Platy politiků a soudců: kolik by měli brát? Co si o tom myslíte?

Ach ty platy. Tuze nepříjemné téma to je. A tak si ho poslanci v parlamentu přehazují z lavice do lavice jako horký brambor. Cukají se, cukají, ale potají stejně doufají, že si trochu přilepší. Jenže český volič, to je prevít, radši mu to neříkat. Jak jen to vymyslet, aby se vlk nažral a koza zůstala celá?
Platy politiků a soudců: kolik by měli brát? Co si o tom myslíte?

O martýriu s platy ústavních činitelů už jsme letos psali. Kam se hrabou trable s důchodovou reformou – tam má aspoň každá partaj i řadový pěšák plus minus jasno, jaké barvy a názory hájí. Jenže s vlastními platy je to potíž – ty by totiž mohly voliče opravdu podráždit. A tak je třeba tančit mezi vejci šikovně. Jinak by mohlo jít taky o tanec mezi vejci doslova.

Rozvířili to ústavní soudci

Do vosího hnízda šťouchnul v květnu Ústavní soud – dal za pravdu soudcům, kteří si u něj na snižování svých platů stěžovali.

O čem vlastně Ústavní soud rozhodoval

Platy poslanců, senátorů..., ale taky soudců obecných soudů se už sedmnáct let vypočítávají jako trojnásobek mzdy v nepodnikatelské sféře. Od loňska je to jen 2,5násobek. Právě toto snížení ale soudci napadli u Ústavního soudu – a ten jim dal za pravdu. „Ústavní soud trvá na tom, že platové poměry soudců mají být podle předchozích nálezů Ústavního soud stabilní nesnižovatelnou veličinou, nikoli pohyblivým faktorem, s nímž kalkuluje to či ono vládní uskupení například proto, že se mu zdají platy soudců příliš vysoké ve srovnání s platy státních zaměstnanců nebo ve srovnání s jinou profesní skupinou,“ řekla mluvčí Ústavního soudu.

Byla z toho málem antická tragédie. Naši politici pohotově odvodili, že pokud mají nařízeno přidat soudcům, musejí přidat i sobě: platy ústavních činitelů se totiž počítají podle téhož vzorečku – prý aby byla zachována ústavou daná rovnost moci zákonodárné, výkonné a soudní. Politici samozřejmě plakali, nikdo si přidávat nechtěl – ale nebylo zkrátka zbytí. Kdesi v kuloárech Strakovy akademie se zrodil nápad vyřešit to jednoduše: platy soudců a politiků od sebe odstřihnout a nechat žít vlastním životem. Ono to totiž ani s tou rovností, kterou je třeba ctít, až tak horké není: soudci mají kupříkladu (na rozdíl od politiků) zakázané podnikatelské vedlejšáky. Jenže jak rychle se nápad zrodil, tak rychle se z hlav našich politiků vypařil: pero jej na papír přenést nestihlo.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Pro zvýšení finanční gramotnosti vašich dětí!

Eva a Michal Skořepovi

Chytré pohádky z lesní mýtinky
Zvířátka ve světě ekonomie

a

Chytré pohádky z městské zahrádky
Zvířátka ve světě financí

Knížky vám pomůžou vysvětlit dětem základní ekonomické pojmy a zákonitosti světa peněz a financí hravým a jednoduchým způsobem. 

Drábkových pět variant

Nevděčného úkolu se nakonec statečně chopil Jaromír Drábek – jako by tušil, že jeho soudný den se beztak blíží – a vypracoval návrh novely platového zákona. Trošku si ale umyl ruce. Současný základ pro výpočet platů ústavních činitelů tvoří 2,5 násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Do sněmovny v návrhu novely putovalo pět variant nového základu: nejnižší dosahovala 2,51 násobku, nejvyšší trojnásobku – a poslanče, poraď si sám.

Novela se měla projednávat už v září. Jenže toreadora, který by si troufnul zamávat voličům před očima těsně před volbami rudým hadrem, v poslaneckých lavicích nemáme. Aby se nejitřily emoce, nechalo se to ještě chvíli u ledu. Nová platová základna však musí být schválena do konce roku: jinak by soudci od ledna neměli plat.

První čtení proběhlo teprve v půlce listopadu – kdy už se šibeniční lhůta dosti krátila. Poslanci nařídili, aby zákon projednal rozpočtový výbor. A ten v úterý přišel se šalamounským řešením.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme si v rubrice Co si o tom myslíte? povídali o veřejné službě, na kterou mohly obce posílat pracovat své nezaměstnané. Zadarmo. Respektive za nárok na podporu v nezaměstnanosti, odpíračům zanikal. Ústavní soud však měl na věc jasný názor, a tak jsme veřejné službě s těmito podmínkami udělali pápá.

