Pirát Mikuláš Ferjenčík: Babišovi je svoboda slova ukradená

Čeští Piráti nemají zástupce ve Sněmovně, dělí se o jediného senátora. Proč se věnovat periferní partaji? Právě proto, že akcentuje jiná témata než strany ostatní a že má jiný styl. A navíc – mluvit o okraji je krátkozraké, Piráti mají lidi v obecních zastupitelstvech, mimo jiné v pražském. Jeho fungování poodhalí výrazná tvář českých Pirátů Mikuláš Ferjenčík.
Pirát Mikuláš Ferjenčík: Babišovi je svoboda slova ukradená

K Praze se ale dostaneme až ve druhé části rozhovoru, v té první, dnešní zkusíme nahlédnout do kuchyně České pirátské strany obecně a budeme si trochu povídat i o „velké politice“, do které se Piráti snaží proniknout.

O českých Pirátech se Mikuláš Ferjenčík poprvé dozvěděl z článku, který odkazoval na jejich internetové fórum. Přidal se a začal diskutovat. A brzy se stal jejich koordinátorem pro Pardubický kraj. „Na Pirátech mě zaujala možnost politické strany fungující zezdola, demokraticky a na digitální platformě. Dodnes to vnímám jako velkou příležitost. Od revoluce jsme první strana, kterou nezaložil zhrzený předseda jiné strany nebo nějaký vychytralý podnikatel,“ vysvětluje Mikuláš Ferjenčík. K politice prý měla jeho rodina vždycky blízko. Jeho děda zakládal v šedesátém osmém roce Klub angažovaných nestraníků a otec po revoluci navazoval při zakládání Občanského fóra v Týně nad Vltavou.

Mikuláš Ferjenčík

Mikuláš Ferjenčík

V době středoškolských studií strávil dva roky na Brentwood School v Essexu ve Velké Británii, kde složil i tamní maturitní zkoušku. Chodil na Matfyz a Fakultu strojní ČVUT, kvůli práci pro stranu ale studia ukončil, nyní studuje obor základy humanitní vzdělanosti na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Působil jako koordinátor dobrovolníků v protikorupční kampani Rekonstrukce státu. V Pirátské straně koordinoval protesty proti smlouvě ACTA a kampaň Internet bez cenzury. Výrazně přispěl k zapojení České pirátské strany do mezinárodního Pirátského hnutí

S jeho názory se můžete seznámit na Deníku Referendum.

Česká pirátská strana funguje zhruba od roku 2010, jak se za tu dobu proměnila?

Jasně jsme se vyprofilovali jako svobodomyslná strana. Svobodomyslnost je podle mě slovo, které Piráty nejvíc vystihuje. V roce 2010 byly představy členů o tom, kam by měla naše strana směřovat, různé. Postupem času vymizelo libertariánské křídlo, i když ne úplně. Pár lidí ještě zůstalo, ale už si nemyslí, že by libertariánství měla být ideologie Pirátů. Ve spoustě věcí jsme sice kompatibilní, ale už se nesnaží své směřování prosazovat jako programovou mantru.

Kam byste tedy Piráty v tuhle chvíli zařadil?

Vnímám nás jako liberály, ale v širším slova smyslu. Jsme svobodomyslní, ať už třeba ve vztahu k právům homosexuálů nebo legalizaci konopí. Obecně se neradi vymezujeme v pravolevé škále, ne snad proto, že bychom nechtěli. Jde spíš o to, že chceme výrazně podporovat drobné živnostníky a jednotlivce a na druhou stranu dost silně vystupujeme proti korporacím. A když řekneme, že chceme snížit daně jednotlivcům a zvýšit je firmám, nedá se říct, jestli jsme pravicoví nebo levicoví.

Četli jsme

Kniha Rise of the Robots dokládá, že roboti a software likvidují i ta zaměstnání, u kterých by tomu ještě před pár lety nikdo nevěřil.

Vaše práce ohrožena: Ke strojům jdou stroje

Často ale dostáváte nálepku levicové strany…

Myslím, že nás tak zařazují jen podle různých pojmů, které si s námi spojují. My ale třeba základní příjem nevnímáme z levicového pohledu, jde nám o reálný problém – bizarní nastavení daní, které preferuje roboty oproti zaměstnancům. Když firmy vymění zaměstnance za roboty, platí pouze dvacet procent DPH a navíc dostanou daňové prázdniny za investici. Oproti tomu za zaměstnaného člověka na daních zaplatí skoro padesát procent. Současný daňový systém spolu s přirozenou automatizací tak vlastně pomáhá nahrazení člověka robotem.

