Bez peněz a bez ženy…

Bez peněz a bez ženy…
… a přesto spokojený. Nepotřebuje banky ani pojišťovny, nájem ani účty neplatí, finance prostě neřeší. Takový je pan Jaroslav, zarytý odpůrce práce všeho druhu. Jeho životní filozofie rozhodně není tuctová, nicméně funguje. Nevěříte?

Na sklonku loňského roku jsme vám představili osm lidí a jejich životní příběhy. Zhodnotili jsme, jak hospodaří se svými penězi a jaké finanční produkty by měli využívat. Přestože šlo o osoby velmi odlišné, měly jedno společné – práci považují za správný způsob získání peněz. Dnes vás seznámíme s panem Jaroslavem, jehož životní styl se značně odlišuje. Zjistil totiž, že nepracovat a parazitovat na nedokonalosti sociálního systému a české legislativy je klíčem ke spokojenosti.

Co je to Hedonismus?

Učení, které ve 4. stol. př. Kr. založil řecký filozof Aristippos. Smyslem života je individuální štěstí, které záleží na rozumném využívání tělesných slastí. Synonymem tohoto výrazu je život plný rozkoše.

Jaroslav je svobodný muž se značnou dávkou životního hedonismu. Bydlí nedaleko centra Prahy v bytě 2+kk, za který neplatí již několik let nájem. Věřte nebo ne, zatím mu to bez problémů prochází. Majitel domu se již nějakou dobu snaží dovolat práva na nájemné, zatím však marně. A Jarda si ze svého bytečku dokonce udělal noclehárnu pro své kumpány.

Plyn si raději ani nenechal zapojit a od elektřiny ho odstřihli záhy po té, co za ni rovněž nezaplatil. Všechny složenky, které se mu dříve hromadily v kastlíku, ignoroval a jednoduše vyhazoval. Věřitelské společnosti posléze pochopily, že žádné peníze neuvidí, a tak už složenky nechodí.

Co bude Jaroslav dělat, až se dostane ke slovu spravedlnost v podobě soudního vystěhování, zatím neví. Prý to ale nebude nic vážného, neboť má dost kamarádů, kteří u něj dnes za flašku a/nebo cigárko přespávají i pár týdnů. Až bude on v úzkých, vyspí se u těch, kterým pomáhá dnes.

Bez peněz to (ne)jde

Seriál finančních profilů

Na podzim roku 2002 jsme vám přinesli příběhy osmi lidí a jejich řešení finančních problémů. O Filipovi cestovateli se dočtete zde. Druhý příběh o čerstvém absolventu vysoké školy Michalovi je tady. Teenagera Vojtu najdete zde. Čtvrtý příběh o aktivní babičce, paní Kratochvílové najdete zde. Pátý příběh o mladé rodině Lídy a Petra najdete tady. Šestý příběh programátora Marka si můžete přečíst zde. Sedmý příběh o Báře, umělkyni na volné noze najdete tady. Seriál uzavřel Brazilec, který je doma v Česku.

Pochopitelně i Jaroslav potřebuje peníze, ale ne moc, takže mu k životu stačí sociální dávky na úrovni životního minima. O práci žádný zájem nemá. Nedávno si totiž zkusil přivydělat na stavbě, ale těch pár korun navíc, které si dostal, mu za tu námahu nestojí. Vždyť šlo o nějaké mizerné dva tisíce. Jako zámečník, kterým je vyučen, by na tom byl s platem při svém pracovním nasazení podobně. Raději zůstane spokojeným spotřebičem proudu sociálních dávek.

K živobytí potřebuje jen pár piv a tu a tam i panáčků. Jinak jí chleba se salámem nebo sekanou, občas si dovolí i teplé jídlo v oblíbené hospodě, kde tráví prakticky veškerý volný čas. "Nepotřebuju žádný luxus, žiju skromně," ospravedlňuje Jaroslav svoji životní filozofii. "Se současnou situací jsem vcelku spokojen. Mám jistotu, že se už o mnoho nezhorší," dodává. Peníze od státu bude přece dostávat i v budoucnu a životní styl jen tak nezmění. Rodinu totiž neplánuje, se svou poslední přítelkyní se rozešel před více než pěti lety a tato zkušenost mu stačila.

Na hraně zákona

Neplacení nájemného však není jediným Jaroslavovým prohřeškem. Sám přiznává, že když je doba zlá, stačí navštívit několik sklepů v různých domech. Rázem je dost jídla i pití, protože i v dnešní době lidé zavařují a kompoty ukládají do sklepa spolu s lahvemi vína. Tu a tam se najdou i masové konzervy "na příští dovolenou". Navíc bazary ochotně zaplatí za sportovní vybavení jako jsou kola, lyže, brusle, tenisové rakety.

Až přijde zákon, bude lépe

Policie se o Jaroslavovy nezřídka trestně stíhané kamarády zajímá až nápadně často. Na něj samotného ale zatím nedošlo. Až se tak stane, paradoxně si polepší. Ve vězení totiž dostane čistou postel, pravidelnou teplou stravu, pozná netušené možnosti využití elektřiny, jako je třeba osvětlení či televize. Snad aby se za mříže těšil. Jen to pivo asi bez práce nedostane.

Konec finančního profilu jednotlivých osob, které jsme vám představili v předchozích dílech, byl věnován výběru vhodných finančních produktů. Co bychom nabídli panu Jaroslavovi? Běžný účet s mezinárodní platební kartou? Stavební spoření či snad penzijní připojištění? Určitě ani jedno, narazili jsme na věčného neklienta jakékoli finanční instituce, se kterým by si nevěděl rady ani finanční poradce z článku Není poradce jako poradce.

I když to mnohým z vás bude připadat nemožné, pan Jaroslav skutečně existuje a toto je jeho pravdivý životní příběh.

A jak se díváte na bezdomovce, neplatiče nájmů a sociální parazitování jako takové Vy? Přispějte do diskuse také Vaším názorem.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 6. 2003 11:16

Jenomže do vězení to on by rád. Navíc na vězně se rovněž platí z daní...

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 6. 2003 22:13

K čemu je takový život, když už nemá naději, že si užije se ženou! :o)

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

kariéra, sociální dávky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services