Ne, kariéra nepočká

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 23. 2. 2018 | 22 komentářů
Odpůrci školek vyžadují po matkách oběť bez odměny. O děti jim při tom nejde: to by se starali o ty v ústavech.
Ne, kariéra nepočká

Z petice Dvouleté děti do školky nepatří jsem měl nejdřív radost – ve velkých třídách dvouletí nedostanou takovou péči jako v dětských skupinách a podnikových mikroškolkách. Pak jsem zjistil, že o ničem takovém v petici řeč není. A pak jsem si přečetl rozhovor s jedním z autorů, podle kterého matky až na nepočetné skutečně potřebné výjimky děti do školek zahazují, aby doma lenošily, nebo se věnovaly kariéře.

„Pořád si myslím, že jim v profesním životě nic neuteče a mateřství je důležitější než kariéra. Copak by to rok nepočkalo?“ ptá se Jiří Halda sugestivně – a zaslouží si odpověď.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural šéfredaktor Finmag.cz Michal Kašpárek? 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

 

Tahle země není pro pana a paní Mediánovy

Slovo kariéra má zvláštní konotace: je od K stejně jako kokain, kaviár a Kanárské ostrovy. Kdo dělá kariéru, nebuduje si materiální základnu nutnou k přežití, to by prostě chodil do práce. Kariéra je v Haldově světě nadstavbou, postradatelnou v zájmu dítěte. Proto je dobré připomenout, že většina matek dvouletých dětí v tomto smyslu nedělá kariéru, ale prostě potřebuje chodit do práce.

Vezměme do úvahy pár Mediánových, kteří berou střední mzdu. Pán má 27 486 hrubého, paní 22 584. Před narozením dítěte tedy hospodaří s 38 621 korunami čistého. Rodičák od půl roku do tří let činí 7333 korun měsíčně, a i když pánovi čistá mzda trochu vzroste dík slevám, jsou od půl roku dítěte na 31 667 korunách na měsíc, tedy 6954 korun v minusu – a to jim narostly náklady o několik tisíc.

Vzhledem k tomu, že je jim kolem třiceti, vlastní bydlení ještě s největší pravděpodobností zaplatit nezvládli. Rozpočet na útraty se jim proto na rodičovské nesmrskl na 82, ale rovnou na 77 procent, pokud na hypotéce či nájmu platí osm tisíc, a na 71 procent, pokud čtrnáct. To je brutální sešup z už tak nijak slavné výchozí úrovně. S dopadem nejen na materiální podmínky, ve kterých dítě vyrůstá, ale i na psychiku jeho rodičů. A opakuji: bavíme se tu o páru přesně ze středu platového žebříčku – což je pár let po škole pěkný výkon. Ne o těch neustále vytahovaných nezodpovědných vyžírkách, co umějí jen natahovat ruce.

Mediánovi mají tři možnosti, jak dorovnat příjmy do úrovně před dítětem. Buď se muž může tzv. pochlapit a vydělávat víc – přesně o deset tisíc, 37 570 korun hrubého. Nebo si můžou z mediánových platů dopředu našetřit 208 tisíc korun, aby dva a půl roku mezi koncem mateřské a koncem rodičovské vykryli. Nebo může paní začít chodit aspoň na částečný úvazek do práce a případně si zkrátit (a tedy navýšit) rodičák. Reálná bývá ve většině případů jen třetí možnost.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

O co tu jde doopravdy

Když ale pana Haldu ubíjíme čísly, trochu mu dáváme za pravdu v tom, že je kariéra v tom nadstavbovém smyslu cosi zbytného. Připomeňme si tedy, že dnešní prvorodičky prožily celý svůj život v kultu osobní zodpovědnosti. Nemají čekat, že se jim stát postará o důchod, o bydlení, v divočejších představách ani o lékařskou péči nebo o vzdělání jejich dětí. Na vysokou se nechodí zmoudřet, ale připravit se na kariéru, a místo v Rychlých šípech si mládež hledá vzory ve Forbesu.

