Europoslanec Pyrrhos Mach

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 30. 5. 2014 | 34 komentářů
Pro stranu, která se navenek projevuje vulgárně a dogmaticky, je jeden mandát strop.
Europoslanec Pyrrhos Mach

Milí svobodní, zisk jednoho křesla v Evropském parlamentu je šálivý úspěch. Na jednu stranu jste poprvé překročili pětiprocentní klauzuli. Sice jsem se na tom svým hlasem nepodílel, ale mám z toho radost, protože protržní strany do parlamentů patří. Na druhou před pěti lety oslovila ODS s podobným programem ve stejných volbách devětapůlkrát víc voličů. Navíc tenkrát protiunijní síly tříštila Jana Bobošíková, jejíž Suverenita pořád získala o dvacet tisíc hlasů víc než letos vy.

Takže buď můžete oslavovat svůj první mandát a plácat se po ramenou, jací jste MACHři, nebo můžete zkoumat, proč jste dobyli jen tak málo z obrovského prostoru, který teď na pravici je. Moje omezená zkušenost napovídá, že tentokrát to nelze jednoduše svést na nedostatek peněz nebo strach z propadnutí hlasu. Od nikoho z mých váhajících exmodrých známých jsem už neslyšel: „ty neznám“ nebo „stejně se tam nedostanou“. Od všech ale v různých formách: „Když oni jsou nějací divní.“ Za což nemůže nějaké spiknutí levicových médií — každá strana vám ostatně může závidět podporu, jakou máte třeba v Reflexu — ale jen a pouze vy a chování vašich členů.

Petr Mach u nás

Petr Mach

Petra Macha jsme jakožto volebního lídra zpovídali nejen v našich dotaznících budoucího europoslance, ale také ve volebních dotaznících před parlamentními volbami:

Bývá také častým hostem našich anket:

Matematičtí olympionici ve čtvrté cenové

Vaše veřejné vystupování se dá často popsat čtyřmi slovy: vysoké IQ, nízké EQ. Solidní schopnost kritického myšlení spojená s naprostou neschopností zachovat dekorum. Jako matematičtí olympionici, kteří se poprvé seznamují s alkoholem.

Váš předseda udělal v nejdůležitější předvolební debatě svému sousedovi v jeho závěrečném vystoupení parohy (1.01.02). Člen republikového výboru Roman Kříž zaplatil ubohé billboardy Rompyj není sexy, vyvedené ve stranických barvách. Pardubický lídr loňských voleb a pětka z letošní kandidátky je notorický troll a podobně jako spousta dalších členů důsledně skloňuje Brusel podle vzoru prdel, pokud zrovna nejede zmrdy a blby.

Je to o to větší problém, že na každou libertariánskou stranu se zákonitě nabalí podivíni, kteří mají problémy s pravidly. Jasně, všichni jsou dospělí a svobodní a vy nemůžete za způsob, jakým se chovají vaši příznivci v on-line i off-line diskusích. Jenže pokud chcete být hlavní stranou na pravici, o to důležitější je neustále vysílat signály, že aspoň lidé na volitelných pozicích nejsou tlupa mačistických postpuberťáků, gun freaks a konspiračních teoretiků. Že nejste divní.

Nápověda: pětadvacetiletí „rurální IT mogulové“, jak vaše myslitele kdosi pronikavě označil v jedné diskusi, vzbudí důvěru leda u dvacetiletých rurálních IT mogulů.

Chcíplej pták

„S autenticky pravicovým programem skončíme na třech procentech jako Strana svobodných občanů, varoval na kongresu Mirek Topolánek, který jediný berany zmínil. Uzavřel tak kruh nepochopení,“ psal Michal Kašpárek v roce 2012. 

