Nejlepší bezpracný přivýdělek: změna dodavatele energií

Rok co rok vás trápí účet za energie? Možná jste i uvažovali o tom, že si najdete vedlejšák, abyste všechno zaplatili bez újmy na rodinném rozpočtu. Podívejte se ale napřed, jestli nemůžete uspořit výměnou dodavatele energií.
Nejlepší bezpracný přivýdělek: změna dodavatele energií

Webové srovnávače, speciální stránky zabývající se porovnáním cen energií, uvádějí, že změnou dodavatele lze ušetřit na elektřině i na plynu tisíce korun ročně.

Mění se jen smlouvy

Možné to je, rozdíly mezi cenami různých dodavatelů jsou vysoké. A nejvíc platí ten, kdo se nezajímá. Pokud žijete v tom, že ceny elektřiny a plynu jsou prostě dané a člověku nezbývá než se s nimi – a s jejich zvyšováním – smířit, zkuste změnit myšlení: peníze k vám samy nepřijdou, musíte si o ně říct.

Pro orientaci o možné výši úspor použijte některý online srovnávač. Přepište do něj základní údaje o své domácnosti a její spotřebě a ve vteřině uvidíte, kteří dodavatelé vám nabídnou lepší cenu.

Rozhodně se nemusíte bát, že vám snad nový dodavatel bude chtít měnit elektroměr nebo plynoměr, kopat nové dráty, nebo že se dokonce na nějaký čas ocitnete bez energie. Nic takového nehrozí – změna probíhá jen na papíře. A dobrý dodavatel energií za vás, když k němu budete chtít přestoupit, papírování vyřídí.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Cena není všecko

To, co za vás ale nikdo neudělá, je výběr dobrého dodavatele. Srovnávač vám vyjede nabídky v setinách vteřiny, vy si ale vyhraďte na rozhodování víc času. Důležitá je nejenom cena, ale i další podmínky, za kterých smlouvu s novým dodavatelem uzavíráte. Takže úplně bez práce nakonec tahle brigáda nebude…

Začněte od online srovnání dodavatelů energií. Použít můžete komerční srovnávač i kalkulačku Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Zadejte požadované údaje… Máte favorita? Neunáhlete se. Vyberte si jich víc a pokračujte ve srovnávání:

  • Zajímejte se například o to, jestli dodavatel nabízí smlouvu na dobu neurčitou, nebo jestli si vás chce na nějakou dobu zavázat. Smlouvy na dobu určitou můžou mít lepší cenu, platíte ale omezením svobody přestupu a při automatickém prodloužení smlouvy, pokud včas nenahlásíte, že už v ní pokračovat další období nebudete, vám dodavatel zpravidla „přišije“ dražší ceník, ze kterého se jen stěží vyvážete.
  • Projděte si poplatky a smluvní pokuty, zvlášť jestli už se sebou máte tu zkušenost, že někdy nemáte ve věcech nejlepší pořádek.
  • Porovnejte doplňkové služby, zajděte k dodavatelům na web a zjistěte, jak je přehledný, jak srozumitelné jsou obchodní podmínky.
  • Najděte si reference zákazníků, kteří mají s dodavatelem zkušenosti.
  • Čím víc budete vědět, tím spíš nenaletíte planým slibům.

Změna dodavatele je jednoduchá – nedávno jsme ji popisovali:

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

Zdražování: šance pro ty, co mají smlouvu na dobu určitou

Doba všeobecného zdražování energií začala už v létě. Ještě ale nezdražili všichni.

Říká se, že na všem špatném se dá najít i něco dobrého. u zdražování energií je to šance vyvázat se předčasně z nevýhodné smlouvy na dobu určitou. Pokud jste se totiž zavázali odebírat od některého dodavatele energii rok, dva nebo tři, jen tak mu neutečete – pravděpodobně si vás proti předčasnému odchodu zajistil citelnými sankcemi. Výjimkou je právě změna ceníku ve váš neprospěch.

Změnu cen by vám dodavatel měl oznámit nejméně třicet dnů předem. A vy pak máte právo do desíti dnů před datem, kdy změna ceníku vejde v platnost, odstoupit od smlouvy. Pokud vám dodavatel změnu nenahlásí, máte právo smlouvu zrušit ještě tři měsíce po zvýšení cen. Je možné, že vám třeba srovnávač výhodnější nabídku nenajde, ale byla by škoda se o to nepokusit a nepodívat se, jestli se možnost ušetřit třeba jen pár stokorun někde nenabízí.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Vadí vám ceny u stávajícího dodavatele elektřiny či plynu? Nelíbí se vám každoroční vyúčtování energií? Neexistuje nic jednoduššího než si najít levnějšího dodavatele energií. Porovnejte ceny energií online a dosáhnete úspory energií bez námahy a omezení.

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services