„Nepřizpůsobiví dostanou byty zadarmo.“ Lež, která zabíjí

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 13. 1. 2017 | 16 komentářů
Odpor ANO, lidovců i ODS k sociálnímu bydlení stojí na výmyslech a má hmatatelné důsledky: mrtvé v ulicích a rozdělené rodiny.
„Nepřizpůsobiví dostanou byty zadarmo.“ Lež, která zabíjí

Mrazy klesající v noci k minus dvaceti jsou počasí jak malované pro pokračování koaliční roztržky nad chystaným zákonem o sociálním bydlení. Kdyby šlo všechno podle původního plánu, platil by už dva týdny. ANO a lidovci ale zablokovali návrh socialistů, který obcím ukládal vyhradit pro sociálně slabé část svého bytového fondu povinně. Dobrovolně sice radnice můžou zřizovat sociální bydlení odjakživa, jenže dvě procenta populace v bytové nouzi naznačují, že se radní a zastupitelé zatím dvakrát nepřetrhli.

Ministryně práce a sociálních věci Michaela Marksová před Vánoci přišla s kompromisem: účast obcí má být dobrovolná, ale aby k ní radnice měly aspoň nějakou motivaci, stát jim poskytne peníze a navíc podporu od nového úřadu. Koaliční partneři i sněmovní opozice proti zákonu bojují dál. Jejich zbraně? Dezinformace a pokrytectví.

There ain’t no such thing as byty zadarmo

V kampani proti sociálnímu bydlení se už pár měsíců objevuje lež o rozdávání bytů zadarmo nepřizpůsobivým. Šíří ji třeba první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Cudně při tom zamlčuje, že v Praze začala prosazovat „socialisticko-zelenou multikulturní doktrínu“ sociálního bydlení už rada jejího kolegy Pavla Béma. Zřejmě ho v Nepálu pokousal marxodlak.

Před pár dny se přidal místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek: „Odmítám, aby stát rozdával byty. Každý, kdo má zkušenosti s placením nájmu nebo hypotéky, ví, že bydlení je nákladná a zásluhová věc,“ napsal na Facebook. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek tohle stanovisko později před ombudsmankou Strany zelených obhajoval citátem z Druhého listu Tesalonickým.

Sociální byty se ovšem nemají rozdávat do vlastnictví, ale za přísných podmínek poskytovat k pronájmu. Ano, nájem by v nich byl nižší než běžný tržní a rozdíl by dopláceli daňoví poplatníci. Jako jeden z nich ale vítám jak to, že by se takhle dorovnával pouze rozdíl do běžného nájmu, tak skutečnost, že by peníze nejčastěji putovaly z jednoho veřejného rozpočtu do druhého. To by znamenalo jednak úsporu oproti současnému stavu, kdy stát posílá majitelům ubytoven nadstandardní doplatek za bydlení za podstandardní ubikace, jednak přivření tunelu z veřejných rozpočtů k dobyvatelům renty.

Když ochrana tradiční rodiny začíná a končí s Prague pride

Diskuze o sociálním bydlení nám nabízí nejenom možnost načapat při činu tvůrce a šiřitele hoaxů z řad minulých i současných vládních stran, ale taky připomenout si, že ANO a KDU-ČSL fungují jako náhodné generátory morální paniky bez soudržné ideologie:

Jako jedna z prvních se proti nové koncepci zákona postavila Babišova ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Česko se s ním prý vrátí „do podmínek reálného socialismu“. Ta samá Šlechtová, která ještě před půl rokem chtěla zestátnit celý Pražský hrad včetně majetku církve, teď vede antisocialistické tažení proti modelu, který po dekády funguje v západoevropských zemích.

Pro lidovce je zase „ochrana tradiční rodiny“ zajímavá jen potud, pokud s ní můžou šikanovat rodiny netradiční. Jedním z nejčastějších důvodů odebrání dětí od biologických rodičů je v Česku ztráta bydlení. Vůbec nejčastější je pak obecně chudoba, a to přesto, že se proti takové praxi už před šesti lety postavil Nejvyšší soud. Sociální byty by mohly udržet pohromadě desítky nebo stovky rodin, které se bez něj rozpadnou – ale lidovci nevidí, neslyší.

Strana, která má na štítě ochranu lidského života a důstojnosti, teď torpéduje zákon, který může snížit počty lidí umírajících každou zimu v ulicích: jen od minulého pátku do neděle jich bylo minimálně šest. Možná ne každý z nich se k sociálnímu bydlení dostal a byl schopný dostát podmínkám – ale každý dojel na dogma, že bydlení je zásluhová věc.

Co dělat? Teď v lednu dejte někomu na ulici peníze na noclehárnu nebo mu bookněte postel přes web Armády spásy. A v říjnu si vzpomeňte na skutečnou tvář Pavla Bělobrádka a Jana Bartoška. Lidovci se totiž před volbami pokusí utáhnout idealisty na pana Pitharta a konzervativce na imidž klidné síly, které záleží na rodinách. Kdepak: jejich politika dostane k pěstounům řádově víc „českých dětí“ než démon Barnevernet.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2017 13:50, Milan KUBÁT

Dovolil bych si pouze doplnit, že lidí, kteří by mohli žít normálním životem, pokud by měli alespoň minimální zájem se o to nějak zasloužit, raději však natahují ruce, je v rámci populace poměrně dost a je to nezanedbatelná část voličů levicového politického spektra. Těm je pak potřeba (zejména pak vždy před volbami) obětovat potřebnou úlitbu. Bohužel je to ale placeno z veřejných prostředků na jejichž naplnění politici nemají žádnou zásluhu, připlatit si takto na volební kampaň jim však jde velice dobře. A to je prosím ještě ta přijatelnější varianta, v té horší variantě pak veřejné prostředky končí v jejich kapsách nebo kapsách subjektů, které jsou s nimi spřízněné přes různé kšefty.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2017 8:01, pepa

už jsem to psal několikrát a si za tím stojím že autor článku je a a má to i ve svém jméně- kašpar a po tomhle článku dokonce na entou,více netřeba dodávat to snad i ty "elity" EU mají "větší"rozum

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services