Je vidět, že ho nikdo z ODS ke své škodě a ke škodě partaje nečte. Takže žaludskou devítku, přezdívanou mariášníky chcíplej pták, jsme k článku vybrali správně:

Ideologie je vítaná, dogmatismus ne

Zatímco čtení Friedricha Hayeka nebo Tylera Cowena přináší potěšení z nepředpojatého přemýšlení, u vás se dá snadno nabýt pocit, že se někde na ústředí rozdávaly taháky se síťovým diagramem o dvou, nejvýš třech milnících:

Co může za války na Ukrajině, v Kosovu, v Egyptě? Je to jednoduché. Konflikt vzniká tím, že „EU na dovoz zboží ze států za hranicí uvaluje cla a jiné bariéry. Slibuje jim mlhavou perspektivu členství v EU, když přijmou všechny evropské regulace od zákazu žárovek přes regulaci hlasitosti vysavačů po kvóty na počet žen v dozorčích radách firem,“ píše Petr Mach. Jeden by věřil, že má stěnu polepenou novinami a ty vysavače a kvóty z nich na něj v noci září.

Proč Evropa (údajně) zaostává za zbytkem světa? „Kdyby si evropský myslitel objednal knihu z USA, zaplatil by za ni v důsledku politiky EU na rozdíl od přemýšlivého Pákistánce clo větší, než je cena knihy. Proto raději čte jen evropské knihy.“ Přemýšlivý Evropan Jiří Payne nezná celní sazby (v Evropě nula, v Pakistánu deset procent) a patrně ani internet.

A pak to „poškození“, rozuměj docela krotký rozhovor v Lidovkách, při kterém zvládla sama sebe znemožnit kandidátka do Evropského parlamentu Tereza Sladkovská: „TS: Ve straně jsem se seznámila s klasickými ekonomy a ti mi řekli, že když spolu státy obchodují, tak spolu neválčí. (…) LN: Balkánské státy měly společný trh a sedm let spolu válčily. TS: To nevím, jak to bylo s tím Balkánem. Ale věřím tomu, že když státy mají ze vzájemného obchodu velký výnos, chovají se jinak.“ Takže tahák se ve straně přece jen rozdává, ale bohužel, na porozumění komplikovanému světu očividně nestačí.

Vzpomínáte, jak trapní jsou komentátoři, kteří všechny svoje texty krkolomně vedou k závěru „může za to Klaus?“ Tak stejně trapné jsou tyhle konstrukce. Nikde ve vašem programu nestojí, že si trh vyřeší vše. Ostatně není tam téměř nic, co by dřív nenabízela ODS nebo TOP 09.  Tak proč tak často vystupujete jako dogmatici srovnatelní s těmi komunistickými?

Anketa

Jste rádi, že jsou Svobodní v europarlamentu?

Na rasisty se nepomrkává, stejně utečou za jinými

Mnohem víc životů než zákaz edisonek v Česku i Evropě omezují předsudky a otevřená či skrytá diskriminace. Někde v srdci libertariánské ideologie je přitom přesvědčení, že lidé mají být hodnoceni podle svých dovedností a své práce, ne podle svého původu.

Se svým protiochranářstvím stejně nikdy nebudete přitažliví pro šedé skráně požadující „práci pro naše“ a maloměstské hodnoty povinné pro všechny. Tak proč pořád tak hloupě pomrkáváte na rasisty a homofoby, když vám je stejně přetáhne Úsvit a KDU-ČSL? Proč ten vyhýbavý přístup k registrovanému partnerství? Proč váš oficiální facebookový účet oglosoval Prague Pride „(…) ta neskutečná touha se projevovat ostentativně o něčem vypovídá. A takovému chování fandit nebudeme(…)“? (Hlavně, že „provolávání hanby“ na José Manuela Barrosa ostentativní není.) Proč jste z tisíců dotovaných organizací vytáhli na plakát právě Romeu?

Petr Mach přece taky napsal, že „Romové mají jako každá jazyková menšina těžší situaci než většina,“ což by si momentálně lajzlo jen málo jiných pravicových politiků. Vyberte si už jednu z těch dvou poloh a držte se jí. Chápu, že nemůžete beze zbytku přijmout zeleně-liberální doktrínu, protože pak už byste nebyli libertariáni, ale zkuste se někdy začíst třeba do toho Cowena. Ukazuje, že docela dobře jde být protržní a přitom nebýt zapšklý testosteronem poháněný maloměšťák.

