Hypotéky dál zdražují, potvrzují čerstvá čísla z bank

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 9. 3. 2022 | 10 komentářů
Nejznámější statistika sledující vývoj úrokových sazeb – Fincentrum Hypoindex – změnila podobu.
Hypotéky dál zdražují, potvrzují čerstvá čísla z bank

Zdroj: Shutterstock

Banky teď nabízejí hypotéky s průměrným úrokem 4,62 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex. Ta nově vychází z nabídkových cen, zatímco dříve monitorovala až hodnoty ve skutečně uzavřených smlouvách.

Průměrný nabídkový úrok 4,62 % se vztahuje k 7. březnu a pro úvěr do 80 % odhadní ceny nemovitosti (jde o ukazatel známý pod zkratkou LTV). Za poslední měsíc vzrostla průměrná nabídková sazba hypoték o 0,1 procentního bodu, oproti lednu už o téměř půl procentního bodu. Loni v květnu byla průměrná nabídková sazba hypoték na úrovni 2,4 %.

„Pro celý letošní rok očekáváme růst, úrokové sazby hypotečních úvěrů se mohou vyšplhat až na hranici šesti procent, a to zejména u kratších fixací kolem jednoho až dvou let. Naopak svědky pomalejšího růstu budeme u sazeb pro fixace v délce sedm až deset let,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj "nového" Hypoindexu od května 2021.

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 % hodnoty nemovitosti nabízejí v současné době banky u tříletých fixací, a to v průměru za 4,83 %. Jednoleté fixace jsou v průměru za 4,75 %, pětileté za 4,56 % a desetileté za 4,35 %. Pokud potřebujete získat hypoteční úvěr na více než 80 % zástavní hodnoty nemovitosti, připlatíte si u většiny fixací téměř půl procentního bodu.

„Doporučujeme volit fixace ideálně v délce tří let. Po této době by úroková sazba v době obnovy hypotéky mohla být nižší než ta aktuálně sjednávaná,“ říká Sýkora.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Hypoindex až dosud ukazoval průměrný úrok u realizovaných hypoték – tedy z úvěrů, které banky úspěšně dokončily a podepsaly smlouvu s klientem. V posledních měsících, kdy úroky rychle rostou, však Hypoindex kvůli tomu poskytoval o trhu zkreslené údaje. Bankám totiž trvá několik týdnů, než úvěry zpracují: kdo pro hypotéku přišel na konci ledna, ji má definitivně sjednanou třeba až na začátku března. Naposledy za leden tak průměrný realizovaný úrok podle Hypoindexu dělal 3,43 %, přestože nabídkový průměr byl už zhruba o jeden procentní bod výše.

Tvůrce Hypoindexu ke změně metodiky mohly postrčit i banky. Česká bankovní asociace totiž v posledních měsících začala vydávat vlastní Hypomonitor, kde počítá průměrný úrok u realizovaných hypoték. Bankovní asociace má navíc data od všech bank, zatímco Hypoindexu některé (převážně menší) svá čísla nesdělovaly. Ani index nabídkových sazeb není v Česku novinkou – sledují ho některé finanční společnosti, dlouhodobě třeba hypoteční makléř Golem Finance.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2022 14:37, Pavel

Zatím co když má člověk hypotéku tak vůbec neplatí nájem bance. Při dnešních úrocích 4,5% člověk prvních 10let zaplatí více bance než když by žil v pronájmu a šetřil si ten rozdíl mezi hypotékou a nájmem který ve městech jako Praha nebo Brno je celých 10 tisíc a více. S tím jak jde inflace nahorů tak ČNB bude nucena zvedat úroky ještě více takže nájemní bydlení bude ještě výhodnější. Ano nájem půjde nahorů, ale ne tolik jak náklady na hypotéku pro lidi co by si chtěli koupit bydlení za dnešní ceny. Hlavně vysoké úroky budou tlačit ceny nemovitostí dolů ať se to spekulantům líbí nebo ne pokud budeme mít koncem toho roku úroky 7% tak ceny nemovitostí budou zažívat volný pád. Protože ubývají lidi co měli předschválené hypotéky s nízkým úrokem. A spekulanti začnou skákat přes palubu jak uvidí, že ceny nemovitostí nejdou nahorů, proč vlatnit nemovitost kde mám zisk z nájmu 2% a když hodnota nemovitosti jde dolů a inflace je 15-20% zatím co komodity a akcie letí nahorů. Dokonce i státní dluhopis vydělá více jak 2%

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 3. 2022 10:49, deprese

Citace - Šťoural / 09.03.2022 10:33

Ehm, nějak jsme zapomněli, že růst úroků u hypoték, resp. obecně růst cen znamená apel - Omezte spotřebu! Pokud si lidé řeknou, tak holt musíme zaplatit více, nebude mise inflace splněna a bude muset zesílit... Potíž dnešních mladých i středních je, že vše chtějí mít a to hned. Lidé ztratili trpělivost, nechtějí čekat a nyní se uskromnit a nejprve si 10 let šetřit na to, co chtějí. Vidím všude kolem tu přesycenost věcmi i zážitky, a pořád sílí aniž by však lidem přinášela kýžené štěstí a spokojený život...

Bude 10 let šetřit v nájmu při 15-20% inflaci tento rok, které bude vyšponované na maximální ceny Ukrajinskými uprchlíky.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services