Roboti už jdou. A chtějí tvoji práci

Kdysi před válkou nám předpovídali pracovní týden o pár hodinách. Místo toho začaly chodit do práce i ženy, aby se rodina uživila, v posledních letech nás internet a mobily udržují v pohotovosti i po pracovní době a na dovolené. A přece: prý je tu nová průmyslová revoluce, která přinese nezaměstnanost, jaká tu ještě nebyla. Roboti už jdou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 2. 2016 20:54, Hunter

Předlohu neznám, ale zajímalo by mě, kdo, kdy a podle čeho třídí lidi do "tříd".

Jak se ví, že někdo nejnižší třída a někdo střední třída, když ani jeden z nich nemusí v životě na nic hrábnout, ale jeden dostane víc než druhý?
Nebo je to dědičné zařazení?

Mimochodem, myslím že dnešní systém funguje prakticky stejně.
Sociální dávky slouží pouze k udržení smíru.
Nemuseli by existovat (bohatí lidé by pak měli nižší daně a byli ještě bohatější), ale náklady na armádu, která by je pak bránila proti rebelující chudině by byla vyšší.
A tak je levnější (=výhodnější) dávat jim ty dávky, které na nějaký základní život (a dost alkoholu) stačí, to je udržuje v neschopnosti se organizovaně vzbouřit.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 2. 2016 13:01, Sergej B.

Jestli poslední dobou sledují dobře dění na trhu práce. Tak je spíš přebytek práce, než aby byl problém přebytek lidí, co jim robot sebral práci. Ano, dneska už není třeba tolik překladatelů, dělníku na montáž, apod. Ale zase je potřeba programátoru, techniku, analytiku, ... (A to nemluvím o tom, že pro vzniká segment služeb pro výrobce robotu, a je to celá další větev ekonomiky).

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 20 komentářů)

19. 2. 2017 23:29 | Gabriel Pleska

Jestli myslíte knihu Rise of the Robots, tak název je úplný. Bez podititulu. Ale já o té knize nemluvím, jen je tu v boxu odkaz na její chytrou recenzi. Stačilo by kliknout.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2017 23:25 | Zluty Zakaznik

Nazev knihy je uvaden neuplny. Tento titul i dalsi knihy na dane tema daleko lepe rozebrala Elizabeth Kolbert v delsim clanku Our Automated Future v tydeniku The New Yorker.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2016 19:23 | Kuba

Pěkný článek ale dejme si pár faktů:
- Mezi 2020 - 2025 bude již v oběhu první AI. Nynější pokusy o něj, které dalece nepřipomínají ani špatně skriptovaný virtual intelligence, se sice tváří jinak, ale opak je pravdou. Kupříkladu základní kámen těchto budoucích každodenních reálií je třeba systém Cortana od microsoftu. Po pár letech v oběhu se její dnešní "co si", bude podobat asi jako douplošník z roku 1915 a letoun F-35 Lightning 2.
Berte to tak, že kolem 2000 byl jeden rok roven třem z hlediska tech. vývoje, dnes je to něco kolem 1 ku 10ti a bude se stále navyšovat, kdy na 2020 se lze připravit možná i na poměr 1 ku 30 příp. více vzhledem k plánům do 2018 ohledně výpočetní techniky a vše s ní spojeným.
- Roboti, ... pěkný výraz, v dobu kdy mezi námi spatříme opravdové protivníky, popř. kolegy nebo i přátele, to již budou androidi. Soběstační s mnohem komplexnějším myšlením a bohužel i osobností, než většina lidských bytostí.
- Na závěr si uvědomme ještě poslední fakt. S novými odvětvími přibývá mnoho práce a s ohledem na minulé století se to nesmírně prokázalo. A strach že nás budou nahrazovat autonomní stroje také mít nemusíte, protože až oni budou běhat kolem Vás, tak Vy budete mít k dispozici různé hračky. Horníci, stavaři a jiní třeba automatizované obleky které jsou již ve vývoji, inteligence naopak virtuální světy kde budou moci dát veškerý prostor své tvorbě a pokrokovému myšlení nebo dokonce modifikace vašeho těla ať už pro prodloužení života nebo i vojenské směry, které je, řekl bych, velmi předčí s velkým V :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2016 13:17 | Nox

Tusim, ze to tam bylo tak, ze kazdy mohl kdykoliv zkusit slozit zkousky na to, aby byl ve vyssi tride. Samozrejme se podvadelo, hlavni hrdina se temito podvody zivil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2016 10:02 | el.58

Ono už se to už (jinde) řeší:
http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/o-zakladnim-prijmu#.VsbZkPnhDcs
http://www.rozhlas.cz/radiowave/wavenews/_zprava/finsko-otestuje-nepodmineny-prijem-pro-vsechny-kazdy-dostane-800-eur-mesicne--1562585
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 23:36 | Gabriel Pleska

