Dozvuk divokých devadesátek. Na západ od Česka má faktoring náskok

Dominik Stroukal | rubrika: BrandInsight | 16. 3. 2022
V západních ekonomikách je faktoring považován za standardní nástroj řízení firemních financí, firmy o něm uvažují spolu s tradičními způsoby, jako jsou úvěry či kontokorenty. Tuzemský trh si k němu postupně buduje důvěru pošramocenou v porevolučních letech.
Dozvuk divokých devadesátek. Na západ od Česka má faktoring náskok

Zdroj: Shutterstock

Světová pandemie zasáhla všechna odvětví a výjimkou nebyl ani faktoring. Nizozemská asociace sdružující stovky faktoringových firem odhaduje, že za první covidový rok spadl objem faktoringu celosvětově o 6,6 procenta.

V rychle rostoucím odvětví, jako je právě faktoring, je to dvojnásob bolestivé. Nejde totiž jen o propad, ale bývali jsme mohli vidět naopak rychlý růst. Ve třech předchozích letech rostl faktoring v průměru o 6,7 procenta. Pokud by tento trend (nebýt viru) pokračoval, pak můžeme říci, že pandemie odepsala 12,5 procenta trhu. Virus byl k faktoringu nesmlouvavý.

Z dat České faktoringové asociace ale vyplývá, že v České republice propad nebyl tak výrazný – konkrétně objemy spadly o 0,3 procenta. Mohly za to především zavřené hranice a problémy v globálním obchodu, protože se významně propadl hlavně faktoring u dovozců, ale také vývozců, přičemž domácí český faktoring rostl.

V České republice jsme nejen u faktoringu v situaci dohánění, kdy přirozeně dobíháme za západními zeměmi. Tři čtvrtiny celého faktoringového trhu v Evropě se podle Evropské federace faktoringu a komerčních financí koncentruje v pouhých pěti velkých evropských ekonomikách, tedy ve Francii, Německu, Velké Británii, Itálii a Španělsku.

Partner seriálu

Logo RogerZdroj Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje dlouhou splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. V roce 2020 se Roger spojil s jedním z největších hráčů na bankovním trhu – Komerční bankou. Spolu s ní dále zefektivňuje a digitalizuje oblast provozních financí.

Jsou to ale bohaté ekonomiky s vysokým počtem obyvatel, takže dává smysl podívat se na srovnání pomocí něčeho srovnatelného, typicky k velikosti ekonomiky. V přepočtu na hrubý domácí produkt je faktoringovým rekordmanem Belgie, za kterou je v těsném závěsu Estonsko. Pořadí dále pokračuje Portugalskem, Španělskem a Nizozemím. Na západě je faktoring považován za standardní nástroj řízení firemních financí a firmy o něm uvažují vedle tradičních způsobů, jako jsou úvěry či kontokorenty.

Na druhé straně žebříčku je Švýcarsko s Lucemburskem, následované Slovenskem, Chorvatskem a Rumunskem. Faktoring má ještě velký potenciál v Lotyššsku a poté už je v tabulce sedmá odspoda Česká republika. Špatný výsledek Slovenska i České republiky je z části přirozený u chudších ekonomik, navíc je ale znásobený divokou situací faktoringu v 90. letech, která k tomuto způsobu financování způsobila určitou nedůvěru. To se ale postupně lepší.Nejsme na tom tedy nijak dobře, na druhou stranu je to především v oblasti nebankovního faktoringu relativně mladá oblast s vysokým potenciálem k dalšímu růstu. Pokud bychom se chtěli dostat na druhou stranu tabulky zemí, musel by vyrůst na čtyř až pětinásobek.

Pětinásobný potenciál růstu v oblasti zkracování splatnosti faktur navíc platí za předpokladu nerostoucí ekonomiky. Protože je výše uvedená statistika relativní ve vztahu k velikosti ekonomiky, která se, doufejme, bude do budoucna zvětšovat, v absolutních číslech je potenciál ještě větší.

Růst se bude dotýkat jak bankovního, tak ale především nebankovního faktoringu, který dle zahraničních studií umí vyplnit mezery, které mu bankovní faktoring nechává. Magazín Factoring.org ukazuje zejména na hledání alternativního financování pracovního kapitálu a dlouhodobou výhodu ve využívání moderních technologií. PB Factoring německé Deutsche Bank vidí potenciál v zakomponování udržitelnosti do faktoringových cílů. Ať už to bude zaplňování mezer, moderní technologie či alternativní cíle, faktoring se v České republice bude svým objemem přibližovat západu.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Dominik Stroukal

Autor článku Dominik Stroukal

Ekonom přednášející na Metropolitní univerzitě v Praze a hlavní ekonom Platební instituce Roger. Vystudoval ekonomii na VŠE a mediální studia na UK. V minulosti působil jako hlavní ekonom několika finančních institucí a je... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Faktoring

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

9. 2. 2024 | Adam Šoukal | 1 komentář

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

Opožděné platby představují vážné riziko pro hospodářskou stabilitu firem. Navrhovaná opatření Evropské komise na stanovení maximální lhůty splatnosti na 30 dnů ale narazila na odpor... celý článek

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

21. 12. 2023 | Adam Šoukal

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně... celý článek

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

10. 11. 2023 | Gabriel Pleska

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Fingood se stal třetí crowdfundingovou firmou, která má licenci České národní banky k poskytování služeb skupinového financování. Termín, ve kterém ji musel získat, aby mohl dál fungovat... celý článek

Partners Financial Services