Buď divní, nebo úspěšní

Můžete si nechat program, jen změnit styl, mít brzy patnáct procent, podílet se na vládě, rušit daně a vyhlášky, mluvit do mezinárodních smluv. Nebo můžete brát šálivý úspěch Petra Macha jako potvrzení toho, že máte zůstat sví, a dál čelit oprávněnému výsměchu i od lidí, kteří jsou pro nízké daně a štíhlý stát. — Je to vaše svobodná volba.

Polemika

Na vzkaz Michala Kašpárka reaguje na Finmagu Petr Hampl:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2014 8:57, Orin

Mno, když to takhle sepíšete, vytrháte drobnosti a excesy jednotlivých příznivců, je z toho opravdu "zdrcující" kritika... Bohužel, stejnou "zdrcující" kritiku je možné velmi analogickým způsobem napsat na jakoukoliv jinou stranu (ne, to není omluva ani chvála Svobodných).
Co se týče te poznámky o jednoduchém taháku o dvou větách - ono to je možná tím, že základní program libertariánů (ke kterým se Svobodní z velké části hlásí) je opravdu jednoduchý: Každý je vlastníkem svého těla a věcí které z tohoto vlastnictví vyplývají, a nikdo nemá právo násilím nikomu odebírat práva, kterých se majitel dobrovolně nevzdal.
Není tedy na základě tohoto (velmi zestručnělého) programu možné, aby dva mí sousedi odhlasovali, že já musím odvádět daně a v jaké výši, pokud s tím já nesouhlasím - je ale samozřejmě možné, že se dobrovolně rozhodnu platit měsíčně nějakou část příjmu za služby, které mi nabídnou. Opět ale není možné, aby mi kdokoliv předepisoval využívání služeb, které využívat nechci...
Pane Kašpárku, v případě tohoto článku mi bohužel připadá, že nejde o zhodnocení výsledku voleb, ale o snahu agitovat už teď proti případnému ještě vyššímu výsledku u voleb následujících...

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 5. 2014 9:03, jan

Byl to bohužel jen Machův kalkul, jak se vykopnout výš. Vymezovat se vůči EU byrokratům a pak se tam nacpat. Kolik politiků se z Bruselu vrátilo do vysoké politiky ? Nikdo. Brusel je tady používán jako luxusní odkladiště doma nepohodlných. Taková opozice je víc potřeba doma, než v Bruselu. Tipuju, že tím svobodní končí. Stejně jako podobné jednoúčelové strany jednoho člověka (Bursíkovci, Burešovci, Paroubkovci, Zemanovci).

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Planeta Evropa. Vítejte mezi mimozemšťany

20. 5. 2014 | Pavel Jégl | 2 komentáře

Planeta Evropa. Vítejte mezi mimozemšťany

Evropská unie může našincům připadat jako svět sci-fi a její instituce jako mimozemské civilizace. Nejspíš i proto jich tak málo volí poslance Evropského parlamentu.

Dotazník budoucího europoslance: Petr Mach, Svobodní

7. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Dotazník budoucího europoslance: Petr Mach, Svobodní

Představujeme kandidáty do europarlamentu. Tedy ne všechny. Tucet lídrů kandidátek, které podle nás mají šanci nebo nám přijdou zajímavé. Dnes náš dotazník vyplňuje předseda Strany... celý článek

Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

6. 5. 2014 | Pavel Jégl

Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

Poslanci Evropského parlamentu se dají vyvážit zlatem. Jenže i (nebo zvlášť?) v jejich případě platí, že není všechno zlato, co se třpytí. Pamatujte na to při volbách.

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Petr Mach a Strana svobodných občanů

8. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 53 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Petr Mach a Strana svobodných občanů

Poslední víkend tohoto měsíce – 25. a 26. října – nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Zjišťujeme ekonomické a finanční postoje stran, které se ucházejí o vaše hlasy a... celý článek

Paroubek, střed, svobodní. Tři slepá místa ODS, ve kterých stojí její smrt

9. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Paroubek, střed, svobodní. Tři slepá místa ODS, ve kterých stojí její smrt

ODS uráží středové voliče – a těm napravo nabízí středový program. Navíc si nevšimla, že přišla o ideálního protivníka, který jí nahrál na dva volební smeče.

Partners Financial Services