Je výhodnější P2P půjčka, rychlá půjčka, kontokorent, kreditka či spotřebák?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 9. 12. 2019
Když dojdou peníze, lze si je půjčit z P2P půjčky, spotřebitelského úvěru, kontokorentu, kreditky nebo prostřednictvím rychlé půjčky. Který způsob je nejvýhodnější?
Je výhodnější P2P půjčka, rychlá půjčka, kontokorent, kreditka či spotřebák?

Komerční spolupráce

U P2P půjček si lidé půjčují spíše nižší částky od 10 tisíc korun po maximálně 800 tisíc korun. U P2P půjček se nedá jednoznačně stanovit úrok. Konečné smluvní podmínky, za kterých se peníze půjčí, totiž záleží na vzájemné dohodě věřitele s dlužníkem.

Dlužníci se záznamem v registrech nebo těžko dokládající příjem musí počítat s vyšším úrokem nebo i zamítnutím žádosti o půjčku. Existují ale i platformy, které půjčí i lidem se záznamem v registru. Ti ale musí počítat s úrokem i kolem 30 % ročně. Žadatelé v exekuci, insolvenci nebo procesu oddlužení nedostanou půjčku ani na P2P. Neměli by ji z čeho splácet a pro věřitele jsou rizikoví.

Hlavní výhodou P2P půjčky může být online zpracování, rychlost, anonymita. Ale i možnost vyjednávání o smluvních podmínkách, flexibilita a v některých případech poskytnutí půjčky bez nahlížení do registrů. Bonitní klienti si mohou vyjednat i nižší úrok, než by dostali v bance.

Podívejte se na srovnání půjček na našem webu.

Rychlá půjčka

Rychlou půjčkou lidé řeší náhlý, krátkodobý nedostatek peněz. Rychlé půjčky zajišťují jak banky, tak nebankovní společnosti. Ani jedna nepožaduje prokázání účelu, pro který je půjčka sjednána.

Důvod pro sjednání rychlé půjčky bývá, že dlužník nevyjde se svými penězi do výplaty. Ať už z důvodu špatného hospodaření nebo nenadálého výdaje. Rychlou půjčkou se čerpají nižší částky v tisících, maximálně desetitisíců korun. Splatnost bývá několik dní nebo týdnů. Žadatel se v některých případech nemusí prokazovat ani příjem, ani svou platební morálku. Za tuto výhodu ale platí vyšší úrok.

Výhodou rychlých půjček je jejich snadné vyřízení, a to doslova na několik kliků a bez návštěvy pobočky. Naopak jejich nevýhodou jsou vysoké sankce, poplatky a další náklady připisované na vrub dlužníka v případě prodlení ve splácení. I po několika dnech zpoždění se i malá půjčka navyšuje o stokoruny. Pokud se do procesu vloží společnost pro vymáhání pohledávek dlužník musí počítat s navýšením nákladů o tisícikoruny.

Více na srovnání rychlá půjčka.

Spotřebitelský úvěr

Spotřebitelský úvěr se sjednává na vyšší částky i několika desítek i stovky tisíc korun. Jeho průměrná splatnost bývá kolem pěti let a nedokládá se účel použití. Lidé ho ale využívají většinou na pořízení vybavení domácnosti, k přestavbě, k financování nákupu automobilu, dovolené.

Žadatel o spotřebitelský úvěr musí splnit standardní podmínky (zletilost, svéprávnost, OP, příslušnost ČR, trvalý pobyt v ČR) a dále prokázat pravidelný příjem, maximální hranici zadlužení. Pokud žádá o půjčení vyšší částky, pak musí ještě přizvat spoludlužníka (ručitele) nebo poskytnout do zástavy nemovitost. Vyřízení spotřebitelského úvěru může při doložení všech dokumentů trvat dva až tři pracovní dny.

Více na srovnání spotřebitelský úvěr.

Kontokorent

Kontokorent je služba k běžnému účtu, která umožňuje jeho přečerpání (čerpat do mínusu). A to není nic jiného než úvěr. Banky je nabízejí svým klientům většinou ve výši dvojnásobku jejich pravidelného měsíčního příjmu. Splatnost kontokorentu je 6 nebo 12 měsíců. Po jeho splacení se opět obnoví možnost z něj čerpat. 

Hlavní výhodou kontokorentu je jeho okamžitá dostupnost, proto je pohotovostní rezervou k běžnému účtu. Není výhodné ho využívat k dlouhodobému financování. Úrok u kontokorentu se totiž platí okamžikem půjčení (tedy platby z něj) a pohybuje se kolem 15, 20 i více procent. A počítá se z celkově vypůjčené částky. I proto by se měl čerpat velmi vzácně.

Kreditní karta

Kreditní karta je úvěrová karta vhodná pro úhradu nižších částek. Její hlavní výhodou je bezúročné období, které většinou trvá 40 až 50 dní od momentu uskutečněné platby. Bezúročné období je doba, po kterou banka načerpaný úvěr nezpoplatňuje. Dlužník za půjčené peníze nic nezaplatí.

Uživatel kreditní karty si musí ale konec bezúročného období bedlivě hlídat. A nejlépe minimálně dva dny před jeho vypršením dluh uhradit. Výše úroků a poplatků za nesplacení úvěru na kreditní kartě ve stanoveném čase je vysoká (20 % a více). Velmi praktické je sjednání si inkasa minimálně ke dni splatnosti kreditní karty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services