Konec otravného volání. Stopka na telemarketing definitivně prošla

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 15. 9. 2021 | 53 komentářů
Firmy budou moci volat jen lidem, kteří s tím předem výslovně souhlasili. Podle dosavadních pravidel to bylo obráceně.
Konec otravného volání. Stopka na telemarketing definitivně prošla

Zdroj: Shutterstock

Poslanci dnes definitivně schválili novelu zákona o elektronických komunikacích. Ta má mimo jiné změnit situaci u nevyžádaného marketingu přes telefon. Cílem je skoncovat s obtěžujícími hovory, které nabízejí třeba levnější energie nebo neodolatelné investice. Novelu poslanci schválili v původní sněmovní verzi a odmítli senátní zásahy, mezi nimiž byly i mírnější pravidla pro telemarketing. 

Zákon, který začne platit od začátku roku 2022, u každého automaticky předpokládá, že nechce podobné hovory dostávat. Firmy budou moci volat jen lidem, kteří s tím dopředu dají souhlas u svého poskytovatele služeb elektronických komunikací, tedy nejčastěji u mobilního operátora. Zástupci call center proti těmto pravidlům protestovali – bojí se totiž o svůj byznys a o to, že nová pravidla budou v praxi těžko vymahatelná.

Dnes platí opačná pravidla: Firmy mohou volat s nabídkami, komu chtějí, pokud u něj poskytovatel služeb elektronických komunikací nemá v registru záznam, že si to nepřeje. Už nyní tedy můžete říci svému operátorovi, že si telemarketing nepřejete – a ten to pak zaznamená do takzvaného účastnického seznamu.

ČD promoZdroj: České dráhy

Na rodinnou dovolenou můžete jet i ekologičtěji. Vlak je ohleduplnější k přírodě a má spoustu dalších předností. Tady se dozvíte, jaké to jsou. (PR)

Nový zákon má situaci otočit. Automaticky se začne u všech lidí předpokládat, že s telemarketingem nesouhlasí. Když o nevyžádané nabídky někdo bude stát, bude to muset oznámit svému operátorovi. I s novými pravidly vás pak mohou kontaktovat firmy, s nimiž už smluvní vztah máte. Vaše banka nebo třeba operátor vám tak dál budou moci nabízet novou půjčku nebo třeba tarif. Stížnosti na porušení pravidel mají dál řešit Český telekomunikační úřad a Úřad pro ochranu osobních údajů.

Stejný princip nastavuje novela také pro provozovatele internetových stránek, zejména v oblasti zpracování osobních údajů. Takzvaný opt-in režim zde zavádí pro cookies a další sledovací technologie. Stránky podle novely nebudou automaticky moci sbírat informace o návštěvnících, ale musí od nich nejdříve získat aktivní souhlas. Dnes to většinou funguje tak, že vás stránka sleduje a jen si řekne o souhlas.

„Provozovatelům webových stránek to značně komplikuje situaci, nadále se už nebudou moci spoléhat na pasivitu uživatelů. Vyžadován bude jejich aktivní souhlas. To v podstatě znamená přípravu nových textací souhlasů i seznamů třetích stran, kterým budou údaje získané z cookies předávány za účelem marketingu,“ vysvětluje Michal Nulíček, partner advokátní kanceláře Rowan Legal.

Novela také do českého práva zavádí evropský kodex pro telekomunikace, který má mimo jiné umožnit určení nových kmitočtových pásem pro sítě 5G nebo zajištění jednotného trhu a rovných podmínek na něm.

„Schválený zákon urychlí v dílčích případech výstavbu vysokorychlostních sítí o tři až dvanáct měsíců. Podle našich analýz díky tomu získá připojení ročně až šedesát tisíc domácností navíc,“ předpovídá Martin Orgoník, člen představenstva České asociace elektronických komunikací.


Podrobně o konci otravného volání:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+146
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 53 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 9. 2021 17:59, Darina

Konečně se mi přestane stávat, že nebudu přicházet o důležité hovory, protože budu moci automaticky predpokladat, že se nejedná o obtěžování.

+100
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 9. 2021 1:13, Miroslav

Jsou si páni poslanci vědomí toho, že desítky tisíc lidí v telemarketingu připraví o práci.

-185
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (53 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services