SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo
Rostoucí ceny energií zatím Čechy příliš k šetření nemotivují. O úsporách přemýšlí většinou jen ti, kdo musejí obracet každou korunu v rodinném rozpočtu a nic jiného jim nezbývá. S námi si teď můžete spočítat, kolik vody proteče vašimi kohoutky.

Šetření energií je na první pohled drahé. To od úspor řadu lidí odradí, shodují se oslovení experti. Týká se to především elektrické energie. Klasickým příkladem může být žárovka. Zatímco obyčejnou žárovku lze koupit už za patnáct korun, cena kvalitních úsporných žárovek začíná někde na desetinásobku této hodnoty. Vybavit jimi celý byt vyjde i na několik tisíc korun.

"Právě vysoké pořizovací náklady jsou často hlavním argumentem, proč si nelámat hlavu počítáním doby, za kterou se cena nových žárovek v úspoře za elektřinu vrátí," říká analytik České energetické agentury Martin Fiala. Přitom návratnost takové investice je podle Iniciativy pro energeticky úsporné osvětlování ELI rychlá. Náklady na jednu úspornou zářivku o příkonu 23 W, která nahradí běžnou žárovku o příkonu 100 W, se vrátí při letošních cenách elektřiny pro domácnosti už za půl roku. A to jen při třech hodinách provozu žárovky denně.

Osvětlení ovšem tvoří menší část energie, kterou domácnost spotřebuje. Větší část úspor lze hledat u elektrických spotřebičů. "Pouhé vypínání elektroniky z pohotovostního, tzv. stand-by, režimu ve všech evropských domácnostech by podle Evropské komise uspořilo tolik energie, kolik vyrobí za rok dvě elektrárny velké jako Temelín," tvrdí mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Za Česko podobná čísla neexistují. Ministerstvo se podobným porovnáním nezabývá, vysvětluje Kašpar. Místo toho se snaží vytvářet podmínky, aby domácnosti elektřinou šetřily. Na vlastní osvětu o metodách úspor elektřiny ale ministerstvo nemá peníze. Ministerská snaha tak končí u podpory Národní sítě ekologických poraden STEP a středisek ekologické výchovy. V poradnách sítě STEP sice lidé dostanou detailní informace o znečištění přírody, konkrétní rady a propočty, jak šetřit elektřinou ale nikoli.

Lepším zdrojem informací jsou energetické agentury, které postupně vznikají v krajích. Zaměřují se však zatím především na úspory elektrické energie ve velkých továrnách. "Chceme založit Krajskou energetickou agenturu, která bude pomáhat s úsporami energie zejména ve veřejné správě," vysvětluje další úkol agentur Šárka Swiderová, mluvčí Moravskoslezského kraje. Občanům agentury nabízejí alespoň rady a navedou je na zdroje informací, které mohou s šetřením pomoci.

V Chánově dává radiátor teplo i vodu
Obyvatelé mostecké čtvrti Chánov vymysleli unikátní způsob, jak ušetřit za teplou vodu.
Podobná situace jako u šetření elektřinou panuje i u pitné vody. I zde platí, že spotřebitel nemá výrazný motiv k úsporám. Ve srovnání se světem navíc Češi ve spotřebě vody spíše zaostávají. Průměrný Čech vypustí z kohoutku 120 litrů za den. V USA je to pětkrát více. Evropský průměr se pohybuje mezi 150 a 200 litry denně.

Pokud čtyřčlenná rodina spotřebuje v průměru kolem pěti set litrů vody denně, zaplatí ročně za vodné a stočné zhruba devět tisíc korun. Když se bude snažit šetřit, za měsíc do jejího rozpočtu přibude zhruba padesátikoruna. A to je pro málokoho argument, aby si koupil nová těsnění pro kohoutky nebo uvažoval o způsobu, jakým si čistí zuby nebo myje nádobí.

Úsporám vody paradoxně nepřeje ani fungování některých vodárenských firem. Třeba největší tuzemská vodárenská společnost - Severočeské vodovody a kanalizace patří necelým pěti stovkám obcí a měst. Její loňský zisk přes 350 milionů korun půjde do oprav vodárenského systému. Pokud by se šetřilo, zisk by byl menší a opravilo by se méně trubek.

Obce tak vlastně nemají moc důvodů, proč přesvědčovat obyvatele, aby vodou šetřili. Minimálně do okamžiku, než podzemní zdroj pitné vody pro obec začne vysychat. Až pak se na úředních vývěskách objeví výzvy k maximálnímu šetření.