Myslím, že Zajdel to má podle IQ nebo nějak podobně víceméně geneticky. Zřejmě pozorný čtenář Huxleyho.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2016 22:14 | zdjs

Pomineme-li trend, že většina lidí v EU práci má a přibývá jen úředníků a politiků, nehrozí nám situace jako někde v Somálsku. Dokonce i pracovního nářadí je víc než rukou s nimi ochotných dělat. A proto : bude-li pokračovat dnešní trend konzumního života s hříšnou devastací naší země, bude se zvyšovat i objem a obrátkovost všech spotřebních věcí, a tím i práce. Zvýšíme podíl recyklace, výrobků, robotů a tím i pracovních příležitostí, nejen v komunální skládkové politice, bude práce víc než dost. Svět bude sice jedno velké smetiště, ale krysáci si budou libovat, že je konečně hojnost všeho jako v ráji. Hrstka elity bláhově odletí dobý(í)t Mars a zachránit lidstvo a pozůstalí budou řešit jak ty roboty demontovat, aby už neměli tolik práce s tou recyklací !!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 21:45 | Martina

A co děláte? :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2016 20:54 | Hunter

Předlohu neznám, ale zajímalo by mě, kdo, kdy a podle čeho třídí lidi do "tříd".
Jak se ví, že někdo nejnižší třída a někdo střední třída, když ani jeden z nich nemusí v životě na nic hrábnout, ale jeden dostane víc než druhý? Nebo je to dědičné zařazení?
Mimochodem, myslím že dnešní systém funguje prakticky stejně. Sociální dávky slouží pouze k udržení smíru. Nemuseli by existovat (bohatí lidé by pak měli nižší daně a byli ještě bohatější), ale náklady na armádu, která by je pak bránila proti rebelující chudině by byla vyšší. A tak je levnější (=výhodnější) dávat jim ty dávky, které na nějaký základní život (a dost alkoholu) stačí, to je udržuje v neschopnosti se organizovaně vzbouřit.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2016 18:34 | MoB

Já si myslím, že už jsme na půl cestě k Limes Inferior: Nejnižší třída nepracuje (nemá co dělat, nemá na to schopnosti) a dostává kredity jedné barvy. Přežít se tak dá, asi něco jako na sociálních dávkách. Střední třída pracovat může a pokud pracuje, dostává navíc kredity jiné barvy. Tím je možné výrazně si zlepšit životní standard, ale mnoha lidem stačí nepracovat (tuším, že dostávají více těch nejnižších kreditů). Nejvyšší třída pracovat musí (kreativní lidé, inteligence) a za to dostává úplně nejlepší kredity.
Především, dává to smysl, protože je to evoluční krok, žádná revoluce, a protože se náznaky tohoto stavu už dají tušit - co jiného by byl základní zaručený příjem, než "nejhorší kredity"? Navíc mám pocit, že by to asi ani nikomu moc nevadilo.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 16:24 | jan

Masivní nástup automatizace, která vezme práci velkému počtu lidí, je stejná utopie jako, že stroje zajistí celospolečenský blahobyt. Když si vezmeme onen případ továrny na boty, tak pro koho bude vyrábět, když lidé budou bez práce a tudíž nebudou mít čím zaplatit?! Takže bez práce nakonec nezůstanou jen lidé, ale i ty továrny. Z logiky věci tedy plyne, že něco takového není reálné. Nástup automatice tak bude postupný s tím, že se lidské zdroje budou alokovat jinam. To podle mě souvisí i s tzv. "inflací vzdělání". Nahrazeny budou hlavně manuální práce, které ve výsledku lidech uleví. Ale intelektuální a kreativní tvorbu si lidé ponechají ve své režii. Něco takového by mohlo výrazně vyřešit i další jiné problémy viz. stárnutí a vymírání obyvatelstva, které je dnes hlavně ekonomický problém nikoliv problém nedostatku lidí (každým okamžikem je naopak lidí více a více).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 14:55 | ppetr1

nastesti moji praci roboti jen tak nezvladnou .-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 13:26 | Omasta

Není potřeba se nic učit, protože umělá inteligence (AI) nahradí lidi pracující hlavou a sice nejdříve nahradí ty nejchytřejší, co vydělávají nejvíc, a postupně bude nahrazovat i nekvalifikované pracovníky jako jsou řidiči.
Pracovníci dostanou ucho propojené s AI a to jim bude říkat, co mají dělat. Tržní hospodářství nebude, vznikne určitá forma rovnostářství, socialismu, kdy všichni budou brát minimální mzdu. Nebude se vyrábět, po čem je poptávka, ale to, co AI uzná za vhodné. Vznikne plno nových pravidel, příkazů a nákazů, co se smí a nesmí a to bude AI vymáhat.
Budou se vyrábět jen trvanlivé výrobky. Budou zrušeny módní přehlídky a budou se nosit především pracovní overaly pro manuální práci.
Vzniknou 3 kategorie lidí. Obyčejní - plebs, nenahraditelní a kolaboranti, kteří budou zprostředkovávat řízení společnosti a převádět přání AI v realitu. Kolaboranti budou například zařazovat lidi do seznamů na transport.
Soudy budou probíhat virtuálně a odsuzovat kriminálníky aniž by je převáželi k soudu. 95% odsouzených bude dostávat trest smrti, protože se budou snižovat stavy populace. Odsouzení by se v podstatě neměli kam vrátit a jejich vydržování by byl zbyteční výdaj. Ale co my víme? Třeba zrovna odsouzení se do nového prostředí aklimatizují lépe.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 13:08 | Sergej B.

