Konsolidace půjček: Jak na ni a kolik s ní ušetříte?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 21. 3. 2022
Zkušenosti se spotřebitelskými úvěry má podle České bankovní asociace 8 z 10 Čechů. Stává se, že jich splácí vícero najednou. Patříte k nim i vy? Udělejte si ve svých finančních závazcích pořádek a ušetřete.
Konsolidace půjček: Jak na ni a kolik s ní ušetříte?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Sloučením všech současných půjček neboli konsolidací získáte jednu výhodnější půjčku. Přečtěte si, jak konsolidace funguje, jak o ni požádat a co vše budete pro sloučení úvěrů potřebovat.

Jak konsolidace půjček funguje

Představte si, že jste si půjčili na auto u banky X, na pračku u banky Y. U každé této půjčky máte různé úroky, různé termíny splátek a peníze posíláte na různé účty. To znamená:

❌ více bankovních transakcí

❌ více administrace

❌ vyšší splátky

Konsolidací půjček spojíte všechny svoje spotřebitelské úvěry do jednoho. Své auto a pračku splácíte u jedné banky v jedné měsíční splátce.

Výhody konsolidace

  • úroky platíte jen jednou
  • měsíční poplatky platíte jen jednou
  • platíte jednu měsíční splátku
  • zjednodušená administrace
  • nižší splátky

S konsolidací ušetříte měsíčně i tisíce

Díky sjednocení všech dosavadních úvěrů do jedné půjčky bude splácení přehlednější – čeká vás jenom jedna měsíční splátka.

Vypočítejte si online, kolik konsolidací půjček ušetříte. Získejte lepší kontrolu nad splácením. Konsolidace půjček znamená nejenom jeden sloučený úvěr, ale také jeden úrok. I díky tomu se vám měsíční splátka může citelně snížit. To platí zejména pokud konsolidujete dluhy, které měly nevýhodné podmínky jako například různé půjčky od nebankovních institucí.

konsolidací pro vás bude splácení únosnější a udržitelnější. Doba trvání půjčky se obvykle rozloží na delší dobu, čímž jsou měsíční splátky nižší a hlavně, vše splácíte na jednom místě a jednou měsíčně.

Je nutno ale také říct, že konsolidace není zázrak na počkání. Pokud jste své dosavadní úvěry nespláceli včas a máte v registru dlužníků negativní záznam, tak od banky velmi výhodný úrok neočekávejte. Může se stát, že vám žádost také zamítne.

Co všechno (ne)jde konsolidovat

Každá banka má svá pravidla, dobře se s nimi před žádostí o konsolidaci seznamte. Někde jsou ze sloučení úvěrů vyloučeny leasingy či mikropůjčky i úvěrové produkty od nebankovních společností.

Nelekejte se, někde jsou vstřícnější. Například u České spořitelny můžete konsolidovat všechny typy bankovních i nebankovních půjček pro soukromé účely, leasingy, kreditní karty, kontokorenty, půjčky od splátkových společností i některé typy malých půjček (tzv. půjčky do výplaty nebo mikropůjčky)

Pozor!

Do konsolidace nelze zahrnout osobní půjčky od přátel nebo rodiny.

Věděli jste, že... ?

Na 43 % Čechů aktuálně nějakou půjčku splácí. Nejčastěji si my, Češi, půjčujeme na auto (36 %), pračku a další spotřebiče (29 %), které zničehonic vypověděly službu. Vaše domácnost se ale bez nich neobejde a vy je potřebuje co nejdříve nahradit. Rychlá půjčka dokáže vytrhnout trn z paty a vyřešit mnohokrát nepříjemnou životní situaci.

Jak na konsolidaci: Tyto papíry potřebujete

Sloučení úvěrů se neobejde bez jisté administrace. Banky obvykle k odstartování procesu konsolidace budou potřebovat:

  • Platný doklad totožnosti
  • Doklad o příjmu či výpis z účtu za poslední 3 měsíce
  • Smlouvy ke všem úvěrům, které chcete konsolidovat

Naštěstí se už dnes dá konsolidace vyřídit i online, takže nikam na pobočku nemusíte. U banky si ale raději předem zjistěte, jestli vám se zrušením stávajících půjček pomůže, anebo si tohle kolečko budete muset oběhnout sami. Například s Českou Spořitelnou to máte bez starostí, ta vám s veškerou administrací kolem konsolidace půjček pomůže.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services