Nic proti. Jen je podivné ze hry „kdo jenom chvíli stál, ten už stojí opodál“ vyřadit tu zhruba desetinu populace, kterou matky a potenciální matky malých dětí představují – a nechat je přitom nést všechny následky, které to vyřazení obnáší. Nižší příjmy. Menší jistoty. Nižší status. Společenská izolace. Stání opodál.

Halda a jemu podobní se ohánějí tradičním rodinným modelem. Kecy. Kde všichni ti obhájci tradičního rodinného modelu jsou, když Česko jako jediná evropská země strká malé děti do kojeňáků? Když stát odebírá rodičům děti kvůli špatné sociální situaci, Nejvyššímu soudu navzdory? Jsou schovaní. Tisíce dětí trávících všechen svůj čas mimo rodinu je netankuje tolik jako několik stovek, jejichž rodiče by naznali, že pár hodin denně ve školce bude pro všechny nejlepší.

Boj za tradiční rodinné hodnoty je totiž jen takový politicky korektní newspeak sociálních inženýrů Haldova střihu. Ve skutečnosti jim nejde o nic jiného než o omezení životních možností žen.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2018 7:26, Tarzan

Asi bude nejlepší odebrat rodičkám děti hned aby mohli budovat vlast at je co krást.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 2. 2018 14:26, SpookY

Víte, jaký je rozdíl mezi obilím a politiky?
Žádný - musíme je vymlátit, jinak umřeme hlady.

Uvědomme si konečně, že stát, jeho instituce a jeho zaměstnanci (vč. politiků) stejně jako celá ekonomika jsou zde pro lidi a pro rodiny, NIKOLIV NAOPAK!

Tenhle zrůdný systém, co zde nastolili sametoví vlastizrádci, privatizační zloději a otrokáři trhlého kapitalizmu zavede český a moravský národ k vymření. Lepší antikoncepci než tenhle pravdoláskový marast nešlo vymyslet.

A jestli si nějaký pošahaný psychopat a sluníčkový úchyl myslí, že nás zachrání "doktoři a inženýři ze zahraničí", tak mu to vřele doporučuji s nimi zkusit na vlastní kůži (ale ne v téhle zemi!).

Pokud má mít tahle země budoucnost, tak ochranu a podporu potřebují dostat úplné spořádané funkční rodiny, kde mladí toužící založit rodinu dosáhnou na bydlení, kde matky budou moci zůstat s dětmi dostatečně dlouho doma, kde otcové živící rodinu s dítětem a ženou na rodičovské dostanou výrazné úlevy na daních, kde půjde děti umístit do kvalitních školek a škol, kde vzdělání bude na základě schopností dětí bezplatné a kvalitní.

Moji rodiče dostali do začátku obecní byt. Rodiče partnerky dokonce byt do osobního vlastnictví za to, že tchán podepsal práci v národním podniku na 5 let. A to měli naši rodiče jistotu práce, bez extrémních stresů a strachu z budoucnosti, se zajištěným návratem našich matek do zaměstnání, po skončení mateřské/rodičovské a s jistotou podnikových školek.

Co máme my? Ač s lehce nadprůměrnými příjmy (na které 2/3 populace nedosáhnou), s partnerkou na rodičovské a malým dítětem, s hypotékou na krev minimálně do 60ti let je to všechno jen ne optimizmus... jen neveselý výhled do budoucna bez jakékoliv pozitivní jistoty.

Vůbec se nedivím lidem, kteří se rozhodnou zůstat bez dětí... protože tenhle systém je k tomu přímo přesvědčuje.

Je zajímavé, že ožrala Havel a jemu podobní úchylové z pražských kaváren žádné děti neměli ani nevychovávali. Podle toho ten jejich vesklácký režim taky vypadá.
A všimněte si, že žádný "renomovaný" ekonom nikdy neřeší otázku dětí. Pavěda jménem "ekonomie", na hony vzdálená skutečnému fyzickému hospodářství, prostě s dětmi nepočítá. Lidé a rodiny jsou pro ni jen "lidské zdroje", otroci pro prebendy pár vyvolených.

Bohužel Husák a Jakeš už neměli odvahu poslat na vlastizrádné šmejdy tanky a Lidové milice :-(

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services