Jak koupit dovolenou? Projděte si rady od ministerstva

jih | rubrika: Aktuality | 4. 7. 2019

Ministerstvo pro místní rozvoj nabádá lidi, aby byli obezřetní při nákupu dovolené. Pořadatelem zájezdu může být pouze cestovní kancelář. Cestovní agentura může prodej zájezdu pro cestovní kancelář zprostředkovat, není však oprávněna zájezdy pořádat.

Jen v případě koupě zájezdu pořádaného cestovní kanceláří bude zákazník požívat vysoké úrovně ochrany. Je například zajištěn jeho návrat zpět do vlasti v případě úpadku cestovní kanceláře, nebo že budou zákazníkům vráceny všechny vložené finance a že cestovní kancelář zákazníkovi pomůže v případných nesnázích,“ upozorňuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Zájezd si může zákazník od cestovní kanceláře zakoupit dvěma způsoby, a to buď koupí zájezdu přímo od cestovní kanceláře, která je pořadatelem zájezdu, nebo koupí zájezdu prostřednictvím cestovní agentury. Pro oba případy platí, že zákazník musí být, než si zájezd závazně objedná, nebo před uzavřením smlouvy o zájezdu, informován o způsobu zajištění pro případ úpadku.

Vyžadujte proto po prodejci, aby vám před koupí zájezdu předal standardizovaný formulář, v němž jsou všechny potřebné informace a údaje o pořadateli zájezdu,“ říká ministerská mluvčí Veronika Vároši.

Podle ní by si měl každý v seznamu cestovních kanceláří, který vede ministerstvo pro místní rozvoj, ověřit, že pořadatel vybraného zájezdu je cestovní kanceláří a že tato cestovní kancelář má splněny všechny požadavky vztahující se k zajištění pro případ svého úpadku. Smlouva o zájezdu musí být vždy uzavřena jménem cestovní kanceláře, která zájezd pořádá.

Tip: Chcete dovolenou, šéf je proti. Na co máte nárok?

Cestovní kanceláře si podle ministerstva mají lidé ověřovat i jinak. „Doporučujeme, aby si spotřebitelé před výběrem cestovní kanceláře ověřili její důvěryhodnost, např. prostřednictvím uživatelských hodnocení jiných zákazníků. Stejně tak je vhodné vyhledat si před podpisem smlouvy nezávislé informace a hodnocení hotelů nebo dalších služeb, které jsou součástí zájezdu,“ říká Vároši.

Pokud si pro svou dovolenou zvolíte zájezd organizovaný zahraniční cestovní kanceláří, požádejte rovněž o doklad o pojištění proti úpadku, případně jeho ekvivalent (např. bankovní záruka), vydaný v zemi původu cestovní kanceláře,“ dodává mluvčí.

V případě, že zájezd nesplňuje podmínky sjednané ve smlouvě, je vhodné služby reklamovat již na místě u delegáta cestovní kanceláře a požadovat nápravu. Není-li přesto náprava zjednána, lze služby reklamovat u cestovní kanceláře i po návratu.

V případě sporu o oprávněnost reklamace se lze s žádostí o mimosoudní řešení spotřebitelského sporu obrátit na Českou obchodní inspekci, v případě cestovních kanceláří z jiných evropských států pak na Evropské spotřebitelské centrum,“ upozorňuje Vároši.

Nezapomeňte na cestovní pojištění!

Srovnáme i sjednáme

Čekají vás cesty? Potřebujete se na chvíli se utrhnout a vyletět ven z rodné kotlinky?

Určitě se vám bude hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může pro vás mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vaším potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tady můžete za pár minut online sjednat.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services