Myslíte si, že opravdu dojde k masivnímu úbytku pracovních míst? Nevzniknou prostě v rámci další průmyslové revoluce nové druhy povolání, pro které ještě ani nemáme označení?

Samozřejmě, že lidi můžou dělat spoustu věcí. Ale vzniká tu začarovaný kruh. Jde o to, že když majitel továrny nepotřebuje zaměstnance, nikomu neplatí a v konečném důsledku nikdo nemá dostatek prostředků, aby si jeho výrobek koupil. V současném nastavení firma vydělá peníze, investuje je v Číně a odbyt vlastně zajišťuje skrze zadlužení celé společnosti. Tenhle trend vnímáme jako negativní.

A jako řešení tedy vidíte základní příjem?

Ano, velkým firmám bychom navýšili daně, které by pak šly lidem, a oni si z nich mohli koupit jejich výrobky. Samozřejmě je v první řadě potřeba vyřešit daňové ráje, navíc zrovna zažíváme extrémní odliv dividend. To je další problém – když odejde každý rok tři sta miliard korun, je logické, že nemůžete prosperovat. Samozřejmě, kdyby se našlo jiné a fungující řešení, nebudeme proti. Netrváme na základním příjmu jako jediné cestě, ale jde minimálně o návrh, od kterého se dá odpíchnout.

Propojeno: Nová úroveň přerozdělování – grantovaný základní příjem

Jsou lidé, kteří se domnívají, že státní přerozdělování je potřeba pojmout jaksi velkoryseji. A rostoucí autmatizace je pro ně jedním z důvodů k takovému kroku. K zavedení nepodmíněného základního příjmu, jakéhosi pravidelného státního příspěvku za to, že jste. Josef Tětek na Finmagu argumentuje, proč je to nesmysl:

A co si o základním příjmu myslí naše moudré hlavy?

Často je slyšet názor, že nás v budoucnu model základního příjmu skutečně čeká, ale že teď na to ještě není společnost připravená…

Nebát se mluvit o věcech, na které není společnost připravená, vidím jako důležitý důvod pro existenci Pirátské strany. Říkáme, že válka s drogami selhala, i když společnost ještě není připravená to slyšet. Tvrdíme, že koncept copyrightu selhal a že jde o problém, který se musí řešit, i když to spousta lidí nepochopí. Do politiky taková diskuze patří a už to, že se o některých věcech mluví, má pro společnost přínos.

Jak vypadá typický volič Pirátů?

Protože nemáme peníze na nějaký větší sociodemografický výzkum, půjde spíš o moje domněnky na základě dat z Facebooku. Určitě máme velkou podporu mezi prvovoliči a mladými voliči, otázka ale je, jakou mají volební účast. Jádro aktivních příznivců na Facebooku potom tvoří lidi mezi třiceti a čtyřiceti. Vedle toho ale máme nadproporční počet fanoušků starších 60 let.

Jak si to vysvětlujete?

Internetově gramotní důchodci asi považují témata, kterým se věnujeme, za důležitá. Současně se možná víc dívají na Českou televizi, kam se občas dostaneme. Hodně z nich říká, že naši stranu doporučí vnoučatům. S nadsázkou by se dalo říct, že to je opačný model než v kampani Přemluv bábu, kterou tady před lety rozjížděla TOP 09.

Co jsou ti Piráti zač?

Před volbami 2013 jsme se ptali lídrů politických stran, jak chtějí hospodařit s našimi penězi, až vyhrajou volby. Za Piráty odpovídal tehdejší předseda Ivan Bartoš. Jak se vám kapitánovy odpovědi líbí? Je dobře, že Piráti nakonec nevyhráli? Nebo škoda?

Volební speciál 2013: Česká pirátská strana

Jak ale chcete do parlamentních voleb rozšířit počet vašich voličů? Ti stávající by vám zřejmě na větší úspěch ještě nestačili…

Potenciál vidím hlavně v přesvědčení části voličů hnutí ANO, že dát hlas téhle straně byl omyl. Babišovi nejde o odstranění korupce, ale primárně o vlastní byznys. Budeme cílit na zklamané liberálnější voliče, co ANO volili hlavně kvůli osobnostem, které se teď ale pomalu vytrácejí z rozhodovacích pozic.

