Jak nepřijít o dovolené o stovky korun

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 23. 7. 2008 | 1 komentář
Jak nepřijít o dovolené o stovky korun
Před dovolenou se vyplatí kromě balení kufrů věnovat čas i vlastní domácnosti, která zůstane na pár týdnů prázdná. Ušetřit se tím dají nemalé peníze za vodu a elektřinu a předejít se dá i ztrátám, které může napáchat zloděj.

Po dobu, kdy zůstane o dovolené byt prázdný, ušetří tříčlenná rodina denně zhruba 300 až 400 litrů vody (denní spotřeba 100 – 135 litrů vody na osobu). Zbytečnou ztrátu v rodinném rozpočtu však v opuštěné domácnosti mohou přinést netěsnící kohoutky i protékající toaleta.

Co stojí voda

Litr vody přijde v Česku zhruba na čtyři až šest haléřů včetně DPH. Například v Praze stojí kubík vody (1 m3 = 1 000 litrů) včetně stočného letos 53 koruny, v Hradci Králové 56,60 Kč a v Karlových Varech přijde kubík na 47 korun.

Podle vodohospodářů může jedním kapajícím kohoutkem uniknout denně 20 až 50 litrů vody ( 20krát 5 haléřů za litr vody = 1 Kč/den). Splachovačem dokáže protéci zbytečně 150 litrů vody (150krát 5 haléřů za litr vody = 7,50 Kč/den), ale dokonce i jeden až dva kubíky vody za den.

Za dva týdny dovolené tak může protékající toaleta a jeden netěsnící kohoutek přijít na 700 až 1400 korun. Vždy se proto vyplatí zavřít před odjezdem na dovolenou i hlavní uzávěr vody.

Elektřinu zcela vypnout, ale velmi často není dost dobře možné. Už třeba proto, že je v bytě plná mraznička. Pokud mrazničku musíme nechat běžet i po dobu dovolené, je užitečné ji alespoň před odjezdem odmrazit. Velká námraza na mrazících roštech tepelně izoluje a tím snižuje chladící výkon. Odborníci uvádějí, že námraza větší než 3mm zvyšuje spotřebu energie až o 75 procent.

Velká námraza v energeticky úsporné kombinované ledničce třídy A o 250 litrech s malým mrazícím boxem o objemu 60litrů (denní spotřeba 0,44 KWh) tak může zdražit její denní provoz o jednu korunu a padesát haléřů, což je za čtrnáct dnů navíc zbytečně 21 korun. U obdobné starší lednice s mrazákem třídy C, která denně spotřebuje asi 0,71 KWh energie, může námraza zdražit denní provoz o 2,50 Kč a za dva týdny o 35 korun. U velkých mrazáků mohou být ztráty ještě vyšší.

Češi a dovolená

Za dva prázdninové měsíce červenec a srpen si Češi každoročně vyberou polovinu dovolených z celoročního celkového počtu, který činí 9,4 milionů dovolených. Podle odhadů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se letos díky silné koruně očekává, že za zahraniční dovolenou vydá průměrný Čech 15 tisíc korun

Kolik stráví Češi ročně dovolených
v zahraničí 4,5 milionu
v tuzemsku 4,9 milionu
Celkem 9,4 milionu
zdroj: Český statistický úřad, údaje za rok 2007

Pořádným "žroutem energie" je rovněž audiovizuální technika v pohotovostním režimu. Televize, rádio nebo DVD čekající na to, až je majitel spustí dálkovým ovladačem, dokážou spotřebovávat poměrně slušnou porci energie. Podle odborníků to může být někdy až 50 procent spotřeby elektřiny v provozním režimu. Proto je užitečné naučit se vypínat tyto elektropřístroje hlavním vypínačem a vyřazovat je tak z pohotovostního režimu. Nejen o dovolené, ale v průběhu celého roku se tím dají ušetřit další peníze.

Před odjezdem z domova na více dní je také dobré nechat v bytě svítit malé úsporné světlo, aby každodenní tma v oknech nepřilákala bytové zloděje. Například úsporná 9 wattová zářivka, která má svítivost jako 25 wattová žárovka, prosvítí za rok zhruba jen 14 korun. Úsporná 15 wattová zářivka nahrazující 60 wattovou žárovku prosvítí ročně asi 22 korun. Jde o haléřovou investici, která může alespoň částečně ochránit byt či dům.

Na prázdné obydlí může bytového zloděje upozornit i plná poštovní schránka. Její pravidelné vybírání je proto lépe svěřit sousedům, nebo si případně nechat posílat poštu na letní adresu či uschovat na poště.

Dalším základním kamenem kvalitní ochrany bytu či domu je také dobrá pojistka. Před odjezdem je přitom praktické myslet i na to, aby fotodokumentace cennostíbyla uložená na bezpečném místě a případné pojistné plnění tak mohlo proběhnout bez potíží a v plném rozsahu.

Klíče od dočasně opuštěné domácnosti je užitečné svěřit příbuzným, přátelům nebo důvěryhodným sousedům. Rozhodně se totiž vyplatí když někdo může byt či dům alespoň jednou týdně zkontrolovat, zda je v něm vše v pořádku. Dá se tak zabránit i případným škodám v domácnosti. Například delším výpadkem proudu nebo poruchou mrazničky se může zcela zkazit nejen samotný obsah, ale poničit třeba i koberec, podlaha a okolní nábytek.

Po dobu dovolené je možné dočasně odpojit i pevnou telefonní linku. Tím se dá předejít nečekaně vysokému účtu za telefonáty zloděje nebo nespolehlivého souseda či příbuzného s klíčem od prázdného bytu. Například operátor O2 dočasně odpojí linku až na půl roku. Nesmí na ni ovšem být napojený internet nebo televize. Odpojení se objednává telefonicky, proběhne do dvou dnů od nahlášení a operátor si pak účtuje za telefon o 125 korun měsíčně méně. Jakmile objednaný termín uplyne, telefon začně opět fungovat. Ti, kteří mají kombinovanou službu a k telefonní lince mají připojený například internet, mohou situaci alespoň řešit tak, že telefonní přístoj odpojí a schovají.

Už se vám některá tato opatření při odjezdu na delší dobu vyplatila? Máte ještě i jiná doporučení k ušetření nákladů? Podělte se o názor či zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

Mít pojištěnou domácnost a při škodné události dostat málo nebo nic je snadné. Stačí nepřečíst si pojistné podmínky psané drobným písmem.

Pojištění domácnosti a nemovitosti v kostce

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 5 komentářů

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

25. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

Rostoucí ceny energií zatím Čechy příliš k šetření nemotivují. O úsporách přemýšlí většinou jen ti, kdo musejí obracet každou korunu v rodinném rozpočtu a nic jiného jim nezbývá. S... celý článek

Na co všechno se vztahuje pojištění domácnosti

18. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Partners Financial Services