Je asi třeba definovat co je stroj, a co je člověk :-) Aneb když si řekněme, že každý člověk je stroj, neznamená to, že každý stroj je člověkem. Až bude stroj vypadat jako člověk, myslet jako člověk, chovat se jako člověk a mít stejné fyzické vlastností jako člověk ... tak to bude člověk :-) (Nebo jak říkala moje babka, v jiném kontextu teda, když to štěká jako pes a smrdí jako pes tak je to pes)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2016 13:01 | Sergej B.

Jestli poslední dobou sledují dobře dění na trhu práce. Tak je spíš přebytek práce, než aby byl problém přebytek lidí, co jim robot sebral práci. Ano, dneska už není třeba tolik překladatelů, dělníku na montáž, apod. Ale zase je potřeba programátoru, techniku, analytiku, ... (A to nemluvím o tom, že pro vzniká segment služeb pro výrobce robotu, a je to celá další větev ekonomiky).
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 12:57 | Hunter

To že stroje "lidem seberou práci" je takové zvláštní hypotéza, která se udržuje v platnosti i přesto, že stoletá empirická zkušenost neustále ukazuje opak.
V některých oborech lidí určitě ubylo. Jak psal pan Steinbeck, jeden muž na traktoru obdělá víc pole, než celá rodina s dvěma páry koní.
V jiných oborech lidí neubylo ani přes mechanizaci. Teoreticky mělo po vynálezu sbíječky ubýt 9/10 horníků - protože jeden chlap toho nakutá víc, než 10 s krumpáčem. To se ale nestalo. Hlad po energiích je stále větší, vzrostl víc, než efektivita práce v oboru. jen teď se levněji dováží uhlí z Číny.
Tedy přestože jsme mnohé automatizovali, mechanizovali a elektronizovali, přesto se prací za mzdu uživí 10x víc lidí, než před 200 lety. A nejde to vysvětlit jen nárůstem počtu úředníků - to by na úřadech muselo pracovat 90% obyvatel (a to ještě vypadlo mnoho jiných lidí ze služeb státu - například z armády)
To by podle hypotézy "stroje berou lidem práci" ale přeci vůbec nemělo být možné.
Ano, trh se práce se určitě mění. Přesouvá se k uspokojování stále vyšších potřeb pyramidy. Až stroje naplní ty nejvyšší potřeby (a to je ještě hodně daleko), pak může teoreticky vzniknout problém. Ale pak už nebude rozdíl mezi člověkem a strojem.
Jak řekl správně jeden pán v Hyde parku na ČT (bohužel už nevím kdo), otázka, jestli někdy bude stroj umět myslet jako člověk je nesmyslná, protože předpokládá, že "člověk" není "stroj". Ale překvapivě, podle všeho, co zatím víme, člověk _je_ "stroj". Zařízení postavené na fyzikálních a chemických procesech. To he to, co definuje "stroj". To je to, co je i "člověk".
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 12:17 | Gabriel Pleska

Buďte pozdraven, přišlo mi, že téma už dávno proniklo do hlavního proudu – už o něm nepíšou jen ekonomické weby, ale i nějaké iDnesy, Novinky a spol. Zrovna včera jsem někde zahlédl titulek o tom, jak do pár let přijde o práci devadesát milionů Číňanů. Přišlo mi to jako smutný paradox. I levná čínská práce (přestože zdaleka ne tak levný jako před lety) už není dost levná. Můžu vám přihodit pár odkazů – ale v zásadě myslím, že by mohl stačit odkaz na recenzi knížky, který je v prvním boxu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2016 9:50 | Jaroslav

Už se těším, až roboti nahradí naše poslance, politiky a ůředníky.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 7:11 | Milus

Zajimava polemika, nicmene mi zde chybí konkretni příklady ze soudobého dění, z ekonomiky. Článek me zaujal jako dobre tema k diskuzi, ale právě diky absenci konkretnich příkladů na me působí jako další zastrasujici titulek, kterymi se to dnes v mediich jen hemží.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2016 6:14 | Tarzan

Roboti budou kupovat ty kurvítka co budou vyrábět místo nás ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Blažek

politik

Zdeněk Matějovský

podnikatel, Povlečení Matějovský

Pavel Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Matějovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services