Jak sháníte peníze na kampaň?

V tuhle chvíli jsme bohužel závislí na příspěvcích od státu. Kampaň do Poslanecké sněmovny nás stála asi 300 až 400 tisíc korun. Složili jsme se na ni a získali tři procenta. Za to jsme dostali asi třináct milionů, ze kterých teď strana funguje. Na rozdíl od jiných stran nám státní příspěvek zůstal jako rezerva pro budoucnost. Třeba v Praze utratily ostatní strany peníze, které dostaly za mandáty, ještě před volbami – udělaly kampaň za deset milionů, teď dostávají každý rok za mandát čtvrt milionu a postupně to splácí.

Anketa

Mohli byste volit Piráty?

Věříte, že se vám podaří v parlamentních volbách získat kýžených pět procent?

Věřím, že šanci máme. Důležitou roli v tom určitě sehrají podzimní krajské volby. Už v těch minulých se nám docela dařilo v Karlovarském kraji, tam ostatně máme i starostu v Mariánských Lázních. Dobré výsledky máme také ve Středočeském kraji. Věřím, že když ve třech nebo čtyřech krajích uspějeme samostatně, můžeme uspět i celostátně.

Stačí v tomhle ohledu zabodovat u internetově gramotné části společnosti ve větších městech, nebo se budete snažit oslovit i lidi v menších obcích a na vesnicích?

Budete se divit, ale kromě Prahy máme největší podporu právě v obcích pod tři tisíce obyvatel. Například ve volbách do Evropského parlamentu jsme porazili Zelené ve všech krajích, snad kromě Prahy. Právě díky stabilní podpoře, kterou máme ve všech vesnicích po celé republice.

Čím to je?

Jednak je tam spousta pankáčů, kteří nás volí, vedle toho je ale internet mnohem důležitější pro vzdělané lidi na venkově než pro lidi ve městech. To podle mě hraje důležitou roli.

Stěžejním tématem Pirátů je svoboda internetu. Často upozorňujete na kroky politiků, kteří se ji snaží omezit…

Základní problém je, že politici, obzvlášť ti vládnoucí, vnímají internet jako svůj nástroj a neoceňují přínosy, které má sám o sobě. Babišovi je například svoboda slova úplně ukradená. On nepovažuje za hodnotu možnost domluvit se na společné demonstraci, aniž se musely vynaložit obrovské náklady. Dost možná o to ani nestojí. Internet je pro něj byznysový nástroj, který by rád dostal pod svoji kontrolu.

Další muž na palubě

Jakub Michálek

„Líbilo se mi, že strana vzniká zezdola, že se v ní spojují lidé, kterým záleží na svobodném šíření informací. Nešlo o žádný mocenský konstrukt, kterých se tu jen za posledních pár let vyrojila hned celá řada. Ke vstupu do Pirátské strany mě ale motivoval taky hon na čarodějnice, který tehdy vedla šéfka České protipirátské unie. Ve svých televizních vystoupeních tvrdila, že založení Pirátské strany je stejné, jako kdyby si někdo založil stranu prznitelů malých holčiček.“

Rozhovor s místopředsedou Pirátů Jakubem Michálkem:

Žaloba na Klause kvůli aroganci moci

Koncepční pirát Jakub Michálek

Můžete být konkrétnější?

Například v návrhu loterijního zákona je opatření, podle kterého bude Ministerstvo financí spravovat seznam webových stránek, které nemají licenci k provozování loterií v Česku. V praxi tedy budou muset internetoví poskytovatelé zabránit tomu, aby se jejich zákazníci na takové stránky dostali. Ministr Babiš opatření zdůvodňuje tím, že takové firmy tady neplatí daně a proto by lidi neměli na jejich stránky chodit. Když se snažíme argumentovat třeba Facebookem, což je ten samý případ, tak začne tvrdit, že jde o úplně něco jiného, protože tady se bavíme o hazardních hráčích a celkovém přínosu pro společnost. Jenže on nechce principiálně zakázat hazard – české sázkové kanceláře přece můžou fungovat dál.