Další růst cen energií možná ochotu lidí šetřit změní. Podle nového předsedy představenstva RWE Transgas Martina Hermanna lze na trhu s plynem v ČR očekávat postupný růst cen. Do pěti let by se cena plynu pro domácnosti měla vyrovnat s těmi v sousedním Rakousku a Německu. Dnes platí Češi o pětinu méně než Rakušané a o třetinu méně než Němci. Na více než dvojnásobek by mohla poskočit cena vody, a to už za tři roky. "Abychom dostáli závazkům vlády vůči Evropské unii, bude se cena vody muset vyšplhat nad sto korun za metr krychlový," nechal se opakovaně slyšet Miroslav Harciník, ředitel Severočeské vodárenské společnosti. Naráží na závazek vybudovat čističky odpadních vod i v malých obcích, což bude stát miliardy korun. V případě elektřiny hovoří elektrárenská společnost ČEZ o růstu ceny o pětinu už pro příští rok.

Počítat při nákupu žárovek či vypínat elektroniku se tak může brzy opravdu vyplatit.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Jak šetříte na spotřebě energií vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2007 13:44, Michal

Čistě teoreticky a ve specifických případech tomu tak být může, ale tady to není ten případ. Zaprvé to, že ty osobně budeš šetřit, ČEZ, narozdíl od tebe, nijak nepocítí a už vůbec tio to nebude individuálně promítat do ceny. Za druhé, i při šetření bude celková spotřeba růst. Zaprvé přibývá odběratelů a za druhé se zvyšuje energetická náročnost, což se ale přitom s šetřením nijak nevylučuje (šetření nutně neznamená snížení spotřeby, ale třeba jen stabilizaci nebo spomalení růstu).
Jinak nevím, v čem by měla být uvedená aukce fingáč?? To jako, že tam někldo nekupoval elektřinu, kerej nepotřebuje? A co pak s ní dělá? Nicméně budoucí energetická burza bude v tomto směru přece jen transparentnější.
Ji nak svým nářkům ohledně ceny energií a zisků akcionářů nejlíp předejdete tím, že se stanete jedním z nich a naopak se budete ze zvyšující se ceny radovat. Problém to žádnej není. ;-)

Zobrazit celé vlákno

+71
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2007 18:05, alebi

Já už šetřím na všem, co se dá, protože ani jinak se svou minimální mzdou vyžít nemohu, ale stejně mám pocit, že stále je to k ničemu. Zase bude příští rok všechno dražší a plat stále mizerný. A nejvíc mě štve, že doplácím i na jiné, když bydlím v paneláku a nemáme měřáky na topení. Pak já můžu šetřit a soused má celou zimu otevřená okna a platíme stejně. A samozřejmě, že on a jemu podobní měřáky nechtějí. Když už naše vláda nařídila před pár roky osazení termoregulačních ventilů, ať taky nařídí instalaci měřáků. Vím, že můj soused je bohatý, a těch asi čtyř - pěti set korun je mu úplně fuk, ale pro mě je to částka na potraviny na čtyři dny.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Plyn od jiného dodavatele? Možné to je, ale nejspíše neušetříte.

20. 3. 2007 | Dana Chytilová

Plyn od jiného dodavatele? Možné to je, ale nejspíše neušetříte.

Od 1. ledna 2007 mají všichni koneční odběratelé plynu včetně domácností právo na bezplatnou změnu dodavatele, a tím i možnost ovlivnit část svých celkových nákladů za dodávku plynu,... celý článek

Odhalte některá tajemství elektrické energie

19. 2. 2007 | Dana Chytilová | 1 komentář

Odhalte některá tajemství elektrické energie

Víte, jak společnosti určují cenu elektřiny pro jednotlivé sazby? Jak je možné, že vám "vypínají" topení, kdy chtějí? Využili jste loni možnosti přejít k jinému dodavateli elektrické... celý článek

Kolik letos zaplatíme za plyn a elektřinu?

13. 2. 2007 | Dana Chytilová | 1 komentář

Kolik letos zaplatíme za plyn a elektřinu?

Zdá se vám, že platba za spotřebovanou energii vaší domácností spolkne příliš mnoho z rozpočtu? Nechápete, proč se elektřina pořád zdražuje, zatímco plyn už podruhé zlevnil? Považujete... celý článek

Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

30. 3. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

Jaký je rozdíl v cenách při vytápění tepelným čerpadlem, plynem nebo elektřinou? Kdy požádat o dotaci na tepelné čerpadlo? Tématu jsme se již věnovali, dnes však nahlédneme pod pokličku... celý článek

Vytápíte elektřinou? Připravte peněženky na trojnásobné zvýšení cen

16. 2. 2006 | Dana Chytilová

Vytápíte elektřinou? Připravte peněženky na trojnásobné zvýšení cen

Smířili jste se letos s oznámeným 9% nárůstem cen elektrické energie? Budete těžko na toto zdražení hledat peníze? A co byste řekli zdražování 2x až 3x vyššímu? Distributoři si s námi... celý článek

Partners Financial Services