytika Davida Borgese ze společnosti Člověk v tísni dosud smluvní úroky v případě bank a velkých nebankovních společností nepředstavovaly v případě problémů se splácením pro dlužníky zásadní zátěž. U drahých nebankovních půjček je tomu podle něj jinak a výjimkou nejsou ani půjčky, u kterých sankční úroky stoupají nad úroveň 100 procent ročně.

Schváleno!

Poslanci schválili zákon, který lidem umožní snadno přerušit splácení hypoték a spotřebitelských úvěrů. Připravili jsme odpovědi na časté otázky.

Na odložení splátek už máte nárok ze zákona. Projděte si podmínky


Poslanci schválili jednorázový příspěvek 25 000 korun pro podnikatele. Kdo na něj dosáhne a jaké jsou podmínky? Projděte si odpovědi na časté otázky kolem programu Pětadvacítka.

Pětadvacet tisíc pro OSVČ. Schváleno, tady jsou podrobnosti

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám další zajímavé rozhovory ani důležité aktuality! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Partners Financial Services