Není poradce jako poradce

Není poradce jako poradce
Po vlastech českých běhá mnoho finančních poradců, je mezi nimi ovšem spousta těch, kteří si toto označení rozhodně nezaslouží. Rozhodli jsme se osobně vyzkoušet, jak jejich služby fungují. Finanční plán pro nás připravoval poradce společnosti OVB.

"Finanční poradenství poskytované finančními poradci pracujícími na volné noze je skoro nebezpečné. Narychlo proškolení lidé, kteří často nemají ani základní ekonomické vzdělání, by měli radit, jak správně časovat a rozdělovat peníze. Firma nezvyšuje odbornost těchto lidí, ale zdokonaluje je v psychologických taktikách prodeje. Učí je jak se zalíbit, jak manipulovat a podobně." Tento a mnoho dalších velmi podobných názorů na práci některých finančních poradců je možné najít v příspěvcích čtenářů našeho serveru. Navíc v minulých letech byla s určitými firmami nabízejícími finanční poradenství spojena celá řada afér, proto se naše redakce rozhodla osobně tento systém vyzkoušet. Náhoda nám přihrála do cesty příležitost.

"Nevadilo by ti, kdybych dal tvoje telefonní číslo někomu, kdo by ti chtěl něco nabídnout?" zeptal se mě jednoho dne můj známý. Pochopitelně jsem chtěl vědět, o co se jedná. "Je to člověk, který mi pomáhá řešit moje finanční záležitosti. Jediné, co za to chce, je deset telefonních čísel mých známých," vysvětlil mi přítel. "Nemusíš se s ním scházet, když nebudeš chtít. Jde jen o to, jestli ti může zavolat," dodal. Návrh viditelně překvapeného známého jsem přijal skoro s nadšením.

Finanční plán je když...

Svou finanční situací, popřípadě určitým plánováním, se člověk začne zabývat často až ve chvíli, kdy přebírá zodpovědnost za členy rodiny. Problémy, před kterými se zejména bude snažit svou rodinu ochránit, jsou případy úmrtí, trvalé invalidity či dlouhodobé pracovní neschopnosti. Správný finanční plán by proto měl v první řadě analyzovat druhy a objem rizik, které konkrétnímu člověku hrozí. Jeho cílem by mělo být udržet co nejnižší výdaje na krytí rizik, ovšem zároveň veškerá rizika, kterým majetková a příjmová situace člověku podléhá, zajistit. Samozřejmě především vzhledem k definovaným cílům. Pokud jde o rodinu, je třeba zabránit tomu, aby manželka v případě neštěstí nezůstala sama s dluhy. To znamená důkladně zvážit kolik peněz rodina potřebuje na uživení, na bydlení a tak dále a jak dlouho by manželce trvalo se s dluhy vypořádat. "Je jasné, že například obchodní zástupce, který denně cestuje po republice, by si asi svůj vůz Audi pojistit měl," pro názornost uvádí Petr Syrový, spoluautor knihy Osobní a rodinné finance. "Ovšem pojištění favorita v hodnotě dvacet tisíc korun, kterého rodina používá pro cesty na víkendy, zřejmě nutné nebude," dodává. To samé podle něj platí i pro případ životního pojištění. Jestliže je například příjem jedince, který splácí hypotéku, patnáct tisíc korun a jeho nemocenská by činila deset tisíc, asi to není v pořádku.

Poradce, nebo "věšeč bulíků"?

Vyzbrojen základy teorie vytváření osobního finančního plánu jsem očekával telefonát finančního poradce. Tento člověk, říkejme mu například pan Novák, mě po nějaké době skutečně kontaktoval, a tak jsme si domluvili schůzku. Měli jsme se setkat asi za tři dny v odpoledních hodinách před kavárnou Louvre na Národní třídě.
Ihned poté, co jsme si potřásli pravicemi jsem si všiml, že mě pan Novák pozoruje zkoumavým pohledem, to samé ovšem musel on registrovat u mě. Byl to vcelku sympatický, přibližně pětačtyřicetiletý muž, který rozhodně nevypadal že už "má vyděláno", oblečený do běžného společenského obleku. Působil na mě jaksi lidově. To se potvrdilo i později, pan Novák se totiž snažil vysvětlovat skutečně polopaticky, jazykem srozumitelným i naprostým neználkům. Navíc čas od času utrousil vtip, kterému se, zpočátku opatrně, ale postupně s přibývající intenzitou, také s potěšením sám zasmál.

Se slovy "budu si psát poznámky" jsem načal naši rozpravu. Novák mě ovšem zadržel s tím, že bude svůj výklad doplňovat názornými nákresy na papír, které mi pak věnuje. Řekl mi, že je ze společnosti OVB, která vznikla již v roce 1970 v Kolíně nad Rýnem. Pochopitelně mě zajímalo, proč bych si podle jeho názoru měl pro řešení své finanční situace vybrat právě její služby. Oproti konkurenci prý společnost disponuje dlouholetým a prověřeným know-how a zkušenostmi mateřské firmy, navíc dokáže vybrat pro klienta ten nejlepší a nejvhodnější produkt. "Systém, kterým OVB pracuje, je v Evropě zcela běžný. U nás se bohužel zatím příliš neprosadil," vysvětlil mi Novák. V Česku prý tento model zdiskreditovaly firmy jako Zepter, různí prodejci vysavačů a podobně. Přitom v Evropě je to obvyklý způsob, jak se bez "vkládání nohy do dveří" slušně dostat ke klientovi, poznamenal ještě.