A ptali jsme se na váš názor. Bylo to, jak jsme čekali. Souboj těch, kteří říkají, že kdo od státu něco chce, musí si to zasloužit, s těmi, kteří poukazovali na to, kolik člověk odvede na sociálním pojištění, že je potom nefér, když ho stát nepodrží... A knížku za nej příspěvek do diskuze bychom chtěli poslat osobě, která se podepsala jako Andrea. Dodala to, co jí scházelo: osobní rozměr, příběh, polidštění. Je to příspěvek z 5. prosince.

Chytrá horákyně bledne závistí

Pro soudce navrhl rozpočtový výbor nový koeficient ve výši 2,75násobku průměrného platu v nepodnikatelské sféře – do někdejšího trojnásobku tedy stále daleko. A poslancům ani senátorům se přidávat nebude! Jen si tu zprávu pěkně vychutnejte… Než vám zkazíme náladu. Ono se jim sice nepřidá, ale zase se jim někde míň ubere. I chytrá horákyně by jim takovou bystrost ducha záviděla. Rozpočtový výbor totiž navrhl, aby se poslancům a senátorům přestaly danit paušální náhrady, které dostávají na dopravu, stravu a reprezentaci. Což ve výsledku znamená, že si každý poslanec polepší plus minus o deset tisíc měsíčně. A státní kasa za každého člena parlamentu měsíčně o stejnou sumu zchudne.

Kam se poděl dřívější argument o tom, že základ pro výpočet platu soudců i politiků musí být (v duchu ústavou dané rovnosti tří mocí ve státě) jednotný, se nám vypátrat nepodařilo. Politici si přesto mnou ruce. „Je nelogické, aby se z náhrad, které dostáváme na konkrétní účely, platilo i zdravotní a sociální pojištění. Řada kolegů se proti tomu začala bouřit,“ nechal se slyšet Petr Gazdík z TOP 09, stranický kolega ministra Kalouska, který před dvěma lety zdanění náhrad prosadil.

Jste zbabělci, říkají soudci poslancům

Pěkně to poslanci vymysleli. Jenže soudci bouchli do stolu. Je dost možné, že pokud parlament návrh rozpočtového výboru schválí, skončí věc znovu u Ústavního soudu.

2,7 násobek průměrné nepodnikatelské mzdy soudcům nestačí. Jako podklad si na jednání výboru přinesli tabulky s platy vysokých ministerských úředníků. Politikům to vytmavili: prý se bojí veřejnosti a nemají kuráž na to, aby si obhájili zvýšení svých platů a vrátili tak výplatní pásky státních zaměstnanců a ústavních činitelů do přirozených proporcí. Tabulky vypracované soudci včera uveřejnil deník Insider. Jednu malou ochutnávku od nich přebíráme. 

Zdroj: Insider

Najdou se v ní zajímavé cifry, že? Jedná se však o celkové příjmy – zahrnují tedy i odměny či zákonem stanovené „padáky“. Přesto musíme uznat, že poslanecký a senátorský plat rázem působí jako drobné: pražský poslanec a senátor má základní mzdu 55 900 korun hrubého plus paušální náhrady ve výši dvaceti devíti tisíc. Ti, kteří bydlí aspoň sto padesát kilometrů od Prahy, dostávají na náhradách ještě o deset tisíc víc. Solidně si však naši zákonodárci přivydělávají ve výborech, orgánech sněmovny – a především v dozorčích a správních radách.

Co si o tom myslíte vy? Jak se vám líbí finta – nepřidáme si, ale budeme si míň ubírat? A nechtěli byste se stát náměstkem? Kdo z vás má nápad, jak problém s platy poslanců, senátorů, soudců a státních zaměstnanců rozlousknout? Kdo z nich si kolik zaslouží? Těšíme se na vaše návrhy. Nejzajímavější či nejtrefnější příspěvek v diskuzi odměníme knížkou od Grady.

