Fio rozšiřuje bankovní identitu. Prokážete se i firmám

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 15. 5. 2023
Fio rozšiřuje bankovní identitu. Prokážete se i firmám

Zdroj: Bankovní identita

Klienti Fio banky už můžou využívat bankovní identitu nejen pro komunikaci se státní správou, ale taky s komerčními subjekty, oznámila dnes banka. Mezi firmy, u kterých člověk může svoji identitu doložit pomocí BankID, patří například i zdravotní pojišťovny, poskytovatelé energií, zařazují se i telefonní operátoři.

Fio banka spustila službu bankovní identity loni. Ovšem přistupovat s ní šlo zatím jen ke službám státu. Teď její zákazníci můžou stejným způsobem přistupovat i ke službám soukromých firem. Do Bank iD zapojeno je zapojeno přes 150 komerčních subjektů z oblasti zdravotnictví, energií, telekomunikací a dalších. Elektronická identita zajišťuje navíc přístup nejen k online službám, využít se dá i v hmotném světě: umožňuje nonstop nakupování v některých prodejnách se samoobslužným provozem.

Bankovní identitu od Fio má aktivní víc než 600 tisíc zákazníků banky. Využilo ji téměř 70 tisíc z nich. Zájem o ni rostl nejvíc v souvislosti s podáváním daňového přiznání, žádostí o jednorázový příspěvek na děti nebo žádostmi o voličské průkazy. Mezi dlouhodobě nejoblíbenější služby patř Portál občana a ePortál ČSSZ. 

V letošním roce se projevil silný vliv povinných datových schránek pro OSVČ a další subjekty, kterým bankovní identita přináší možnost jednoduššího přihlašování.

Bankovní identita může sloužit obousměrně. Subjektem, vůči kterému se dá využít jako prostředek identifikace, může být samozřejmě i banka. Do budoucna plánujeme využít její výhody i z druhé strany a umožnit jejím prostřednictvím zájemcům o naše služby opět o něco pohodlnější zakládání účtů,“ říká obchodní ředitel Fio banky Jan Bláha.

Bankovní identitu dnes nabízí devět bank. Přístup ke službám státu i komerčních firem jich umožňuje sedm: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio, Komerční banka, Moneta a Raiffeisenbank. Zatím jen pro komunikaci se státem ji nabízejí Creditas a UniCredit. Další banky zatím BankID nemají, o jejím zavedení ale mluví mBank

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 10 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Partners Financial Services