Jsou ale zrovna tato opatření pro svobodu internetu tak zásadní?

V zahraničí se už podobná opatření zaváděla a nikdy neskončilo jen u původního záměru. Typický příklad, který si nikdo netroufne zpochybnit, je zavedení blokačního filtru kvůli dětské pornografii. Ten se pak ale dál rozšiřuje i na hazardní, pornografické a pirátské weby, až se časem stane, že je cenzurovaná část Wikipedie, protože tam bylo hudební album s provokativním obalem. Jsme zásadně proti uvedení tohoto principu v život a považujeme za velký úspěch, že u nás ještě nebyl zavedený.

Podaří se svobodu internetu uhájit, nebo bude naopak internetový obsah ve jménu bezpečí čím dál víc kontrolovaný?

Myslím, že šance je. Zatím se nám to daří docela účinně zpomalovat. Potřebujeme, aby generace, která vyrostla na svobodném internetu, vytvořila většinu ve společnosti a měla sílu tenhle trend zastavit nebo spíš otočit. Jsme optimista, smlouvu ACTA se nám taky podařilo zastavit. Stačilo dostat tři tisíce lidí na demonstraci a vláda se lekla.

Pokračování – zejména o kauzách na pražském magistrátu – za týden:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+66
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2016 20:49, Agent Bureš

Taky by šlo snížit daně všem, to by ovšem lidi nesměli volit ČSSD a ANO. Většina lidí nemá možnost utéct do daňového ráje, resp. nevyplatí se jim to. Taky bych uměl s penězi naložit lépe, než stát a dost pochybuji, že existuje někdo, kdo si myslí opak.
Pokud se značná část firem přestěhuje do daňového ráje, tak se stane snížení daní ještě méně pravděpodobné.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2016 8:40, Eskom

Už název této strany naznačuje, že její zakladatelé jsou zamrzlí puberťáci. Kdo to byli piráti? Námořní lupiči a vrazi a jestli tito jsou vzorem pro politickou stranu, tak si umím představit co od nich mohu očekávat. Nějak se to s tou demokracií přehání, úplná demokracie snad ani neexistuje, vždy bude někdo velet a někdo se podřizovat. Nebo si snad někdo myslí, že na vojáci mohou mít demokracii?
Také bych nechtěl, aby v parlamentě seděli takoví obrostlí poslanci, co od toho chcete čekat, vždyť jsou to hlupáci.

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pirát ze zastupitelstva: Opencard je špička ledovce, menší z pražských tunelů

12. 3. 2016 | Monika Veselíková, Ondřej Tůma | 20 komentářů

Pirát ze zastupitelstva: Opencard je špička ledovce, menší z pražských tunelů

Už v první části rozhovoru s Mikulášem Ferjenčíkem, jedním z pražských zastupitelů za Českou pirátskou stranu, jsme slibovali nahlédnout pod pokličku pražského vládnutí. Věru, není... celý článek

Roboti už jdou. A chtějí tvoji práci

18. 2. 2016 | Gabriel Pleska | 20 komentářů

Roboti už jdou. A chtějí tvoji práci

Kdysi před válkou nám předpovídali pracovní týden o pár hodinách. Místo toho začaly chodit do práce i ženy, aby se rodina uživila, v posledních letech nás internet a mobily udržují... celý článek

Základní příjem. Sociální dávka pro každého?

18. 12. 2015 | Ondřej Tůma | 82 komentářů

Základní příjem. Sociální dávka pro každého?

Co kdyby se celý systém sociálních dávek a státních příspěvků od základů překopal, takže by každý mohl počítat s pravidelnou výplatou od státu – za nic, bez podmínek? Možná by to bylo... celý článek

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Ivan Bartoš a Česká pirátská strana

9. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Ivan Bartoš a Česká pirátská strana

Poslední říjnový víkend nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Zjišťujeme ekonomické a finanční postoje stran, které se ucházejí o vaše hlasy a správu peněz našich vezdejších.... celý článek

Koncepční pirát Jakub Michálek

2. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Koncepční pirát Jakub Michálek

Přinášíme druhou část rozhovoru s Jakubem Michálkem, místopředsedou Pirátské strany. V prvním díle jsme se bavili hlavně o žalobě na Václava Klause, dnes si budeme povídat hlavně o... celý článek

Partners Financial Services