Úvodní foto: isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 12. 2012 12:48 | MUDr Stehlík Josef

Klasická obrana Čecha-všichni kradou,všichni jsou tuneláři -jen ján ne a to je omyl ,jsme stejná sebranka-voliči,stejně jako naše representace,ktero jsme si zvolili.Nebo tady chodí k volbám martani a vy jste pane nevolil?Odpověd čecha čili vaše je :já jsem to při volbách nezkurvil,to ostatní A jste v tom až po uši vy eterický,čistý,neexistující ideále.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2012 22:38 | Vlada

Platy by měli dostávat tak, jako v každé jiné firmě. Pokud bude firma prosperovat, ať mají třeba statisíce. Pokud firma nefunguje (a vzhledem k obrovskému zadlužení státu opravdu nefunguje), tak minimální mzdu. Kolik jich tam zůstane, když korýtka budou prázdná je však otázkou. I tak si myslím, že v tomto státu je dostatek moudrých lidí, kteří by do toho šli a ekonomiku skutečně pozvedli! A už vůbec nemohu slyšet, že jsme v EU jedna z nejméně zadlužených zemí - sviňárny ostatních v EU pro nás nemohou být přece rovnítkem !
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2012 21:33 | milalex

naši politici,soudci a ostatní nefachčenkové by si podle mě,a nejen podle mě zasloužili takové platy o jaké se zasloužili nám.Nedal bych jim ani korunu nad průměrný plat v této rozkradené zemi,o což se oni a jen oni zasloužili sami,a oni by v prvé řadě měli ze svých platů dotovat to co je třeba a ne nechávat všechny možné sbírky na ožebračený národ.V době kdy nás omračují na čele s Kalouskem,jak musíme šetřit,tak oni si neustále zvyšují platy jich se zřejmě žádné šetření netýká jen přehazují miliony a taky je to na nich vidět.Když přijde takový nový tzv.politik do parlamentu nebo senátu,tak je okolo nich fůra místa,většinou jsou jak prst,že pane Nečss.Za pár měsíců se tam pohybují jak vykrmenci na porážku a pomalu se nedostanou na místo kde sedí,protože jen žerou a kynou za komunistické ceny.Nám umí jen snižovat životní úroveň a vůbec se nestydí za to co provádí.
Chtělo by to alespoň jednou za čtvrtletí je všechny nahnat k vltavě a kdo ji nepřeplave tak vrátít do poklady co z ní vybral a ne ji pořád ždímat.Co vy na to pane Kalousku??
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2012 19:46 | Radek

Plně souhlasím, dal bych jim skarty s 8 000 na měsíc. co více potřebují když mají vše zadarmo jídlo benzín dopravu bydlení telefony atd. Chlubil se s tím nedávno jeden poslanecv když se jeho ptali kolik ho stojí jídlo a on řekl že nic, že se ho raději měli zeptat kolik ho stojíé cigarety. Hlavně že zebrali peníze důchodcům a postiženým, že jim omezili příspěvky na kompenzační pomůcky a auta kdy ti , kteří na to měli v minulosti nárok a opakovaně tyto dávky dostali nyní na ně nemají nárok. holt někde ušetřili a tak si mohli přidat, lidé vezměme samopaly do ruky a šup na ty ku..y do Prahy.....
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2012 18:00 | Jan Schindler

Dobrý večer, tak předně si myslím, že průměrná mzda je NAPROSTO, ALE NAPROSTO irelevantní údaj, neboť její výše nedosáhne více než 3/4 zaměstnanců. Aby ústavní činitelé měli motivaci zvyšovat životní úroveň pracujících, vázal bych jejich platy na minimální mzdu. Ta by samozřejmě automaticky zvedala mzdu běžnou (kolem 15000,-Kč) a také tu ústavních činitelů. Pokud by chtěli tedy přidat, museli by předtím udělat něco pro lidi. Podle důležitosti bych jim přiznával násobky, ale nejvýše 15x. To je snad dost, ne? Uvědomte si, že jejich mzda není za množství odvedené práce, ale někdy za výši kvalifikace a někdy za pomyslnou objektivní odpovědnost, která se později stejně dost těžko vymáhá... Schindler
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2012 17:44 | Jojo

Myslím, že tohle tvrzení o neúčasti ve volbách je trochu mimo mísu. Po roce 89 šla ke svobodným volbám většina a jakpak to dopadlo vážený pane???? Takže myslím, že s tou sebrankou byste měl trochu brzdit....
-30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2012 15:37 | MUDr Stehlík Josef

Vy chytráci,vždyt jste si je volili,jsou to lidé stejní jako my všichni,myslíte si,že jste lepší,nejste a tím,že jste nešli převážně volit a nevíte co je občanská povinnost,tak jste ještě větší sebranka,než ta co vzešla z voleb
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2012 15:19 | Jarkan

měli by dostat platební kartu jen na nutné výdaje.Hotovost by měli mít zakázanou.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2012 14:39 | Alena