Nevěděl jsem, jestli je systém v Evropě skutečně natolik obvyklý, ovšem velkou důvěru ve mně toto tvrzení nevzbuzovalo. Zpětně jsem si uvědomil, že vlastně přesně nevím, co měl pan Novák na mysli. Pokud mluvil o principu multi level marketingu, na kterém je podle Petra Syrového OVB prokazatelně založená, pak měl jistě pravdu. O čem jsem však téměř stoprocentně věděl, že je nesmysl, byla Novákova následující věta. Řekl, že některé pro OVB konkurenční firmy, jako jsou například Patria Finance či Slon, budou mít po vstupu naší země do Evropské unie potíže. Jejich poradci prý totiž budou muset projít finančně velmi nákladným školením (cena se pohybuje v řádu 10 – 20 tisíc eur), což pro OVB není žádný problém. Jenže Patria Finance (možná pan Novák myslel firmu Sophia Finance a pouze se přeřekl) rozhodně není konkurence OVB a řečem o povinném školení i jeho astronomické ceně jsem také ani trochu nevěřil. Mou nedůvěru později potvrdil prezident Asociace finančních poradců Tomáš Síkora, který mi řekl: "Pravdou je, že chystáme určitá samoregulační opatření, která by měla přispět ke kultivaci tohoto sektoru. Ovšem obě vámi zmíněné informace, to znamená o chystaném povinném školení v souvislosti se vstupem do EU i o výši ceny, jsou naprosto nesmyslné."

Jde do tuhého

Po představení společnosti začal Novák vysvětlovat, co mi vlastně OVB může nabídnout. Seznamoval mě s nabídkou firmy po jednotlivých krocích a chtěl vědět, co mě zajímá. Tázal se, zda to může být zajištění příjmů v období penze, v případě úmrtí či trvalé invalidity, jestli uvažuji o kapitálových vkladech, zajištění bydlení a tak dále. Poté mi vysvětlil, že OVB spolupracuje v ČR s těmi nejlepšími partnery z různých oblastí finančního trhu, a proto mi může připravit plán takříkajíc "na míru".

Po předchozích zjevně nepravdivých výrocích jsem velkou důvěrou k panu Novákovi neoplýval, rozhodl jsem se proto vymyslet si fiktivní životní situaci, pro kterou by měl připravit můj finanční plán. Vypadala takto: jsem ženatý, OSVČ, v současné době stavím rodinný domek. Z toho mi zbývá splatit ještě zhruba milion korun, který bych měl v příštích sedmi letech pokrýt pomocí úvěrů ze stavebního spoření, což bude znamenat měsíční splátky ve výši necelých 10 000 Kč. Příjem naší rodiny přitom dosahuje necelých 40 tisíc korun hrubého. Chci zajistit svou rodinu, čili mám zájem o pojištění pro případ úmrtí či vážného úrazu, pojištění při pracovní neschopnosti a také zajištění dožití (tzn. důchodu). Pan Novák si všechny informace zapsal do nové složky, kterou před tím pro mě zřídil. Při té příležitosti se ovšem snažil získat i mé osobní údaje, chtěl dokonce bydliště či datum narození. To se mi v této fázi, kdy jsme neuzavírali žádnou smlouvu, pochopitelně příliš nelíbilo. Pak jsme se dohodli, že se znova sejdeme příští týden a pan Novák již přinese vypracovanou analýzu s návrhem řešení mé finanční situace.

Pokračování článku najdete tady. 

Tipnete si, jaké řešení a jaké produkty mi pan Novák na druhé schůzce nabídl? Máte nějaké zkušenosti s tímto druhem finančního poradenství? Zapojte se do debaty!

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 65 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 7. 2003 1:22

Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit, proč každá debata na internetu dotýkající se MLM toho či onoho druhu přitahuje jako med vosy zástupy hlupáčků, kteří bez červenání /nebo jen není vidět?/ halasně demonstrují svoji neznalost, lenost, neschopnost ... Docela by mne zajímala pracovitost, úspěšnost a znalost všech těch stěžovatelů v jejich oborech činnosti.

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2003 21:00, +++

Protože tenhle národ musí pochopit, že KŽP je největší letadlo, které nezná hranic a zatím létá velice vysoko. Jenže mu jednou dojde palivo a to pak bude katastrofa.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (65 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak sestavit osobní finanční plán

10. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 2 komentáře

Jak sestavit osobní finanční plán

Základní finanční plán může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit vaši současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující... celý článek

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

5. 9. 2002 | Tomáš Mergl

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

Předpokladem úspěšného řízení osobních financí je osvojení několika zásad finančního plánování. Zejména jde o dodržování rozpočtu, účelné využívání dluhu, pojištění vlastních rizik... celý článek

Partners Financial Services