Politici, poslanci a senátoři by neměli brát žádnou mzdu-měli by svoji funkci dělat zadarmo, protože je to čest, být od svých občanů zvolen na takovéto důležité místo. A na všechny výdaje spojené s výkonem jejich práce mají přeci náhrady, které jsou i tak několikanásobně vyšší, než mzdy obyčejných lidí.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2012 14:35 | KarelB

Za to, co předvádějí, by měli doplácet za elektrickou a tepelnou energii. Rovněž chybí tvrdé sankce za všechny nedostatky, chyby a zmatky, kterými jsou původci.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2012 13:37 | Jean Laroux

Oprava: Bez toho dělení dvěmi samozřejmě :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 12. 2012 13:35 | Jean Laroux

Já myslím, že to je velmi prosté. Vzít středovou hodnotu mezi minimální mzdou v ČR a mzdou průměrnou (mediánem)a to vydělit dvěmi. Výslednou hodnotu vynásobit určitým koeficientem tj. např. koeficientem 1,75 pro poslance. 2,2 pro ministra atp. Tak budou naši zastupitelé motivovaní k tomu, aby se zvyšovaly i příjmy obyvatel.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2012 13:20 | Johny

Pokud je problém tohoto státu jenom v platech politiků a ústavních činitelů, pak je to super. Osobně si myslím, že výše jejich platů je v tom rozpočtu státu taková troška, že to nic nespasí. Nevím tudíž, proč se tím vůbec zabývat. Naopak: já bych za ty prachy tam nešel - xxx je vymínusovaný, ale (i když to byla asi nadsázka) já s jeho tvrzením souhlasím. A když si představím, že o mém platu jakožto politika by měly rozhodovat zde diskutující, pak již předem vím, že bych neuspěl (neuměl bych se tak dobře levičácky lísat a tolik rozdávat "potřebným").
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2012 13:04

je normalni, ze nejmene oblibeni jsou ti politici, kteri nerozdavaji, nabadaji k usporam a nekupuji si volice. proto byl sveho casu nejoblibenejsi standa, dnes dienstbier a do budoucna to bude zase socan:)
+54
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2012 12:29 | Bodlák

Pokud budu telefonovat,mailovat,jíst,bydl et,jezditna cizí účet a vše postatní si ještě mohu na ten cizí účet připsat,pak mi jako soudci, poslanci či jinému úředníkovi postačí jako kapesné půměrný měsíční příjem všech placených.Vždyť zato dokážou dvě třetiny všech lidí přežít i s rodinamio.Co by ta úplatná banda ještě chtěla?Nepracují a žijí ve vatě.A pokud si na práci hrají,její výsledky stojí za fajfku močky.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 21 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platy (politiků) vzhůru letí! Co si o tom myslíte?

2. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Platy (politiků) vzhůru letí! Co si o tom myslíte?

Milí občané, s bolestí v srdci oznamujeme, že už nemůžeme dál. Nemůžeme dál sloužit veřejnému blahu a naší zemi za současné platy. Ústavní soud nám nařídil, abychom si přidali desetitisíce.... celý článek

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

5. 5. 2012 | Martin Vlnas

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

„Spuštění základních registrů bylo vyčísleno na čtyři miliardy. 85 % nákladů má hradit Unie a 15 % stát. Jsou to pěkné peníze, nemyslíte? Neříkám, jak to v tomto případě je s korupcí,... celý článek

Kam jdou vaše daně: interaktivní grafika

23. 2. 2012 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Kam jdou vaše daně: interaktivní grafika

Blíží se březen, měsíc růžového formuláře. Kdekdo zapláče, o kolik peněz ho zase finanční úřad oškube. Tušíte ale, co se s vašimi daněmi děje dál, kolik peněz kam stát vydá? Unikátní... celý článek

Nejlepší mozky

29. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nejlepší mozky

Premiér Nečas nedávno pohovořil o tom, jak zjednoduší podnikatelům ouřadování. Tesat ta slova do kamene. A pak tím kamenem tlouct politiky do hlavy: ODS si dala třeba zjednodušení daňového... celý článek

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

24. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

Buď ve sněmovně sedí 138 natvrdlých, nebo 138 loutek majitelů kasin a loterií. Moc dalších možností schválení novely zákona o loteriích nedává. Stát bude dál hazard podporovat víc než... celý článek

Partners Financial Services